37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Parlamentul a modificat legislaţia privind comerțul intern. Plăţile cash în tranzacţiile angro sunt interzise

Parlamentul a modificat legislaţia privind comerțul intern. Plăţile cash în tranzacţiile angro sunt interzise

14.12.20121.732 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul a modificat legislaţia privind comerțul intern. Plăţile cash în tranzacţiile angro sunt interzise

 Modificările interzic achitările cash în tranzacţiilor comerciale angro. Cei ce vor încălca aceste prevederi vor fi pasibili unor amenzi cuprinse între 50 şi 100 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi 150-200 u.c. pentru persoane juridice.

Proiectul de Lege privind modificare unor acte la comerțul interior a fost aprobat la 13.12.2012 de Parlament în lectură finală, cu 54 de voturi pro. Modificările operate la proiect se referă la revizuirea Legii cu privire la comerțul interior, care prevede reglementări referitoare la comercializarea produselor social importante.

De asemenea au fost modificate metoda de achitare a tranzacțiilor comerciale cu ridicata (angro). A fost stabilit faptul că tranzacțiile comerciale cu ridicate vor fi achitate numai prin virament.. În cazul încălcării acestor prevederi va fi sancționat atât cumpărătorul cât și vânzătorul cu o amendă de la 50 la 100 de unități convenționale pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice se prevede o amendă de la 150 la 200 de unități convenționale.

Cu toate acestea se prevede o excepție pentru producătorii de produse, care dispun de propria rețea de distribuție a produselor proprii (camioane utilate cu mașini de control cu memorie fiscală)

O altă prevedere care a fost modificată e cea care ține de competența profesională a angajaților din comerț. Începând cu 1 ianuarie 2012, persoanele care activează în comerț și nu au studii speciale în domeniu, urmează să le facă la instituțiile cu profil economico-comercial.

O altă modificare a vizat amendamentele la Codul Contravențional. În cazul în care vor fi depistate modificări operate de către agenții economici a termenului de valabilitate al produsului în scopul prelungirii acestuia și plasarea lui pe piață, precum și cazuri de utilizare la prestarea serviciilor a mijloacelor de măsurare fără marcaje metrologice, cu marcaje metrologice deteriorate, alterate, falsificate, înlăturate sau cu termenul de valabilitate al certificatelor de aprobare de model și al buletinelor de verificare metrologică expirat.

În cazul depistării unor astfel de modificări agentul economic va fi sancționat cu o amendă de la 100 la 200 de unități convenționale.

Comentarii

  1. Maria spune:

    Dar exista o definitie care sint vinzarile cu ridicata? daca eu cumpar o cutie mare de banane, e comert cu ridicata?

  2. Maxim spune:

    Adica nu vom mai putea folosi MCC impreuna cu eliberarea facturii?!

    # Maria – Cred ca poti sa cumperi si zece cutii mari, daca esti utilizatorul final si ai luat de la magazin sau orice alta unitate comerciala autorizata va fi comert cu amanuntul. Comert cu ridicata este atunci cind cumperi doua bomboane ca mai apoi sa vinzi una lui Petrica si alta lui Ionel.

    Pentru mine nu este foarte clar cum sa stiu ce urmeaza cumparatorul sa faca cu marfa si respectiv cum sa tratez livrarea – comert cu amanuntul sau cu ridicata?

  3. Andriana spune:

    comerţ cu ridicata – activitate desfăşurată de comercianţii care cumpără produse în scopul revînzării acestora către alţi comercianţi sau utilizatori profesionali ori colectivi – Lege cu privire la comerţul interior nr. 231 din 23.09.2010

  4. Andriana spune:

    Dar cum ramine cu persoanele fizice care procura de la depozitele angro marfa? Depozitul angro le scrie factura fiscala in baza buletinului de indentitate

  5. Grigore Albu spune:

    Am telefonat azi la departamentul comert – sa solicit lista actelor necesare si sa intreb procedura obtinerii autorizatiei in caz ca nu avem nevoie de unitate comerciala, dar practicam comert, odata cu noua lege din 18.01.13 referitor la schimbarile comertului inetrior, mi s-a spus asa: Nu eliberam astfel de autorizatii!!! pu ca legea intra in vigoare peste 6 luni !!! Oare nimeni nu ne mai lamureste?

  6. Corina spune:

    In legea
    http://contabilsef.md/libview.php?l=ro&idc=265&id=6097

    e scris ca
    8. La articolul 25 alineatul (1) va avea următorul cuprins:

    “(1) Prezenta lege intră în vigoare la 6 luni de la data publicării.”

    Nu modificarea intra in vigoare peste 6 luni dar s-a modificat data dupa care intra in vigoare legea initiala
    http://contabilsef.md/libview.phpl=ro&idc=265&id=2958

  7. Corina spune:

    Nu este clar de ce astfel raspunde institutia de resort

  8. larisa spune:

    o lege care va omorî din start micile întreprinderi.Va trebui să stopăm procesul de producere,ca să alergăm şi pe la banca,şi pe la diferite magazine pentru a procura un instrument ieftin ce se va defecta .Cheltuieli mai mari,preţuri mai mari.Şi iarăşi va suferi consumatorul final.Restricţii sunt necesare la sumele achitate în numerar,dar nu total.Cu ce gîndesc cei ce impun astfel de restricţii,nu ştiu.Sau poate scopul final este monopolizare totală a tot ce mişcă în ţara asta.

  9. ANdrei&co spune:

    Daca furnizorul re fuza sa ea marfa expirata vizatorul plateste pentru marfa expirata