OPERATIUNI TRIUNGHIULARE – APLICAREA MASURILOR DE SIMPLIFICARE PRIVIND TVA
O operațiune triunghiulara reprezintă o vânzare de la un agent economic din Statul Membru 1(SM1) către un agent economic din Statul Membru 2 (SM2), care revinde aceste bunuri mai departe către un agent economic în Statul Membru 3 (SM3), iar bunurile sunt transportate direct din SM1 către SM3.
In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, o operațiune este considerata triunghiulara si este supusa masurilor de simplificare privind TVA, daca sunt îndeplinite următoarele condiții:
- existenta unei succesiuni de tranzacții intre trei persoane (sau mai multe), situate si înregistrare in scopuri de TVA in state membre diferite;
- bunurile circula in mod fizic intre primul vânzător si ultimul beneficiar, fara a intra in gestiunea celui de al doilea participant;
- societățile sa fie înregistrate in scopuri de TVA in statele de reședința,si sa furnizezecodurile de TVA;
- factura sa fie emisa către beneficiarul final, care sa fie persoana obligata la plata TVA;
- transportul mărfurilor este in sarcina furnizorului sau al cumparatorului-revanzator.
Astfel, este foarte importanta ultima condiție, in determinarea masurilor care se aplica in privința TVA. Astfel, in cazul in care transportul bunurilor ar fi in sarcina beneficiarului final, livrarea efectuata dinSM1 către SM2 reprezintă o livrare fara transport, care are loc acolo unde bunurile sunt puse la dispoziția cumparatorului, adică in SM1. Livrarea este astfel impozabila in SM1.
Mai departe, livrarea efectuata dinSM2 cătreSM3este livrare intracomunitara cu transport care are loc în SM1, respectiv acolo unde începe transportul. Aceastalivrare este impozabila în SM1, dar este scutita de TVA, deoarece bunurile sunt transportate din SM1 către alt Stat Membru si cătreo persoana obligata la plata TVA pentru achizițiile sale intracomunitare în SM3.
Societatea din SM3 efectuează o achiziție intracomunitaraîn SM3, pentru care trebuie sa plătească TVA în statul respectiv.
In cazul in caretransportular fi efectuat pe relația dintre SM1 si SM2, adică sa fie in sarcina unuia dintre furnizor si cumparatorul-revanzator, s-ar îndeplini si ultima condiție pentru aplicarea masurilor de simplificare privind TVA.
In aceasta situație, societatea din SM1 va emite o factura fara TVA către societatea din SM2 (operațiunea fiind scutita). Mai departe, se considera casocietatea din SM2 (cumparatorulrevanzator) nu efectuează nici o achiziție intracomunitara în SM2.
Mai multe informații privind obligațiile declarative ale societatilor implicate in operațiuni triunghiulare găsiți aici.