Patronatele ameninţă cu CREŞTEREA ECONOMIEI INFORMALE, dacă angajatorii vor fi obligaţi să achite indemnizaţia pentru 5 zile de incapacitate de muncă
Patronatele declară că va creşte ponderea economiei informale, dacă autorităţile nu vor renunţa la modificările la legislaţie, aprobate de Guvern, care prevăd achitarea de către angajator a primelor cinci zile de incapacitate de muncă a angajatului.
„Autorităţile ar trebui să ia în calcul că majorarea zilelor de plată pentru concediul de boală al salariaţilor din partea patronilor e o adevărată povară pentru agenţii economici. O parte din ei vor falimenta, iar alţii vor recurge la micşorarea locurilor de muncă şi a salariilor”, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor.
Cerescu a spus că autorităţile, deocamdată se gândesc doar la majorarea cheltuielilor din partea agenţilor economici, fără să ia în seamă că aceştia achită sume importante în bugetul asigurărilor sociale.
Angajatorii ar putea plăti pentru primele cinci zile de incapacitate de muncă a salariaţilor, potrivit noilor modificări ale politicilor bugetar-fiscale pentru anul 2013.
În prezent, pentru incapacitate de plată prima zi calendaristică este plătită din contul persoanei asigurate, a doua, a treia şi a patra zi calendaristică - din mijloacele financiare ale angajatorului, iar şomerilor – din contul bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu a cincia zi calendaristică – din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ministrul Finanţelor spune că modificările în cauză vor duce la economii de mijloace financiare în bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de circă 180,3 milioane de lei. „Cheltuielile cresc din an în an (în anul 2006 - 231,8 mil.lei, în anul 2007 - 289,6 mil.lei, în anul 2008 - 368,8 mil.lei, în anul 2009 - 410,5 mil.lei, în anul 2010 – 417,71 mil.lei). Iar în mare parte, cheltuielile mari rezultă din responsabilitatea redusă a angajatorilor în ceea ce privește crearea condiţiilor favorabile la locul de muncă”, se mai spune în documentul Ministerului Finanţelor.