37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   O posibilă lege ar putea obliga comercianţii să se lase de şiretlicuri şi taxe ascunse

O posibilă lege ar putea obliga comercianţii să se lase de şiretlicuri şi taxe ascunse

27.03.20121.412 views Timpul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

O posibilă lege ar putea obliga comercianţii să se lase de şiretlicuri şi taxe ascunse

 

Comercianţii ar putea fi obligaţi să indice preţul fiecărui produs plasat pe piaţă în valuta naţională, precum şi caracteristicile acestuia în limba română.

Iar pentru a nu mai fi aburiţi cu reduceri „fenomenale”, consumatorilor li se va indica obligatoriu preţul anterior şi cel de discount (reducere), precum şi datele exacte despre preţul de achiziţie a produsului şi taxele deja incluse. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost propusă de deputaţii liberali Valeriu Munteanu şi Vadim Cojocaru. Ei spun că doresc să apere consumatorii de „comportamentele neloiale” manifestate de comercianţi.

Produsele plasate în vânzare ar mai putea conţine, alături de preţul de vânzare, şi informaţia despre preţul de achiziţie sau de la producător. Autorii proiectului susţin că astfel se vor exclude situaţiile în care vânzătorul ar putea solicita preţuri exagerate pentru un produs sau serviciu, descurajând astfel comercianţii să practice adaosuri comerciale excesive. În cazul vânzării produsului cu preţ redus, lichidărilor de stoc, vânzărilor promoţionale „indicatorul de preţ va conţine în mod obligatoriu indicarea preţului vechi şi preţului nou, prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat sau prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare sau prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat”, mai prevede iniţiativa legislativă a celor doi deputaţi.

Pe lângă alte şiretlicuri, comercianţii mai recurg şi la aşa-numitele „taxe ascunse” pentru a crea consumatorului iluzia unui preţ mai mic. Se pare că autorii proiectului legislativ au găsit şi în acest caz o soluţie. Proiectul propus stabileşte, în această privinţă, obligativitatea indicării, alături de preţul fără TVA, şi a preţului cu toate taxele incluse care trebuie să fie de dimensiuni mai mari.

Comentarii

 1. hhhhhhh spune:

  Bataie de joc .Se vede ca deputatii nu mai au cu ce se ocupa.Au marit amenzile , le-au facut cosmice, acum vor sa ne mai chinuie si cu preturile.Cui ii trebuie asa prostii?Cui ii este a cumpara un produs nu-l interesaza toate cheltuielele care sau facut pina la final.Mai bine v-ti bate capul cum sa retineti tineretul sa nu plece peste hotare la munca,dar sa creati conditii favorabile pentru a putea activa cu o afacere oarecare.Sa poata toti sa se hraneasca in Moldova nu sa plece.

 2. masjsj spune:

  foarte corect spus

 3. agree spune:

  Sint totalmente de acord cu implementarea acestei noi legi, pentru ca sint client si ma afecteaza faptul ca preturile sint ridicate exagerat pina la reduceri si respectiv in ziua cu reduceri ele revin la normal si poftim si cumparati, proprietarii nu sint deloc in pierderi, ba dimpotriva… Sinteti la sigur un proprietar de magazin sau ceva de genul dat si de asta va si deranjeaza…pentru consumatori insa legea este perfecta…si nici nu inteleg ce ar avea aceasta lege cu crearea locurilor de munca…daca nu ar fi asa preturi exagerate, nu ar mai trebui sa plece lumea peste hotare…

 4. Vica spune:

  Sunt de acord cu comentariul lui agree. Trebuie sa se faca ceva si pentru consumatori nu numai pentru comercianti. Toti absolut isi ascund veniturile, nu elibereaza cecuri si inca se indigneaza ca au marit amenzile?????? Lucrati cinstit si platiti taxele care se cuvine si veti avea salarii si pensii decente!!!!Dar cind patronul isi schimba masina de citeva ori pe an, se odihneste peste hotare, are menajere, dar in evidenta contabila are pierderi de aproape 1 mln….. de lei, ma scuzati va rog….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...