
Numărul controalelor inopinate la agenții economici va fi redus
Numărul instituțiilor cu funcții de control a fost redus de la 60 la 13, în urma implementării reformei propuse de Guvern.
Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a anunțat ieri, că va fi revăzută și procedura de efectuare a controalelor, astfel încât toate organele abilitate cu astfel de funcții vor activa în baza unui program de planificare a controalelor. Ele vor fi obligate să notifice din timp agenții economici despre faptul efectuării controalelor. Doar două entități vor putea efectua controale inopinate: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. Totodată, în cadrul fiecărei instituții cu funcții de control va fi format un consiliu de soluționare a disputelor.
„Încercăm să micșorăm constant presiunea asupra mediului de afaceri, să avem o previzibilitate, să excludem abuzurile și să avem asigurată calitatea serviciilor și bunurilor plasate pe piață", a relatat Octavian Calmîc, precizînd că un control o dată pe an la un agent economic ar fi rezonabil.
Autoritățile își propun să sistematizeze plîngerile depuse de agenții economici și consumatori, astfel încât să fie identificare problemele de sistem. Întreaga informație, inclusiv deciziile inspectorilor delegați cu funcții de control, va fi stocată online.
Ministrul Economiei a mai anunțat că va fi demarat un program de verificare a modului în care sunt respectate drepturile consumatorilor. Ținta controalelor, vor fi în special operatorii de telefonie mobilă, stațiile PECO din țară, și companiile de taxi. La primele nereguli, autoritățile vor veni cu recomandări, iar în cazul neconformării vor fi aplicate sancțiuni.
„În cazul în care vor fi încălcări grave, vor fi aplicate toate măsurile, astfel încât agenții economici să nu fie relaxați. În paralel cu efectuarea reformei instituționale noi continuăm să supraveghem piața. La a doua abatere se vor aplica toate sancțiunile conform legislației", a precizat Calmîc.
Menționăm că în urma optimizării instituțiilor cu funcții de control au rămas 13: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Agenția pentru Supraveghere Tehnică, Agenția pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenția Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția de Asigurare a Calității în Învățămînt, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal și Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei

Oameni publici, chiar e greu de micsorat fondul social de la 23 % la 14% sau 13%. Se rezolva inca o problema de evaziune fiscala, achitarea intensiva a devidendelor pu salarizarea la negru.