37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   O nouă categorie de contribuabili

O nouă categorie de contribuabili

23.05.20171.753 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În scopul asigurării cu drepturi sociale a persoanelor fizice care practică activitatea independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, a fost elaborat un proiect de lege prin care se introduce o nouă categorie de plătitori de contribuţii de asigurări sociale la bugetul asiguărilor sociale de stat - persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul.

Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea şi prezentarea spre examinare Parlamentului a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea anexelor nr.3 şi nr.5 la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 155-161 din 19 mai curent.

Proiectul legii prevede că persoanele sus-numite vor achita contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în mărimea unei taxe fixe, care le va acorda dreptul la pensia minimă şi ajutor de deces.

Necesitatea elaborării legii este bazată pe faptul că persoanele fizice care practică aceste activităţi nu se regăsesc în prevederile anexei nr. 3 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 şi respectiv, nu sunt asigurate în sistemul public de asigurări sociale.

Totodată, legea vine şi cu completarea anexei nr. 5 a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 care stipulează tipurile de drepturi și de venituri din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.

Acestea nu vor fi calculate din indemnizaţia acordată militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract, persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemul penitenciar, ofiţerilor de protecţie şi colaboratorilor organelor securităţii statului şi ai Centrului Naţional Anticorupţie la eliberarea din serviciu în conformitate cu art.19 alin 3 şi 5 din Legea cu privire la statutul militarilor, precum şi cu alte acte normative. De asemenea, Anexa nr. 5 va mai fi completată cu punctul 37, care se referă la drepturile băneşti ale militarilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...