37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Paradox: Deşi ponderea creditelor performante a crescut, profiturile băncilor au scăzut

Paradox: Deşi ponderea creditelor performante a crescut, profiturile băncilor au scăzut

15.11.2012831 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Paradox: Deşi ponderea creditelor performante a crescut, profiturile băncilor au scăzut

 

Diminuarea ponderii creditelor neperformante în totalul creditelor ar fi trebuit să îmbunătăţească indicatorii de profitabilitate din sectorul bancar, însă nivelul de rentabilitate al activelor şi al capitalului, contrar aşteptărilor, s-a înrăutăţit, se arată în studiul „Realitatea Economică”, publicat de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Experţii explică acest paradox prin faptul că îmbunătăţirea calităţii portofoliilor bancare are loc pe fondul unor politici mult mai restrictive privind activitatea de creditare aplicate de băncile comerciale. Menţionăm că ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor bancare s-a diminuat în septembrie cu 0,8 la sută faţă de luna august, când aceasta era de 15,3 la sută.

În acelaşi timp, datele din studiu relevă faptul că diminuarea marjei bancare de la 5,7 la sută în august la 4,6 la sută în septembrie nu denotă îmbunătăţirea aşteptărilor macroeconomice din partea băncilor comerciale şi nici diminuarea primelor de risc. „Cauza principală ține de majorarea dobânzilor la depozite – măsură la care băncile sunt nevoite să recurgă pentru a atrage economiile populației pe fondul micșorării depozitelor noi atrase în monedă națională cu 43,5% și în valută străină cu 13,6%, în aceeași perioadă”, explică economiştii de la „Expert-Grup”.

Un alt aspect negativ al activităţii din sectorul bancar este continuarea tendinţei de răcire a activităţilor de creditare din ultimele luni. Astfel, volumul creditelor noi acordate în septembrie s-a diminuat cu peste 19 la sută în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O scădere mai accentuată s-a înregistrat la volumul creditelor acordate în valută străină.Astfel, volumul acestui tip de credite s-a diminuat, în septembrie, cu 24,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dintre care 97,7 la sută au fost acordate persoanelor juridice. Experţii consideră că principala cauză a acestui fenomen este faptul că atât băncile, cât şi firmele amână activităţile investiţionale pentru a-şi optimiza riscurile. „Dintre acestea, cele mai afectate sunt, de regulă, întreprinderile mici şi mijlocii, deoarece, în condiţii de risc sporit, băncile acordă preferinţă companiilor cu istorii creditare impecabile, cu suficiente active eligibile pentru gaj şi cifre de afaceri relativ eligibile”, se mai arată în studiul „Expert-Grup”.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...