37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Întreprinderile cu capital de stat VOR FI OBLIGATE să prezinte Ministerului Finanţelor copia raportului auditorului

Întreprinderile cu capital de stat VOR FI OBLIGATE să prezinte Ministerului Finanţelor copia raportului auditorului

21.06.20121.206 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întreprinderile cu capital de stat VOR FI OBLIGATE să prezinte

Ministerului Finanţelor copia raportului auditorului

Întreprinderile cu capital de stat vor fi obligate să prezinte Ministerului Finanţelor copia raportului auditorului, potrivit unor modificări şi completări la Legea privind societăţile pe acţiuni.

Legislaţia în vigoare prevede că „rezultatele auditului independent al rapoartelor financiare anuale” se prezintă „după caz„ autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale fondatoare de către societăţile în care cota statului reprezintă 50 la sută plus o acţiune. Organul executiv al societăţii prezintă fondatorilor şi rapoartele privind activitatea economico-financiară a societăţii.

Totodată, potrivit proiectului ce va fi discutat joi de Guvern, „în cazul în care statul deţine mai mult de 50% din capitalul social, cel puţin unul dintre cenzori va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor”.

În prezent, „în cazul în care statul deţine cel puţin 20% din capitalul social”, unul dintre cenzori este propus pentru alegere adunării generale a acţionarilor de autorităţile centrale de specialitate ale administraţiei publice şi/sau, după caz, de autorităţile administraţiei publice locale.

Serviciul control financiar şi revizie va fi abilitat să verifice corectitudinea „calculării profitului net, defalcărilor în bugetul de stat şi a dividendelor, a unei părţi a profitului net obţinut din activitatea de întreprinzător a întreprinderilor de stat/ municipale şi societăţilor comerciale cu cota de participare a statului/ unităţilor administrativ-teritoriale”. Într-o notă informativă a Ministerului Finanţelor se arată că inspectările (controalele) financiare denotă despre multiple neajunsuri şi încălcări ale legislaţiei care constau în suportarea şi achitarea unor cheltuieli şi consumuri, care nu pot fi atribuite la cheltuielile ordinare şi necesare de întreprinzător a întreprinderilor. Aceasta duce la denaturarea profitului net ca bază pentru calcularea defalcărilor/ dividendelor, a unei părţi a profitului net obţinut, la bugetul de stat.

Totodată, în prezent, nici unul din organele de control ale statului nu verifică corectitudinea calculării profitului net şi a defalcărilor/dividendelor.

 

Comentarii

  1. Haruta spune:

    Acuma o sa fie regula la intreprinderile de Stat caci directorii lor se cred Dumnezeu si fac ce doresc ei.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...