37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Parlamentul a decis: Vom munci mai mult cu 5 ani pentru a avea pensie

Parlamentul a decis: Vom munci mai mult cu 5 ani pentru a avea pensie

30.03.20111.379 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul a decis: Vom munci mai mult cu 5 ani pentru a avea pensie

 

Vom munci cu 5 ani mai mult pentru a putea primi pensie. O modificare în acest sens a fost votată ieri în prima lectură de parlamentari. Astfel, pentru a beneficia de pensie, atît bărbații cît și femeile vor trebui să aibă o vechime de muncă de 35 de ani, cu 5 ani mai mult decît în prezent. 

Noutăți proaste pentru procurori, judecători și funcționarii publici, care vor fi lipsiți de privilegii. Vârsta de pensionare a acestora va fi uniformizată cu cea standard - 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. În prezent, judecătorii și procurorii se pensionează la 50 de ani (femei și bărbați), funcționarii publici - la 52 și respectiv 57 de ani. Și aceste categorii vor trebui să muncească mai mult - stagiului total de cotizare a judecătorilor și procurorilor va crește de la 22 la 35 de ani.

Pentru militarii prin contract, persoanele din corpul de comandă și din trupele MAI de asemenea va fi majorată vechimea de muncă - de la 20 la 25 de ani.

Vestea bună e că modificările vor fi implementate treptat, până în 2034 - cu 6 luni în fiecare an, începând cu 1 iulie 2011.

De asemenea, modificările vizează și concediul medical al salariaților. Astfel, prima zi din concediul de boală va fi plătită de salariat, a doua – de angajator, iar următoarele zile – din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Șomerii vor putea primi îndemnizații doar după ce vor lucra 9 luni în câmpul muncii, și nu 6 luni - cum e în prezent. Pensionarii nu vor putea avea statut de șomer, cu excepția invalizilor sau a celor care primesc pensie de urmaș.

 

Comentarii

 1. Елена spune:

  Если пенсионный возраст 57 лет для женщин, а стаж 35 лет, то на работу выходить необходимо в 22. Школу (12 класс) дети заканчивают в 18 или 19 лет соответственно, учитывая возраст поступления в школу. ( 6 или 7 лет). Значит на образование остаются 3 или 4 года. Высшее образование в Молдове можно получить за 5 лет. Это изменение в законодательстве умышленно предусматривает общество без высшего образования или без должного высшего образования?

 2. Diana spune:

  Елена, скоро и пенсионный возраст повысят и тогда все будет в норме для нашего правительства, но никак не для нас.

 3. Victoria spune:

  Встаёт вопрос относительно оплаты больничных листов.Если часть компенсации за эти дни ложится на плечи работника и работодателя,может и отчисления в Соц.фонд уменьшаться??? И с какого периода вводится в действие это решение парламентариев???

 4. Admin spune:

  Виктория Изменеия вступят в силу только после опубликования их в Официальном мониторе.
  Думаем что эти изменения выйдут в скором времени.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...