37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   O nouă formulă de calcul pentru pensii, începând cu 1 aprilie

O nouă formulă de calcul pentru pensii, începând cu 1 aprilie

14.03.20171.534 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

De la 1 aprilie 2017 pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul. Conform reformei sistemului de pensii, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001-2008, iar de valorizarea acesteia vor beneficia peste 80 mii de persoane.

De la aceeaşi dată, pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime s-ar majora de la 961 de lei la 1026 de lei. Cel mai mult - cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar.

Asta după ce Pavel Filip a convocat conducătorii structurilor responsabile de implementarea reformei sistemului de pensii. Premierul a cerut ca prevederile reformei să fie îndeplinite în termenii stabiliţi. Astfel, începând cu 1 aprilie 2017, să fie efectuată recalcularea şi indexarea pensiei.

Responsabilii de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei şi de la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) au informat despre paşii următori în implementarea reformei sistemului de pensii.

De asemenea, au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor speciale pentru unele categorii de cetățeni: deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali şi a fost asigurat transferul atribuțiilor de stabilire a pensiilor de la 6 instituții de forță la o singură instituţie - CNAS.

Prim-ministrul a solicitat pregătirea hotărârilor de Guvern privind recalcularea (valorizarea) pensiei şi privind indexarea pensiei, astfel încât acestea să fie aprobate în următoarea şedinţă a Executivului. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...