37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind crearea parcurilor IT

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind crearea parcurilor IT

22.04.2016794 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul a adoptat ieri proiectul de lege privind parcurile din industria IT. Documentul a fost susţinut cu votul a 58 de deputaţi, relatează MOLDPRES.

Noua lege are drept scop crearea premiselor necesare pentru impulsionarea dezvoltării tehnologiei industriei informației orientate la export, prin crearea locurilor de muncă cu valoare adăugată înaltă și atragerea investițiilor, atît autohtone, cît și străine.

„Parcurile IT urmează să fie create prin hotărîri de Guvern elaborate şi promovate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la iniţiativa persoanelor juridice sau fizice înregistrate în R. Moldova, care prezintă o cerere motivată şi un Studiu de fezabilitate în acest sens. La crearea parcului, Guvernul instituie un organ de stat - Administrația, care activează pe principii de autofinanțare, din cotizațiile obligatorii ale rezidenților parcului și care nu are dreptul să intervină în activitatea economică a rezidenților parcului", se spune în proiectul de lege.

Printre facilităţile propuse a fi acordate rezidenţilor parcurilor IT se numără impozitul unic în mărime de 7% din venitul din vînzări, care încorporează impozitul pe venit din salariu, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajaţi şi angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală datorate de angajaţi şi angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare şi taxele rutiere.

„Va fi înfăptuită şi scutirea de la plata taxelor vamale şi TVA la importul monitoarelor, computerelor, echipamentului de reţea, părţilor componente ale acestora, precum şi echipamentelor accesorii necesare pentru realizarea genurilor de activitate ale rezidenţilor parcului IT", se menţionează în document.

Proiectul de lege privind parcurile IT face parte din Strategia de creștere a competitivității industriei IT pe anii 2015-2021.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...