37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patenta de întreprinzător vs. activitatea independentă. Ce arată datele Fiscului

Patenta de întreprinzător vs. activitatea independentă. Ce arată datele Fiscului

16.08.20171.863 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Micii comercianți aleg în continuare să activeze în bază de patentă și nu prea sunt interesați să se înregistreze în calitate de persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente.Potrivit unui raport prezentat de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), în primele șase luni de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, au fost depuse de 10 ori mai multe cereri pentru patente decât pentru înregistrarea activităţilor independente.

Astfel, în primul semestru au fost eliberate 8.227 patente de întreprinzător, iar alte 41.472 au fost prelungite. În același timp, au fost depuse doar 753 de cereri privind înregistrarea activității independente.

Pentru a-și înregistra activitatea independentă, persoana fizică trebuie să depună o cerere la subdiviziunea SFS în a cărui rază teritorială de deservire îşi are adresa de domiciliu.

În conformitate cu prevederile Codului fiscal, în calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfășurarea activității, obțin venituri din activitățile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) în sumă ce nu depășește 600.000 lei într-o perioadă fiscală.Cota impozitului pe venit constituie 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin de 3.000 de lei.

Reamintim că, prin introducerea la categoria contribuabili a persoanele fizice ce desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, s-a dorit înlocuirea patentei de întreprinzător. Astfel, desfășurarea activităților de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule, precum și comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone se permite până în data de 31 decembrie 2018. Prevederea este valabilă doar pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2016, dețineau patente pentru activitățile respective. Documentul poate fi obținut, însă, în continuare pentru alte categorii de activități.

Comentarii

  1. Viorel spune:

    Activitate independenta pentru comert din automobil se poate acum de realizat?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...