37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Parlamentul i-a oferit regulatorului pieţei de capital a Moldovei dreptul de a stabili de sine stătător mărimea plăţilor şi taxelor

Parlamentul i-a oferit regulatorului pieţei de capital a Moldovei dreptul de a stabili de sine stătător mărimea plăţilor şi taxelor

20.12.2017460 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul i-a oferit Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) dreptul de a stabili de sine stătător, mărimea plăţilor şi taxelor pentru participanţii pieţei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputaţii au votat pe 15 decembrie, pentru introducerea modificărilor în lege, care oferă acest drept Comisiei începând cu 1 ianuarie 2018.

În prezent, participanţii la piaţa de asigurări a Moldovei transferă autorităţii de reglementare 0,5% din toate tipurile de asigurări. Potrivit modificărilor aprobate, începând cu 2018, CNPF va stabili de sine stătător mărimea acestor transferuri pentru societăţile de asigurări, care pot creşte de la 0,5% până la 2%.

Solicitat de agenţia INFOTAG, un funcţionar înalt din cadrul CNPF, a spus că nu este vorba de faptul că autoritatea va majora neapărat acest tip de încasări.

"Majorarea acestui tip de încasări se va realiza treptat. De anul viitor, taxa se va majora de la 0,5% la 0,75%", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, în Moldova mai mult de 60% din piaţă se încadrează în categoria asigurărilor obligatorii, impuse de stat, iar asiguratorii, practic nu depun nici un efort pentru aceasta.

"Nu este exclus că autoritatea de reglementare ar putea majora suma taxelor la tipurile de asigurări obligatorii şi, de exemplu, să nu aplice taxe la tipurile de asigurări opţionale (voluntare)", a spus reprezentantul CNPF, care presupune că la comisionul de 1%, se va ajunge în decurs de trei ani.

Interlocutorul agenţiei, a exclus reacţia negativă a participanţilor de pe piaţa asigurărilor la o astfel de decizie, menţionând că comisioanele plătite de societăţile de asigurări brokerilor, depăşesc de câteva ori taxele pe care le plătesc autorităţii de reglementare.

Potrivit datelor INFOTAG, prin acordarea dreptului ca CNPF să stabilească de sine stătător mărimea taxelor plătite de asiguratori se urmăreşte rezolvarea problemei deficitului bugetar al Comisiei, care ajunge la 4 mil. lei. în perspectivă, organizaţiile financiare nebancare, controlate de CNPF, la fel, vor plăti 1% din mărimea portofoliului de credite. Asemenea măsuri îi vor permite CNPF să lichideze deficitul bugetar şi să atragă specialişti de calificare înaltă pentru a activa în Comisie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...