Parlamentul ar putea aproba un concediu plătit de două săptămâni pentru tați la nașterea fiecărui copil
Astăzi în Republica Moldova nu există concediu paternal plătit acordat taților la nașterea copilului, deși acest concediu este o practică frecvent întâlnită în Uniunea Europeană. În prezent, există o inițiativă legislativă aprobată de Guvern a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care include propuneri de modificări ale Codului Muncii; aceasta inițiativă este acum transmisă spre examinare Parlamentului. În caz de aprobare a versiunii din proiectul actual, în Republica Moldova va apărea în premieră dreptul la concediul paternal plătit de două săptămâni, care poate fi luat de tatăl copilului în primele 56 de zile de la nașterea copilului și urmează a fi achitat din fondurile angajatorului. Această propunere vine să susțină familiile cu copii, în condițiile în care natalitatea în Moldova este de aproximativ 11 nou-născuți la o mie de locuitori (în UE natalitatea variază de la maximum 16.8 în Irlanda până la 8.2 în Germania), precum și să asigure mai mult implicarea ambilor părinților în îngrijirea și educația copiilor.
Concediul paternal este diferit de concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 1,5 sau 3 ani (la care au dreptul, la alegere, unul dintre părinți sau buneii; în unele țări acesta din urmă este numit și concediu parental, fiind un beneficiu oferit părinților). Concediul paternal de două săptămâni urmează a fi oferit tatălui simultan perioadei în care mama se află în concediu de maternitate, astfel încât tatăl să poată oferi susținere atât copilului, cât și soției și întregii familii, primind timp suplimentar plătit pentru acest scop.
Experiența europeană de legislație a muncii în acest domeniu este diversă, spre exemplu acest concediu este 5 zile concediu plătit și obligatoriu în Portugalia, 5 zile concediu la dorință în România (la care se adaugă încă 10 la întrunirea unor condiții suplimentare), 14 zile în Polonia și o lună concediu la dorință în Lituania. În România acesta este achitat din fondurile de salarizare ale angajatorului, iar în Lituania este achitat de angajator, însă compensat din fondurile de asigurări sociale de stat.
Recomandări suplimentare pentru Republica Moldova:
· Este o inițiativă binevenită de susținere a familiilor cu copii, oferind posibilitate ambilor părinți să îngrijească împreună copilul, fiind păstrate veniturile necesare pentru a investi în sănătatea și îngrijirea copilului și a familiei;
· Odată ce susținerea familiilor cu copii și egalitatea de gen este o politică promovată de stat, ar fi recomandabil ca cheltuielile legate de concediul paternal acordat taților pentru 2 săptămâni să fie compensat integral sau parțial de către stat (de ex. minim prima săptămână din cele două). În mod ideal, acesta ar trebui să fie achitat de către angajatori din fondurile CNAS, ca o returnare parțială a contribuțiilor pe care le face tatăl în acest fond în fiecare lună de activitate profesională. În cazul în care statul ar participa la achitarea fondurilor pentru acest concediu (de exemplu, așa este în Belgia, Lituania și alte țări), crește probabilitatea de înregistrare a unui grad mai mare de utilizare a acestora, pentru că angajatorii nu vor mai avea interesul de a descuraja solicitarea formală a acestor concedii. În caz contrar, ne putem aștepta la un grad diferit de utilizare al acestui beneficiu în sectorul public și privat, în ciuda existenței sancțiunilor care pot fi aplicate companiilor pentru nerespectarea drepturilor angajaților.
· În cazul în care, din motive de constrângeri financiare ale fondului de asigurări sociale, statul nu poate contribui la achitarea acestui tip de concediu (ceea ce ar fi preferabil) , atunci poate fi examinată practica altor țări, unde angajatorul plătește acest concediu din fondurile proprii doar cu condiția că tații angajați au lucrat pentru acesta cel puțin 6 luni înainte de nașterea copilului, iar suma plătită se calculează reieșind din salariul mediu pentru aceste 6 luni. În cazul unei experiențe de lucru mai mică de 6 luni la acest loc de muncă, angajatorul nu mai este obligat să plătească pentru toată perioada 100% din salariul lunar, însă trebuie să asigure cel puțin 50% din salariul mediu lunar indicat în contractul de angajare). Această măsură este în special importantă pentru bugetul companiilor mici sau pentru cele care angajează persoane la muncă sezonieră sau de durată scurtă.
· Odată ce în versiunea curentă a proiectului de lege acest concediu nu este obligatoriu, legislația ar putea adăuga prevederea de a putea fi solicitat concediul „integral sau parțial, la dorința angajatului”, presupunând că totuși există uneori situații când tatăl nu poate lua tot concediul și atunci e bine să poată lua cel puțin o parte.
· Se recomandă ca concediul paternal să fie menționat expres ca și perioadă lucrativă, care contribuie la vechimea în muncă și alte beneficii pentru tatăl angajat (la fel cum este reglementat concediul mamei). La fel, este important de specificat că acest drept se acordă indiferent de nașterea copilului în căsătorie sau în afara căsătoriei, în baza certificatului de naștere unde este indicat tatăl copilului (în prezent în Republica Moldova fiecare al 4-lea copil este născut în afara căsătoriei);
· Practicile suplimentare de egalitate de gen sunt recomandate a fi aplicate pe viitor și pentru alte tipuri de concedii, cum ar fi crearea motivației benevole de a împărți între părinți concediul existent parțial plătit de îngrijire a copilului în vârstă până la 3 ani – specificând ca cel puțin o mică parte (1 sau 2 luni) să fie luat de un alt părinte decât cel de bază. În cazul în care acesta nu este luat, părintele care a luat majoritatea concediului fie revine la serviciu, fie alege concediu neplătit pentru acele 1-2 luni. Este practica din România (minim o lună) sau Suedia (minim două luni), unde această măsură a încurajat mult concediile benevole ale taților, în special în cazul Suediei, care oferă un bonus cash suplimentar familiei în cazul în care ambii părinți au împărțit între ei concediul dat, cu respectarea anumitor cerințe.