37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   OPTIMIZAREA PROCEDURILOR DE ÎNSTRĂINARE ȘI ÎNREGISTRARE A BUNURILOR IMOBILE

OPTIMIZAREA PROCEDURILOR DE ÎNSTRĂINARE ȘI ÎNREGISTRARE A BUNURILOR IMOBILE

23.02.2017982 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Moldova există cinci proceduri care preced înregistrarea bunurilor imobile. Clasamentul internațional Doing Business a plasat țara noastră pe poziția 21 la acest capitol.

Membrii grupului de lucru din cadrul Consiliului Economic ,,Îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele economice internaționale,, caută soluții pentru optimizarea procedurilor și actelor necesare pentru înregistrarea bunurilor imobile

Cu participarea Secretariatului CE și a altor părți interesate, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a actelor legislative, care urmează să optimizeze procedurile la etapa de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile.

Experții au adus exemplul Georgiei, unde există doar o procedură care permite înregistrarea bunurilor imobile, fără participarea notarilor la acest proces. Iar în Danemarca și Suedia această înregistrare se face on-line. Participanții la proces au nevoie doar de semnătura electronică. Astfel, membrii Grupului de Lucru au dezbătut ipoteza introducerii, pentru agenții economici a soluției opționale de înregistrare a bunurilor imobile direct la ÎS "Cadastru", fără participarea notarilor.

În Moldova antreprenorii trebuie să apeleze la un șir de instituții cum ar fi ÎS "Cadastru", Inspectoratul Fiscal de Stat, ÎS "Camera Înregistrării de Stat", notar, pentru a colecta actele necesare la înregistrarea bunului imobil.

Reprezentatul ÎS "Cadastru" spune însă că din anul 2020 această instituție va trece la acordarea serviciilor on-line, inclusiv a procedurii ce precede înregistrarea imobilului. 

Pe de altă parte notarii susțin că dacă e să se facă o optimizare a procedurilor în acest domeniu, atunci cu pași mici pentru a nu crea instabilitate în sistem și de a evita riscurile pentru cetățeni și antreprenori.

În cele din urmă membri grupului de lucru au convenit să dezbată în continuare subiectul pentru a găsi soluții care să îmbunătățească poziția Moldovei în clasamentul Doing business, la acest capitol.

Clasamentul Doing Business este efectuat de Banca Mondială și reprezintă un fel de carte de vizită, la capitolul climatul investițional, pentru statele participante la acest rating. Cu cât poziționarea statului, în acest clasament, este mai bună cu atât mai atractiv este pentru investitori.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul Grupului Băncii Mondiale "Reforma climatului investițional", finanțat de Guvernul Suediei.

Serviciul de presă al Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...