37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patronatele au propus măsuri pentru diminuarea nivelului economiei tenebre

Patronatele au propus măsuri pentru diminuarea nivelului economiei tenebre

08.10.20151.158 views Agenţia de presă „INFOTAG”
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Confederaţia Naţională a Patronatelor din Moldova (CNPM), a elaborat măsuri pentru diminuarea nivelului economiei tenebre, sporirea eficienţei dialogului social şi îmbunătăţirea legislaţiei muncii.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", preşedintele confederaţiei, Leonid Ciorescu, a spus miercuri, în cadrul conferinţe de dezbatere a acestor măsuri, că modificările propuse au drept scop îmbunătăţirea mediului de afaceri din Moldova.

Principalul specialist pentru activitatea angajatorilor din Budapesta (Ungaria), Dragan Radic, de asemenea, consideră că „economia tenebră este una din problemele principale ale RM, astfel documentele elaborate nu trebuie amânate".

„Fiecare al treilea angajat din Moldova munceşte neoficial. Şi atât timp cât şansa de a fi prins este foarte mică oamenii vor lucra aşa pentru a nu achita impozite. Nimic nu se va schimba până când Guvernul nu va lua măsuri", a spus el.

În opinia patronatelor, pentru a diminua nivelul economiei tenebre este necesară o politică fiscală transparentă; măsuri stricte de prevenire a contrabandei; sporirea eficienţei FISC-ului şi Inspecţiei muncii.

Reprezentanţii confederaţiei au menţionat „ineficienţa dialogului social între Guvern şi reprezentanţii businessului, precum şi între angajatori şi angajaţi".

La conferinţă a fost prezentat şi un şir de modificări recomandate la Codul Muncii, care, în opinia patronatelor, ar asigura flexibilitatea şi siguranţa muncii, precum şi adaptarea pieţei economice la schimbări.

„INFOTAG" precizează: La întrevederea liderilor sindicatelor moldoveneşti cu Misiunea FMI, sindicatele au menţionat indicele nivelului economiei tenebre din Moldova, care potrivit estimărilor lor este de 57%.

Comentarii

  1. Super contabil spune:

    Da poate ar trebui handicapatii nostri sa miscoreseze pragul social al intreprinderii de la 23 la 12 % pentru evitarea eschivarii repartizareze a devidende destanarii de achitare sa lariu in plick. Ei fac economie de 9,5 [(23+4.5)-(12+6)].?!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...