37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Numărul controalelor realizate de Protecția Consumatorilor s-a micșorat de 10 ori în ultimii ani. Câte verificări au fost făcute în 2017

Numărul controalelor realizate de Protecția Consumatorilor s-a micșorat de 10 ori în ultimii ani. Câte verificări au fost făcute în 2017

26.01.2018604 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Numărul controalelor efectuate anual de Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) este în descreștere. Astfel, dacă în anul 2013 au fost efectuate aproape 2.600 de verificări, treptat numărul acestora s-a redus și a ajuns, în 2017, la doar 203.

Potrivit Raportului anual de activitate al APCSP, reducerea considerabilă a numărului de verificări efectuate în ultimii doi ani a fost generată de moratoriul asupra controalelor de stat, instituit în 2016, cât și de ultimele modificări ale Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

Astfel, pentru susținerea mediului de afaceri, controalele de stat planificate la întreprinderile nou create, în perioada primilor trei ani de activitate, au caracter consultativ și nu se soldează cu sancțiuni sau măsuri restrictive. O excepție reprezintă cazurile când în cadrul controlului se depistează încălcări foarte grave.

Datele statistice înregistrate de APCSP arată că cele mai multe încălcări sunt admise de agenții economici supuși controlului pentru prima dată. Mai exact, inspectorii depistează abateri la 80-90% dintre companiile verificate pentru prima oară. În același timp, la agenții economici care au mai fost supuși controlului, sunt stabilite abateri în aproximativ 65-70 la sută din cazuri.

Amintim că, după modificarea legislației referitoare la delimitarea atribuțiilor structurilor cu funcții de control și excludera dublării acestora, supravegherea pieței produselor alimentare a fost transmisă în competența Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Prin urmare, APCSP efectuează controlul respectării prevederilor legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor și supravegherii pieței privind conformitatea produselor nealimentare, serviciilor prestate (inclusiv turistice), supravegherii metrologice și a activității jocurilor de noroc.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...