37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Obicei moldovenesc: Nu folosim cardul, dar banii retraşi de pe card

Obicei moldovenesc: Nu folosim cardul, dar banii retraşi de pe card

02.11.20111.576 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Obicei moldovenesc: Nu folosim cardul, dar banii retraşi de pe card

 

În primele 9 luni ale anului 2011, valoarea operaţiunilor cu carduri emise în RM şi efectuate în ţară s-a ridicat la circa 12,8 mlrd lei. Din această sumă, aproximativ 12,38 mlrd lei sau 96% reprezintă retragerile de numerar şi doar 437 mln lei sunt plăţile făcute prin card, arată datele publicate de Banca Naţională a Moldovei.

Valoarea operaţiunilor cu carduri emise în RM şi efectuate în străinătate se ridică la 804 mln lei, dintre care majoritar, sau circa 72% sunt plăţi fără numerar.

Valoarea operaţiunilor cu carduri emise în străinătate efectuate în RM se ridică la 717 mln lei. Din această sumă, circa 426,6 mln lei sau 59% sunt retrageri de numerar şi 290,4 milioane - plăţi fără numerar.

Potrivit Agenţiei de rating Moody’s, fiecare procent suplimentar de utilizare a cardurilor de plată majorează Produsul Intern Brut mondial cu 15 mlrd dolari SUA.

Comentarii

 1. Andrei spune:

  Interesant unde ar putea un om simplu sa foloseasca cardul bancar, la o alimentara care are un aparat de casa si acela e defect )), mai este mult pina a transforma operatiunile de plata cu cardurile ca o operatiune ordinara de a procura o piine de la alimentara.

 2. Adrian spune:

  multi inca nu au incredere in cardurile bancare, ei se tem de ele, si prefera mai bine sa vada in buzunar bani decit ceva virtual, altii nu prea stiu cum sa se foloseasca la achitare, dar sint foarte multe locuri unde pos terminale sint dar sint ascunse undeva departe.

 3. Stefan spune:

  Populatia nu au increde, ba chiar se tem pentru ca nici nu sunt informati adecvat, anume despre securitate, ei au frica ca escrocii sa nu le ia banii de pe card, plus nu se aduce la cunostinta informatia despre comisioane, exista ele sau nu si care sunt acestea…

 4. Adrian spune:

  deci bancile putin se implica in popularizarea utilizarii cardurilor,
  dar si statul trebuie sa stimuleze platile prin carduri prin diferite metode, inlesniri la plata impozitelor sau careva scutiri, etc.

 5. zinaida spune:

  populatia care primeste de la rudele de peste granita bani care deja au fost impozitati in afara tarii sa fie impozitati inca odata,ca daca suma cumparaturilor efectuate prin carduri la sigur vor depasi venitul declarat ,si atunci fiscul iti va mai calcula ceva impozite…si nu numai.penalitti..etc.

 6. Octav spune:

  Zinaida, nu are la moment baza legala

 7. zinaida spune:

  partea legala ?? oare suma din cardul bancar a persoanei fizice nu trebuie sa coincida cu veniturile declarate de acesta ?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...