37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   O nouă modalitate de calcul pentru transferurile de la bugetul de stat către fondurile AOAM

O nouă modalitate de calcul pentru transferurile de la bugetul de stat către fondurile AOAM

05.12.20171.101 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Modalitatea de calcul al transferurilor de la bugetul de stat, către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru persoanele asigurate de Guvern, a fost revizuită. Un proiect privind modificarea articolului 9 din Legea cu privire mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor AOAM a fost adoptat vineri, 1 decembrie, în lectură finală de Parlament.

În prezent, legea sus-menţionată prevede transferul de la buget în fondurile AOAM, pentru persoanele asigurate de Guvern, a cel puţin 12,1 la sută din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului de stat, cu excepţia celor efectuate din veniturile cu destinaţie specială.

Conform modificărilor adoptate, cota procentuală va fi exclusă, iar valoarea mijloacelor direcţionate va fi egală cu suma aprobată a transferurilor din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru anul precedent, indexată la indicele preţurilor de consum pentru anul precedent.

Pentru 2018, volumul alocărilor din bugetul de stat pentru cele 16 categorii de cetăţeni, se planifică a fi majorat cu 108,6 milioane de lei, comparativ cu suma transferată în 2017.

Potrivit Legii privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, printre categoriile de persoane asigurate de stat se numără elevii, studenţii, gravidele, mamele cu patru şi mai mulţi copii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, şomerii înregistraţi la oficiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, donatorii de organe în viaţă, ş.a.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...