37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   ONG-urile solicită Guvernului publicarea în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală

ONG-urile solicită Guvernului publicarea în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală

30.11.2016460 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Organizațiile semnatare solicită Guvernului publicarea în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, aprobat la ședința Guvernului din 2 noiembrie 2016. Lipsa publicării în Monitorul Oficial face imposibilă demararea procedurii prealabile de înregistrare a organizațiilor beneficiare la mecanism și implicit, imposibilitatea de a aplica mecanismul 2% pentru anul 2017. Acest fapt va influența negativ sustenabilitatea financiară a organizațiilor societății civile în anul următor și va diminua substanțial din eforturile depuse de către autorități pentru a sprijini activitatea organizațiilor societății civile.

La 2 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern de aprobare a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, care este instrumentul de aplicare a „Legii 2%". Această lege permite persoanelor fizice să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către anumite organizații ale societății civile. Regulamentul stabileşte mecanismul prin care contribuabilii, persoane fizice, pot desemna 2% din suma impozitului pe venit către beneficiarii desemnării procentuale.

Până la 29 noiembrie 2016, Hotărârea Guvernului din 2 noiembrie 2016 nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deși, după data adoptării Regulamentului, au fost tipărite șase ediții ale Monitorului Oficial (edițiile din 4, 8, 11, 18, 25 și 29 noiembrie 2016). În același timp, între 2 octombrie și 29 noiembrie 2016, au fost publicate o serie de alte hotărâri adoptate la o ședință ulterioară a Cabinetului de Miniștri.

Nepublicarea Regulamentului cu privire la desemnarea procentuală face imposibilă demararea procedurii prealabile de înregistrare a organizațiilor beneficiare de către Ministerul Justiției. Potrivit Regulamentului, înregistrarea organizațiilor beneficiare ar urma să aibă loc în termen de 20 zile de la publicarea Regulamentului dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016, ziua în care lista beneficiarilor desemnării procentuale ar urma urmează a fi publicată pe pagina web oficială a Ministerului Justiției.

Adoptarea și implementarea mecanismului de desemnare constituie una din prioritățile stabilite prin Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare (acțiunea 12.3), asumată de către autoritățile Republicii Moldova și raportată ca fiind realizată.

În prezența unui termen restrâns acordat organizațiilor pentru înregistrarea la mecanism (mai puțin de 30 zile), precum și perioada scurtă acordată reprezentanților Ministerului Justiției pentru procesarea cererilor de înregistrare, există riscul imposibilității aplicării Legii 2% în anul 2017 pentru veniturile obținute în 2016.  Prin urmare, în perioada ianuarie - martie 2017, contribuabilii persoane fizice vor fi în imposibilitate să direcționeze 2% din impozitul pe venit către organizațiile beneficiare.

Semnatarii solicită Guvernului Republicii Moldova să asigure publicarea în Monitorul Oficial în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, cel târziu la 2 decembrie 2016. Iar Parlamentului îi solicită să susțină actorii guvernamentali implicați în procedura de implementare a mecanismului de desemnare procentuală pentru a asigura o implementare veritabilă mecanismului 2%, acțiune asumată prin Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...