37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Oferta de valută continuă să crească pe fondul unei majorări mai lente a cererii

Oferta de valută continuă să crească pe fondul unei majorări mai lente a cererii

25.04.2016791 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Oferta de valută de la persoanele fizice continuă să crească pe fondul unei majorări mai lente a cererii venite din partea agenților economici. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în martie oferta a crescut cu 20,3 la sută față de luna precedentă, în timp ce cererea netă de valută a fost cu 8 la sută mai mare decît în februarie, informează MOLDPRES.

Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a fost în luna martie de 101,8 la sută, comparativ cu 91,4 la sută în luna februarie. Populația a vîndut valută în sumă echivalentă cu 222 milioane de dolari SUA cu peste trei ori mai mult decît a cumpărat. Semnificativ au crescut vînzările de euro, cu 61 la sută.

Potrivit datelor BNM, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a ridicat în primul trimestru la 414,6 milioane de dolari SUA, o sumă de două ori mai mare decît în perioada similară a anului precedent. Pe de altă parte, cererea de valută din partea agenților economici a scăzut în această perioadă cu 6 la sută, pînă la 410 milioane de dolari.

În condițiile excesului de valută în luna martie 2016 moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu 1,4 la sută.

În ceea ce privește structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare a revenit în continuare monedei unice europene (63,8 la sută), urmată de dolarul SUA (21,9 la sută) și rubla rusească (13,4 la sută).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...