37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Întrebări şi răspunsuri asupra procesului de raportare electronică

Întrebări şi răspunsuri asupra procesului de raportare electronică

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întrebări şi răspunsuri asupra procesului de raportare electronică

În ultimul timp, o parte din adresările care parvin la CNAS conţin o reacţie negativă cu privire la evoluţia procesului de raportare electronică. Oferim răspunsuri la cîteva întrebări care predomină în mai multe adresări.

„M-am bucurat foarte mult de raportarea electronică la CNAS şi printre primii m-am înregistrat pe portal. În final am constatat că suntem minţiţi. Nu vom merge la propunerile voastre de a transmite un raport cu 500 de lei. Aţi hotărît să vă îmbogîţiţi pe seama întreprinderilor. De ce nu utilizaţi semnătura eliberată gratuit de către Inspectoratul Fiscal.” 

După cum am comunicat anterior, posibilitatea de raportare electronică este una obţională care poate fi selectată la decizia instituţiei. Cît priveşte aplicarea semnăturii digitale pe rapoartele prezentate, informăm că CNAS nu este împuternicită cu drept de eliberare a semnăturilor digitale şi nu poate obţine profit din aceste tranzacţii. 
Concomitent, aducem la cunoştinţa Dvs. că, deoarece rapoartele prezentate la CNAS deţin date cu caracter personal, acestea urmează a fi confirmate prin semnătură electronică cu forţă juridică sau semnătură olografă aplicată pe hîrtie, în cazul prezentării documentelor fără semnătură digitală. Ulterior aceste date servesc drept bază la stabilirea pensiilor şi a altor drepturi sociale. Din aceste considerente nu putem utiliza la confirmarea rapoartelor semnătura eliberată de către alte autorităţi publice care nu are forţă juridică.

„Am depus cerere pentru a fi autorizat pe raportare.md pentru a transmite rapoartele la CNAS încă în luna ianuarie 2013. Nu am putut expedia nici pentru primul trimestru deoarece este greu de transmis şi apar multe greşeli, după care am mers şi le-am depus la CTAS. De ce a fost creat atît de complicat sistemul.”

Casa Naţională de Asigurări Sociale este unica instituţie care acumulează rapoarte cu un volum atît de mare de informaţie, acestea fiind detaliate pe fiecare persoană angajată la întreprindere în aspect lunar. Mai mult ca atît, aceste rapoarte reflectă informaţia cu privire la prestaţiile sociale acordate prin intermediul angajatorului şi care sunt verificate cu sumele totalizatoare pe întreprindere. Astfel, interfaţa de transmitere a rapoartelor la CNAS la prima etapă pare dificilă, iar procedura de verificare durează un interval de timp pentru a fi verificată şi validată. Pentru a fi depăşite dificultăţile de transmitere a declaraţiilor urmează a fi studiate instrucţiunile plasate pe site-ul  CNAS sau pewww.raportare.md . 
Totodată comunicăm că a fost actualizată baza de date a CNAS şi la etapa actuală nu vor apărea divergenţe ce ţin de reflectarea incorectă a datelor personale a persoanelor angajate.

 

Comentarii

 1. qwery spune:

  este deja un semn bun ca ati recunoscut ca aveti probleme. Deci sa facut ca de obicei cum se face la noi – mai intii CNAS striga in gura mare ca face ceva foarte important si necesar, dar nu sa gindit la problemele care o sa apara. Si iarasi contabilii se confrunta cu dificultati

 2. Nastea spune:

  Nu mi se pare deloc dificila transmiterea rapoartelor prin portal. Daca apar erori le corectezi si o transmiti din nou, fara a iesi din birou. E mult mai comod.

 3. Alina spune:

  Stimata Nastea
  Cum mult mai usor?
  Sa stai 2 zile si sa incerci sa transmiti informatia va pare mult mai usor (compania are 120 de angajatii). Scopul oricarei tehnologii este de a economisi timpul, or in situatia cu REV acesta nu este nici in perspectiva.

  MAi mult ca atit compania a procurat chei pentru a avea posibilitatea expedierii si 4 BASS si?
  Oricum mergem si il prezentam pe suport de hirtie deja al 2 trim. Care a fost rostul cheltuielilor efectuate?

  Poate stiti DVS vreo metoda de lucru mai rapida, atunci va rugam sa o expuneti

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...