37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   PĂZEA, BOGAŢILOR, din 2012 vine fiscul peste voi

PĂZEA, BOGAŢILOR, din 2012 vine fiscul peste voi

17.05.20112.023 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

PĂZEA, BOGAŢILOR, din 2012 vine fiscul peste voi

 

Sunt persoane fizice care au venituri foarte mari, dar rămân în afara sistemului fiscal, de aceea din 2012 introducem metoda evaluării indirecte a veniturilor, a declarat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie buget şi finanţe, în cadrul mesei rotunde „Strategia Naţională de Descentralizare”. De anul viitor se prevede ca sumele impozitului pe veniturile persoanelor fizice, juridice şi pe proprietate să fie transferate în bugetele locale.

Se estimează o creştere a încasărilor din impozitul persoanelor fizice cu 200 milioane de lei. De asemenea, de la 1 ianuarie anul viitor urmează să fie introdus şi impozitul pe venit al persoanelor juridice. „Cota zero este o noţiune largă, la fel ca şi capitalul reinvestit, interpretată diferit, ca urmare autorităţile locale de nivelul doi au ratat venituri de peste 600 milioane de lei. Introducerea impozitului din 2012 va crea un confort pentru autorităţile publice locale”, precizează Ioniţă.

În ceea ce priveşte impozitul pe bunurile imobile, din anul 2012 se va purcede la reevaluarea imobilelor în scopul percepţiei fiscale a acestora. „Nu e logic ca proprietatea să fie evaluată la o sumă mică, iar impozitul să fie de 30 de lei. Dacă în Republica Moldova cota impozitului pe proprietate este de la 0,02 la 0,25, în SUA cota de impunere este de 100 de ori mai mare”.

Potrivit lui Ioniţă se intenţionează decuparea anumitor venituri din procesul de negocieri cu autorităţile publice locale. În prezent unicul venit decupat sunt taxele locale, de altfel unicul pentru autorităţile publice locale. Bugetul public naţional este de 30 miliarde de lei, iar taxele locale constituie doar 150 milioane de lei.

Comentarii

 1. ghenadie negara spune:

  ca si in cazul libertatii „acolo unde incepe confortul unora se termina confortul altora”

 2. dd spune:

  Deoarece avem salarii mari ca si in SUA de ce sa nu platim ?

 3. gjmg spune:

  Nu este logic sa achit impozite pe imobil pe masura ce nu am nici un ajutor de la stat

 4. ghenadie negara spune:

  nu merge vorba de imobile,
  merge vorba de sursa de aparitie a imobilului,
  si daca ea este legala, apoi si declarata (cu unele mici exceptii: locatiune, dividende, donatii, etc.) si pe deasupra si corect impozitata, atunci fiscu va va arata ca exemplu de contribuabil disciplinat si onest. tin sa mentionez ca plata impozitului este o obligatie prevazuta de constitutie, iar impozitul este o contributie la bugetul de stat fara careva contraprestatii (spre deosebire de impozitele sociale)

 5. lb spune:

  Nu e corect sa facem comparatie intre SUA si RM…poate pentru voi e comparabila situatia, dar pentru majoritate NU…

 6. LD spune:

  Parerea mea este ca daca se aplica alta cota la impozit pe venit decit zero, se va recurge din nou la evaziunea fiscala. Bugetul public nu este format numai pe baza impozitului pe venit, eu personal la firma platim TVA cite 40-50 mii lei pe luna, si este foarte semnificativ in economia firmei. Da ce priveste comparatia cu SUA sau careva alta tara nu e cazul, nivelul de trai nu e acela.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...