37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   PARE 1+1 – un succes. A atras un număr mare de cereri

PARE 1+1 – un succes. A atras un număr mare de cereri

12.10.20111.445 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

PARE 1+1 - un succes. A atras un număr mare de cereri

 

Dacă e să judecăm după numărul de cereri depuse pe parcursul unui an, programul PARE 1+1 este unul de succes. Comitetului de supraveghere a Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, a aprobat 8 cereri de finanţare nerambursabilă a afacerilor lansate de lucrătorii migranţi sau de rudele de gradul 1 ale acestora în sumă totală de 8,59 milioane lei.

Sectorul cu cea mai mare cerere rămâne a fi cel agro-alimentar, deținând o cotă de 82%, în totalul întreprinderilor a căror solicitări de finanţare în cadrul ,,PARE 1+1” au fost examinate.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, prezent la ședință, a declarat că odată cu creşterea preţurilor globale la produsele alimentare, afacerile în agricultură devin profitabile, iar judecând după profilul companiilor care aplică pentru finanţare în cadrul PARE 1+1, tot mai multe afaceri noi sunt lansate în acest domeniu.

„Ne-am propus cu acest program pilot să ridicăm nivelul culturii antreprenoriale, să acordăm asistenţă lucrătorilor migranţi, atât la etapa de iniţiere a afacerii, de finanţare, cât şi la etapa post-investiţională. Eu am aşteptări mari anume din efectul de multiplicare a investiţiilor pe care îl comportă acest program. Până în prezent, fiecare leu investit de stat a adus 1,7 lei investiţii private, iar acest raport poate ajunge şi 1 la 3”, a declarat Lazăr.

Totodată, ministrul Economiei a cerut ca până la finele lunii noiembrie să fie actualizate regulile de eligibilitate pentru finanţare în cadrul PARE 1+1, ţinând cont de rezultatele implementării Programului şi în vederea asigurării unei competiţii sănătoase între proiectele de afaceri.

Precizăm că până în prezent au fost înregistrate 92 cereri de finanţare, dintre care 60 au fost analizate de Comitetul de Supraveghere ,,PARE 1+1”. În rezultat, 49 cereri ale lucrătorilor migranţi au fost acceptate spre finanţare, iar Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a semnat cu ei Contracte de finanţare nerambursabilă.

Suma totală a investiţiilor efectuate în cadrul Programului pilot PARE 1+1 este de 23,5 mil. lei, inclusiv 12,17 mil. lei – din remitenţe, 8,84 mil. lei - finanţare nerambursabilă PARE 1+1 şi 2,5 mil. lei – alte mijloace ale beneficiarilor. Sumele ajutorului nerambursabil alocate au variat între 47 de mii de lei şi plafonul maxim – 200 de mii de lei.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    In tara de la lucratori migranti au intrat aproape 1 mlrd usd (aproape 12 mlrd lei) in 8 luni 2011, iar prin proiect au fost investite 23.5 mil lei. Oare ce se face cu restul banilor, unde-s ei? de ce noi nu simtim efectul acestor bani?

  2. Stefan spune:

    Restul banilor primiti sunt folositi pentru consum, se investesc banii care sunt surplus la consum (economiile). Luind in considerare ca majoritatea din cei plecati au fost impusi sa plece pentru a putea exista ei nu au cum sa faca economii pentru investitii. Si ar trebui sa mai luam in consideratie inclinatia sporita a noastra (a moldovenilor) spre locuinta, masini, haine…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...