37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patentarii acuză Fiscul că îi persecută însă nu se ia şi de angrosiștii cu umbrele politice

Patentarii acuză Fiscul că îi persecută însă nu se ia şi de angrosiștii cu umbrele politice

29.01.20131.181 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Patentarii acuză Fiscul că îi persecută însă nu se ia şi de angrosiștii cu umbrele politice

Chiar dacă deținătorii de patentă din Republica Moldova au câștigat lupta cu guvernul, care le-a permis să activeze în bază de patentă până în 2017, aceștia susțin că sunt în continuare marginalizați și hărțuiți de Inspectoratul Fiscal de Stat care îi obligă să se înregistreze în calitate de Întreprinzători Individuali.

Dacă în 1998 când a fost adoptată legea privind patenta de întreprinzător, aceasta a venit ca o soluție în perioada de criză pentru micul business, la ora actuală autoritățile percep această lege ca o formă depășită de organizare a întreprinderii care nu face decât să adâncească gaura neagră a economiei informale.

Interzicerea patentelor contravine Acordului de Liber Schimb cu UE

Reprezentanți ai Asociației Micului Business din Republicii Moldova s-au reunit, luni, în cadrul unei conferințe de presă pentru a-și face auzite revendicările. Președintele Asociației, Eugen Roșcovan, a menționat că interdicția impusă de autorități de a activa în bază de patentă vine în contradicție cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană care urmează a fi semnat până la sfârșitul anului curent și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014, în cazul unui scenariu fericit.

Care este miza deținătorilor de patente?

Patentele sunt râvnite de către antreprenori pentru faptul că, activând în baza acesteia, plățile sunt minime, iar trecerea la întreprinderile individuale vor majora cheltuielile de zece-douăzeci de ori, în condițiile în care veniturile acestora sunt extrem de modeste. În plus, micii antreprenorii sunt de părere că trecerea la noua formă de organizare a întreprinderii și introducerea aparatelor de casă, va sărăci bugetele locale cu 30-50 mil. de lei, bani achitaţi de aceştia în prezent.

Micul business este împins intenţionat în economia tenebră

Deși oficialitățile consideră deținătorii de patente un flagel al economiei moldoveneşti, reprezentanții Asociației Micului Business consideră că de pe urma acestor modificări va suferi mediul de afaceri din Moldova care este unul nefavorabil  și excesiv birocratizat. "Apare impresia că micul business este împins intenţionat în economia tenebră", a adăugat Eugen Roșcovan. Altfel aceștia nu își pot explica de ce din 2006 până în prezent  numărul celor care dețin patente de întreprinzător s-a redus de trei ori dintr-un total de circa 45 mii de patentari. Explicația lor este simplă, aceste persoane lucrează ilegal pentru că nu li se permite legalizarea afacerii în bază de patentă.

Fiscul nu se ia de angrosiștii cu umbrele politice

Costul prelungirii patentelor până în 2017 i-a obligat pe patentari să-și procure marfa de la marii angrosiști din țară care le eliberează facturi fiscale la prețuri minime. Reprezentantul Asociaţiei Micului Business din Rezina, Alexandru Vişnevschi, a  prezentat în cadrul conferinței de presă câteva facturi fiscale unde figura un preț de 20 lei pentru o pereche de pantaloni de damă. Astfel, prețul este vădit diminuat pentru ca angrosiștii să achite impozite mai mici. Drept urmare, antreprenorii mici, care cumpără în realitate mărfurile de la angrosişti la preţuri mult mai mari,

sunt nevoiți să facă contabilitate dublă, în caz contrar  inspectorii fiscali le aplică amenzi usturătoare pentru că aplică un adaos comercial exagerat la prețul indicat în actele de proveniență a mărfii.

Tot Fiscul este cel care verifică facturile fiscale eliberate de angrosiști, iar micii antreprenori sunt nedumeriți de ce nu sunt sancționați și angrosiștii? Pentru că ei au "umbrele puternice" la conducere, sunt de părere micii antreprenori. "Angrosiştii aduc mărfurile lor prin contrabandă, respectiv nu achită nici un fel de impozite la stat. Este o schemă foarte bine pusă la punct, care funcţionează de ani de zile”, a precizat Roşcovan.

Micii întreprinzători s-au declarat nemulțumiți de faptul că Fiscul le aplică amenzi în același cuantum ca şi magazinelor comerciale, unde rulajul mărfii este mult mai mare, şi unde profitul este pe măsură. Unii patentași au renunțat la afacerile lor pentru că nu au banii necesari pentru a achita amenzile pipărate, care în unele cazuri ajung și până la 25 mii lei.

Ce revendică patentarii?

Reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au propus demonopolizarea business-ului în R. Moldova, asigurarea libertăţii economice reale a  businessmenilor din ÎMM-urile din Moldova. Aceștia au cerut lărgirea domeniilor de activitate în baza patentei în scopul creării de noi locuri de muncă. În acest sens ei revendică dreptul de a lucra în bază de patente în comerțul cu flori, citrice, piese de schimb auto, pentru reparația telefoanelor mobile și pentru comerțul cu carne. Asociația Micului Business a solicitat în egală măsură să se revină la plafonul de 300 mii lei al veniturilor obţinute din activitatea în bază de patentă de întreprinzător. Anterior acesta a fost redus de către autorități la 100 mii lei pentru a diminua rolul economiei tenebre şi a promova o concurenţă corectă între agenţii economici.

În lupta dintre autorităţi care îi presează pe patentari să-şi schimbe forma juridică a afacerilor în SRL-uri și titularii de patentă care insistă să fie lăsaţi să activeze pe vechi, adevărul este undeva la mijloc. Experții economici consideră că micilor întreprinzători, care acumulează venituri infime, ar trebui să le fie lăsat dreptul de a activa în baza patentei, anularea patentelor nefiind în cazul lor soluția optimă. Patenta a fost o soluţie de tranziţie pentru sfârşitul anilor 90’, atunci când Moldova se afla într-o criză economică profundă. Trebuie totuşi de acceptat şi argumentele autorităţilor, dacă ţinem cont de faptul că comerțul din țară este unul extrem de neorganizat, comerțul ilegal constituind aproape 50% din tot comerțul efectuat.

Comentarii

  1. daria spune:

    e greu sa sa se auda gura oamenilor mici

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...