37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

(5 voturi, medie: 3,80 din 5)
Se încarcă...

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii

 1. Natalia spune:

  Daca persoana care a fost in concediul pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani mai are concediu de odihna nefolosit, cum i se calculeaza acest concediu, luind in consideratie salariul de functie care la avut pina la plecarea in concediu pentru ingrijirea copilului sau se ia salariul de functie actual al persoanei care o inlocuieste?????????? Va multumesc.

  1. Anonim spune:

   Buna ziua spunetimi va rog, daca eu es in concediu de maternitate ,am dreptul sa ma intorc la locul de munca dupa ce el se termina?

 2. Rodica spune:

  se ia in consideratie salariul de functie care la avut pina la plecarea in concediu pentru ingrijirea copilului

  1. Anonim spune:

   Buna ziua. Mă reîntorc la munca din concediu de creștere a copilului ,până la 2ani ..mii sa zis că voi fii angajată tot cu același salariu ….vreau să știu cât timp mă poate ține cu același salariu din urmă???

 3. Tavaluc Victor spune:

  ajutatima va rog, daca sotia se afla la ingrijirea copilului pina la 6 ani pina in noiembrie 2014 dar a nascut in aprilie ea are dreptul ca sa primeasca tata indemnizatia? va multumesc anticipat

  1. 123 spune:

   Ajutațima va rog!Soția este angajată la moment ,Avind un salariu mult mai modest decit al sotului e posibil ca sotul sa primească concediu de maternitate pentru soție?

 4. Iarovoi Larisa spune:

  Raspunsul Dvs. le va fi si lor de mare ajutor.

  Cu multumiri anticipate,
  Iarovoi Larisa

 5. tatiana spune:

  nu a fost precizat cite ore trebuie sa lucreze persoana ca sa nu piarda indemnizatia.

 6. Maria spune:

  de ce colaboratorilor Politiei de Frontiera nu li se plateste cocediul de maternitate???

 7. ion spune:

  buna sotiea este insarvinata este a doua nastere locuim la sat,care sunt actele necesare pentru a obtine indemnizatie si unde se ne adresam la sat

 8. Lilia spune:

  Daca persoana aflata in concediul de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani isi reia activitatea, trebuie sa lucreze 35 de ore pe saptamina pentru a nu pierde indemnizatia.

  1. Irina spune:

   Iar în cazul cadrelor didactice cum se calculează timpul parțial?

 9. aliona spune:

  buna ziua ,ma aflu in concediu de maternitate cu copilul care la moment are 2 ani si 2 luni,daca ramin insarcinata cu al doilea copil si-l nasc pina implineste primul copil 3 ani pot sa beneficiez de aceeasi indemnizatie ? nu am fost angajata in aceasta perioada,mersi mult!!!

 10. Viorica spune:

  Buna ziua.Mi se refuza achitarea concediului de maternitate in baza sotului din cauza ca eu am mai putin de 9luni consecutive nelucrate….este vreo iesire din situatie?

  1. Anonim spune:

   Eu fix asa am patit.nu am putut face nimic.

 11. luminita spune:

  Buna ziua .pot sa stiu daca eu am 10 luni de munca intr-o s.r.l privat si am stat 2 saptamini in concediu de boala pentru pastrarea sarcinii trebuie sa mi se plateascs foaia si dupa cit timp de lucru se plateste

 12. Adriana spune:

  in cit timp se transfera concediul de maternitate la gravide? Daca este intirziere cit timp?

 13. Ana spune:

  1.Achitarea buletinului se afectueaza dupa ce prezentati foia pina la sau impreuna cu achitarea salariului
  2.Concediul de maternitate de la sot conf. Legii nu-l puteti primi, insa puteti primi indemnizatia de crestere a copilului pe baza lui.
  3.Daca ramineti insarcinata pina la implinirea a 3 ani a primului copil, veti primi aceeasi indemnizatie.

 14. OXANA spune:

  spuneti, va rog, concediu pt. ingrijirea copilului de la 3-6 ani , intra in stagiu?

 15. OXANA spune:

  am scris recent un mesaj, dar vreau sa precizez, acuma sunt in concediu pt. ingrijirea copilului pina la 3 ani. Ma intereseaza, daca concediul pt ingrijirea copilului de la 3-6 ani intra in stajiu de lucru, si se socoate la calcularea pensiei. Va multumesc

 16. Valeria spune:

  Situatie noua pt RM!
  Ma aflu in concediul pentru ingrijirea copilului pina la 6 ani. Intre timp am nascut al doilea, care nu are catatenia RM. Intreprinderea refuza sa-mi acorde pentru al doilea copil concediul pentru ingrinirea copilului, motivind ca nu are catatenie RM. Este oare legal refuzul?

 17. Natalia Maxim spune:

  La moment ma aflu in concediu de ingrijire a copilului si din octombrie am inceput sa cumulez cate 2 ore pe saptamana in alta institutie de invatamant. Cand am fost la Casa Teritoriala sa prezint extrasul cu numarul de ore pe perioada activarii, mi s-a comunicat ca indemnizatie se va suspenda, in urma modificarilor efectuate in Lege din aprilie 2014, deoarece m-am angajat prin cumul. Tin sa mentionez faptul ca la aceasta institutie de invatamant am predat prin cumul si pana la concediu de maternitate, doar ca la fiecare inceput de an trebuie de scris cerere de angajare prin cumul.
  Astept un raspuns clar (la cine ma dresez, ma directioneaza la altcineva si nu inteleg cum e bine de procedat!.
  Va multumesc anticipat!

  1. DANA spune:

   natalia, cum ati mai rezolvat situatia cum e corect, am si eu aceasta intrebare 

 18. lilia spune:

  la moment ma aflu în concediu de maternitate ,dar am lucrat prin cumul la o alta instituție pe jumate de salariu ,e legal sa mi se retraga îndemnizația pe motiv ca sunt angajata prin cumul la alta instituție si nu la locul de bază

 19. Tatiana spune:

  In 2012 am nascut insa a doua zi bebelusul a murit, indemnizatia pentru nasterea n-am primit, acuma astept al doilea copil,indemnizatia voi primi 3100 sau 3400?

 20. viorela spune:

  Aflindu-ma in concediu de ingrijire a primului copil pina la virsta de 3ani, am nascut al doilea copil cind primul avea 2ani 4luni in anul 2012 luna mai. Cum trebuia sa se calculeze indemnizatia de maternitate si indemnizatia de crestere a copilulu conform salariului tarifar? Sau conform salariului care l-am primit pina a iesi cu primul copil in concediu de maternitate? Intre timp n-am lucrat. Conform legii 289 art. 7 punctul 7.2 cuantumul indemnizatiei de maternitate cit si a indemnizatiei de crestere a copilului ar trebui sa fie acelas ca la primul copil? Daca se mai poate de facut ceva unde sa poate de adresat?Copilulu nu are inca 3 ani. Multumesc anticipat!!!!

  1. mmax spune:

   in 2012 dupa salariul de functie se calcula

 21. irina spune:

  daca sunt insarcinata in 12 saptamini, pina acum am lucrati 2 ani si acum sunt impusa de angajator sa scriu cerere de eliberare pe motiv ca nu sunt in stare sa ies la serviciu+ei fac reducere de personal, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

  1. pokemon spune:

   se calculeaza din salariul mediu in ultimile 12 luni, lunile lipsa se vor inlocui cu 1900 lei sau 1650 inainte de luna mai.

 22. Nina spune:

  Salut! acum sunt in concediu de ingrijire a copilului de la 3 la6 ani, sunt insarcinata cu al 2-lea copil , cit va constitui indemnizația pentru al doilea copil?

  1. pokemon spune:

   indemnizatia de graviditate nu vei primi, indemnizatia de crestere o sa ai reiesind din salariul minim garantat.

 23. olesea spune:

  spuneti-mi va rog am un serviuciun responsabil poate sotul poate ieshi i in concediul de maternitate in locul meu

  1. Adrian spune:

   In concediu de maternitate nu poate iesi, dar in concediu de ingrijire pina la 3 ani este posibil ca sotul dvs sa plece

  2. eleonora chilian spune:

   da sigur ca poate sa easa el olesea

  3. popa veaceslav spune:

   Codul muncii prevede că în concediu de îngrijirea copilului poate ieşi MAMA, TATA, Bunica, Bunelul sau Tutorele legal al copilului.

 24. carolina spune:

  buna ziua.spuneti-mi va rog daca pina pe 1.02.2015m-am aflat in concediu de maternitate. si l-am prelungit pina la 6 ani din cont propriu si acum sunt insarcinata in luna 5 voi putea primi indemnizatii pe al 2 copil sau mai bine sa ma restabilesc la serviciu si daca da conform carui articol?

  1. Petru spune:

   O sa primiti indemnizatii, trebuie sa va uitati dupa raspuns in legea Legea nr. 289 din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară si Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale le gasiti pe lex.justice.md

 25. Maria spune:

  Buna ziua.Mi se refuza achitarea concediului de maternitate in baza sotului din cauza ca eu am mai putin de 9luni consecutive nelucrate….este vreo iesire din situatie?

 26. Ina spune:

  Buna ziua, spunete-mi va rog daca ma aflu in concediu de maternitate virsta de la 3 pina 6 ani intr-0 institutie, pot sa activez oficIl in alta institutie

  1. pokemon spune:

   da, mai mult ca atit poti sa activezi prin cumul si fara ca sa fii in concediu.

 27. Tatiana spune:

  Buna ziua. Eu sunt in asa o situatie: pe 14 martie 2013 am iesit in concediu de maternitate cu primul copil, iar in decembrie 2013 am primit pe card de la serviciu un premiu banesc (pentru activitatea reusita a anului 2013).
  In august 2015 ies in decret cu al doilea bebe (acum sunt in concediu pentru ingrijirea copilului). Premiul primit atunci se va socoti ca venit asigurat?
  In contabilitate la serviciu mi s-a explicat ca suma data e premiu pentru perioada 2013 in care eu am lucrat, doar ca transferul acestei sume s-a efectuat la sfirsitul anului.
  Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedez in cazul dat? E nevoie de scris vreo cerere la asistenta sociala cind depun actele? Daca da: ce trebuie sa specific in ea?
  Multumesc anticipat!

 28. Tatiana spune:

  Buna ziua. Eu sunt in asa o situatie: pe 14 martie 2013 am iesit in concediu de maternitate cu primul copil, iar in decembrie 2013 am primit pe card de la serviciu un premiu banesc (pentru activitatea reusita a anului 2013).
  In august 2015 ies in decret cu al doilea bebe (acum sunt in concediu pentru ingrijirea copilului). Premiul primit atunci se va socoti ca venit asigurat?
  In contabilitate la serviciu mi s-a explicat ca suma data e premiu pentru perioada 2013 in care eu am lucrat, doar ca transferul acestei sume s-a efectuat la sfirsitul anului.
  Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedez in cazul dat? E nevoie de scris vreo cerere la asistenta sociala cind depun actele? Daca da: ce trebuie sa specific in ea?
  Multumesc anticipat!

 29. ecaterina spune:

  Persoana a lucrat la un s.r.l. avind un salariu de 850 lei si stagiu de cotizare un an. La 1 mai persoana se elibereaza fiind insarcinata. Care va fi baza de calcul a indemnizatiei de maternitate si cum se va calcula corect din salariul de 850 lei sau cuantumul minim garantat al salariului in sectorul real? Are dreptul persoana sa beneficieze de indemnizatia de maternitate la sot?

 30. Maria spune:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Lucrez de 7 ani ca si profesoara si in 5.05.2015 trebuie sa mi depun actele pentru indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani. Cum se calculeaza indemnizatia in functie de salariul net de pe ultimul an lucrat. Aici intra si banii pe care ii primim din ordonante judecatoresti cum ne-a fost taiat salariul in urma cu 5 ani si i am primit reproactiv anul acesta in mai multe transe fiind impozitati sau intra doar salariul net fara acesti bani. Precizez ca pe fluturas au venit impreuna cu salariu si au fost impozitati impreuna. In lege am citit ca intra orice venit din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului care a foat impozitat. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.

 31. Natalia spune:

  Buna ziua. Va rog frumos sa ma consultati la situatia mea. ” Activez la o institutie de stat ca angajator prin cumul, deja de 4 ani, serviciu de baza nu am de aproximativ 3.5 ani. Conducerea intreprinderii unde activez prin cumul nu ma poate angaja ca lucrator de baza. Inrebarea este: Esind in concediu de maternitate o sa pot prezenta venitul din ultemele 12 luni de la serviciu prin cumul la Asistenta sociala? Si daca mi se va acorda idemnizatiile pentru copil avind un singur serviciu dar inregistrat ca prin cumul?

  1. Tatiana sapa spune:

   Daca DVS demisionaţi de la locul de muncă de baza. munca prin cumul automat devine loc de muncă de bază

  2. pokemon spune:

   ce e cumul sau fara tot venit asigurat este

 32. Irina spune:

  Buna. La noi asa o situatie. Dupa nastere, am luat indemnizatia lunara 1.5 ani, ca somera (300 lei lunar). Acum copilul are 2 ani si 4 luni. Deci din iulie 2014 nu mai primesc nimic de la stat. E posibil ca sotul sa treaca cu orele de lucru la serviciu partial, si sa trecem concediul de ingrijire a copilului dupa el si sa luam indemnizatia lunara calculata din salariul lui, pana la 3 ani? Se face un recalcul sau in genere e posibil de depus acum actele? Sper ca am fost inteleasa. Va multumesc.

 33. Larisa spune:

  Buna ziua!
  Acum am iesit in concediul medical inainte de concediul pentru ingrijirea copilului , urmeaza sa nasc in august, am activat 5 ani. Cum si de catre cine se achita aceasta Foaie medicala? Cum se calcueaza?

 34. angela spune:

  buna ziua lucrez oficial 6luni de zile in septebrie trebue sa nasc si vreau sa es in concediu de maternitate voi primi eu bani pentru concediu sau nu?

 35. Viorica spune:

  Buna ziua. Spuneti-mi va rog cum se procedeaza in cazul in care mi s-a incheiat concediul de ingrijire a copilului insa la intoarcerea la munca administratia companiei la care activez motiveaza ca nu are functie vacanta pentru a ma aganja, deoarece pe functia ce o detineam a fost angajata o persoana ca salariat de baza si nu temporar. Si ce se intimpla daca mi se ofera alta functie si eu o refuz, sunt obligata sa o accept?
  Multumesc anticipat.

 36. Zamfir Elena Valentina spune:

  Buna ziua! Incepand cu 12.05.2015 mi-a incetat contractul individual de munca conform art. 65(1), in momentul respectiv avand 1 an 1 luna si 3 zile lucrate. Tot incepand cu 12.05.2015 am intrat in concediu de maternitate.Ce pot face in aceasta situatie si cine imi va plati concediul? Multumesc!

  1. pokemon spune:

   calculul s plata concediului de matenitate ca si cel de ingrijirea o face casa de asigurari. mergeti la oficiul teritorial.

 37. Iulia C. spune:

  Buna ziua! Pe ce termen se incheie contractual individual de munca in cazul cind angajata de baza se afla in concediu de maternitate deja cu al 2-lea copil, in locul acestea pe perioada concediului a fost luata o alta fata care acum a iesit tot in concediu de maternitate? Va multumesc anticipat

  1. pokemon spune:

   la discretia partilor

 38. Olga spune:

  Salut, eu am depus cererea pentru a primi indemnizatie la casa teritoriala pe data de 4 mai la o luna dupa nastere, mi s-a spus ca prima indemnizatie va fi in iunie ,nu a fost mam dus la ei a doua oara sa intreb mi s-a spus ca in luna iulie am fost la Banca de Economii si mi s-a spun ca inca nu s-au transferat banii. In acest caz ce sa fac? Deacum sunt doua luni jumate de cind asteptam.

  1. pokemon spune:

   continuati apelurile

 39. natalia spune:

  spuneti-mi va rog are dreptul mama cu copil de 1 luna sa lucreze la gradinita,eu am scris cere sa o inlocuies dar ea nu vrea sa scrie cere de plecare in concediu pentru ingrijirea copilului

 40. Bodrug Cristina spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu daca voi putea primi concediul de 126 de zile pe numele sotului, daca eu sunt studenta la intretinerea lui, dar in ultimele luni premergatoare am 2 luni lucrate cu un salariu de 900 lei, ceea ce nu constituie 4 salarii medii pe tara, chiar ptr aceste 2 luni nu voi primi nimik , deoarece eu sunt studenta la intretinerea lui

 41. Olesea spune:

  Buna! Am si eu o intrebare, sunt in concediu pentru ingrijirea copilului pina pe 09.08.2015, la moment sint insarcinata cu al doilea copil si in septembrie2015 trebuie sa ies in concediu de maternitate; pe toata perioada concediului de ingrijire a copilului am lucrat prin cumul; cum se va calcula concediu de maternitate si concediul de ingrijire la al 2 copil, doar din salariul de unde activez prin cumul? Daca revin in august la serviciul de baza, dar nu va fi luna deplina, doar 3 saptamini in august si 2 saptamini in septembrie, cum va influenta asupra sumei indemnizatiei? Va rog sa-mi raspundeti, multumesc anticipat.

 42. viorica spune:

  Buna ziua,as vrea sa intreb eu am venit la serviciu cind fata avea 2 anisori si dupa lege ca sa primesc si indemnizatia pentru copil am lucrat pina la 3 ani cite 7 ore,cind a implinit 3 ani am scris cerere sa fiu trecuta la ziua completa de 8 ore ,dar nu mi sa semnat cererea,intrbarea mea este daca are angajatorul dreptul sa nu semneze cererea si eu sa ramin la 7 ore fara ca eu sa fiu deacord?

 43. stela spune:

  Buna. Spuneti-mi va rog pentru a pastra indemnizatia lunara pentru ingrijirea copilului cind revii la serviciu pina la virsata de 3 ani a copilului cite ore sau cite minute minim e necesar pentru a indica in cerere? Multumesc.

 44. Anna spune:

  Ce se intimpla cu persoanele aflate in concediu de maternitate in momentul lichidarii societatii? Functioneaza si pentru ele art. 86 (b)? Este nevoie sa se inregistreze la biroul fortei de munca?Primesc indemnizatii de inchidere de la angajator? Cum se calculeaza? Multumesc anticipat

 45. tanea spune:

  Buna ziua. Sunt angajata laBEM, LA moment in concediu de ingrijire a copilului. Ce se va intimpla in cazul lichidarii bancii si daca vom primi indemnizatia pina la 3ani ? Iar in cazul sarcinii a doua vom primi indemnizatia de maternitate si ingrijire a copilului ca persoana asigurata sau neasigurata?

 46. tanea spune:

  Buna ! Sunt in asa situatie: am iesit la lucru din concediuu de maternitate la virsta copilului de 2 ani si 4 luni, am lucrat pina la trei ani pe 7 ore pentru a-mi mentine indemnizatia, apoi inca 2 luni dupa care am fost concediata prin reducerea de personal. In urmatoarea luna am ramas insarcinata, cum se va calcula indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani, daca in momentul dat nu am unde sa ma angajez in cimpul muncii ?

 47. Doina spune:

  Buna ziua. Ma aflu in concediul de ingrijire a copilului care are 2 ani. In luna mai si jumate de luna iunie am prestat servicii de monitorizare unei alte organizatii, nu la lucrul de baza. Ce prezint la CNAS pentru a nu-mi pierde indemnizatia?

 48. Evelina spune:

  Buna seara! Am tot citit pe ici, pe colo, dar ramin cu ceva neclaritati. Deci… sunt angajata din 2005, iar la intreprinderea unde activez pina-n prezent — din 2006. Nasterea copilului va fi in mai 2016. Cum mi se va calcula indemnizatia lunara, daca in mai-iunie am fost in concediu de odihna, iulie-august in concediu medical, iar in septembrie-octombrie 2015 planific iar sa iau concediu de odihna?
  Va multumesc anticpat pentru timpul acordat si pentru raspuns!
  Cele bune tuturor!

  1. Sveta spune:

   buna ziua!!spuneti va rog, cind e mai bine sa iau concediul de lucru pina sau dupa concediul de maternitate ca sa nu pierd din indemnizatii?

  2. Sveta spune:

   buna ziua!!spune-ti va rog, cind e mai bine sa iau concediul de lucru pina sau dupa concediul de maternitate ca sa nu pierd din indemnizatii?

 49. GANDZII RAISA spune:

  Buna seara. Va rog frumos sa ma consultai in situatia mea. Sunt bunica si nepotica (bolnava de diabet zaharat) are nevoie de ingrijire. Parintii copilului lucrează. Eu la fel sunt angajata (funcționar public). Intrebarea mea este dacă, am dreptul sa beneficieze de concediu si de indemnizatii pentru ingrijirea copilului.
  Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.

 50. Adrian spune:

  Conform punctului nr. 27 din regulamentul aprobat prin HG 108 din 03.02.2005 (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=295663)
  Dreptul la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă, opţional, unuia dintre părinţi: mamei sau tatălui. În cazul în care nici mama, nici tata, din motive întemeiate (tratament îndelungat al unei boli grave sau al consecinţelor traumei, spitalizare, absenţă temporară de la locul permanent de trai, decădere din drepturile părinteşti etc. – caz confirmat documentar), nu pot îngriji copilul bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, copilul care suferă de maladie oncologică în vîrstă de pînă la 16 ani sau copilul cu dizabilitate în vîrstă de pînă la 16 ani, indemnizaţia se acordă altor persoane asigurate, opţional: tutorelui, altui membru de familie, bunicului, bunicii.

 51. Ana spune:

  Buna ziua! va rog frumos sa ma consultati sunt in concediu de ingrijire a copilului din 2013 pe un termen de 3 ani, in 2014 compania in care am activat a sistat temporar activitatea si acum sunt insarcinata cu al doilea copil pot sa beneficiez de concediu prenatal in baza sotului ?

 52. Tatiana spune:

  Spunentii va rog fiind in condediu de materinitate de la lucru de baza,am eu dreptul sa activez la alta organizatie prin cumul pe timpul acestor 126 zile de concediu

 53. Jorovlea Cristina spune:

  Buna ziua. Am o intrebare . Sunt in concediu de maternitate pina in 2017. Acum sunt insarcinata cu al doilea copil, cum va fi calculata indemnizatia pentru el,voi primi doar jumatate din sume de la primul copil sau cum(am lucrat oficial). Si de ce acte am nevoie cind voi esi in concediu de maternitate cu al doilea copil( la casa teritoriala)? Ms mult o zi buna.

 54. ioana maria spune:

  buna ziua

  sotul meu ia stimulentul de insertie ptr primul copil, in iulie sa nascut al doilea copil pot sa-mi depun eu actele ptr cresterea celui deal doilea copil?

 55. Dana spune:

  Buna ziua! Sunt in concediu pt ingrijirea copilului din ianuarie 2014. La moment copilul meu implineste 2 ani si sunt insarcinata cu al 2-lea copil. As vrea sa stiu de ce indemnizatii/ concediu pot beneficia pt a doua nastere. Multumesc anticipat.

 56. Diana spune:

  Spuneti-mi va rog care este procedura, dupa ce au trimis de la serviciu formularul asta (REV 5) in cit timp se calculeaza si care este data in care se transfera banii pe card fiindca am iesit in concediu de maternitate pe 28 septembrie si pina la ziua de azi inca nimic nu am primit , poate ca am scapat ceva din vedere legal nu stiu , mentionez ca de la policlinica mi sa deschis concediu de maternitate cu aceasta foaie am mers la serviciu unde mi sa facut ordin ca sunt in concediu deja, dupa care am mers pe 31 august 87 cu acea foaie de concediu si copia la buletinul meu de identitate si mi-au zis sa-mi deschid card la orce banca mentionata acolo pe un blanc si in decurs de 15 zile vor fi transferati dar deja este noiembrie si nimic.

 57. Marina spune:

  Buna ziua! Vreau sau intreb cum se calculeaza concediul de maternitatea si taxa lunara pentru ingrijirea copilului pina la virsta de 3 ani daca persoana se afla in concediu de ingrijire cu al 2-lea copil si l-a nascut pe al 3-lea? Taxa se calculeaza dupa salariul curent sau dupa salariul care a fost la momentul iesirii in concediul de ingrijire cu cel de-al 2-lea copil? ce acte trebuie se prezint la CTAS?
  Multumim pentru atentie!

 58. aliona trocin spune:

  buna ziua,trebuie să revin la serviciu dupa concediul de crestere a copilului (3 ani),insa persoana care ma înlocuiește, ține cu orice preț ca angajatorul să-mi ofere alt post de lucru, deoarece ea cînd a fost angajata era șomeră,iar acum respectiv,nu vrea sa paraseasca locul de munca.Spuneți-mi va rog care sunt drepturili mele,și daca este obligat angajatorul să-i ofere d-ei un post de munca daca eu revin la postul meu inițial?

 59. maria,bolduratu spune:

  buna ziua,cer scuze am citit tot pe aici dar am neclaritati,sunt in concediu pina la 3 ani si acum sunt insarcinata cu al 2-lea,de la serviciu mi se va da oare iar suma aia ca la prima sarcina sau ar trebui sa es la serviciu ca sa-mi achite tot integral?Si a doua intrebare (e corect ca pentru al doilea copil se va achita doar 400 lei)?multumesc mult

 60. Elena Gilea spune:

  lucrez in doua locuri, am esit in concediu de maternitate ce documente imi trebuie din ambele parti?

 61. Magda spune:

  Spuneti-mi va rog:am fost in concediu de maternitate pina la virsta de trei ani ai copilului pina in luna martie 20. Pe 18 aprilie am iesit din nou in concediu de maternitate cu al doilea copil. In baza unei cereri nu am iesit la serviciu luna aprilie.Intrebarea este: mi se cuvine sa mi se plateasca concediul de maternitate in baza foii de boala? Dar indemnizatie lunara de ingrijire a copilului?

 62. Victoria spune:

  Spuneti-mi va rog, daca copilul meu are 2 ani, eu am renuntat la indemnizatia lunara de ingrijire pina la 3 ani si m-am intors la serviciu pe regim total de munca, in caz ca imi reiau iar concediul de ingrijire a copilului pina el va implini 3 ani, indemnizatia lunara va fi aceeasi cum am primit pina a iesi la serviciu sau se va calcula altfel deja?

  1. Super contabil spune:

   Odata revenita pe 1 unitate deplina, ati pierdut dreptul la indmnizatie. De aici reiese intoarcerea din nou la continuarea concediului de pina la 3 ani. Nu mai aveti dreptul la indemnizatie lunara.

 63. aliona spune:

  spuneti-mi va rog care e procedura legala de a putea beneficia de indemnizatia cresterii copilului pina la virsta de 3 ani, in cazul cind mi-am schimbat locul de munca?

 64. Lilia spune:

  Buna ziua.Spuneti-mi va rog, daca sunt in concediu pentru ingrijirea copilului pina la trei ani la locul de baza, am dreptul sa lucrez in alta parte prin cumul si daca indemnizatia pentru ingrijirea copilului nu mi sa-r suspenda.multumesc.

  1. Super contabil spune:

   Da aveti dreptul sa reveniti pina la 7 ore pe zi, in total la toate serviciile de lucru. Dar sa nu incalcati tare va recomdn sa reveniti la 6 ore sau 0,75 unitate. Indemnizatia se pastreaza. Si trebuie sa anuntati CNAS.

 65. Sorin spune:

  La moment sunt in concediu de ingrijire copil pina la virsta de 3 ani la organizatia X si primesc indemnizatia lunara.
  Daca in aceasta perioada semnez un contract de prestari servicii cu organizatia Y – atunci plata indemnizatiei lunare mi se pastreaza sau mi se suspenda ?

  Pot sa semnez un contract de prestari servcii cu organizatia Y cu program redus, adica 7 ore si tot odata sa ma aflu in concediu de ingrijire a acopilului si la organizatia Y nefiind angajat la aceasta organizatie ?

 66. Anna spune:

  cind se depun actele pentru primirea concediului de maternitate la cnas? indata dupa iesirea in concediu sau dupa nastere? si care sint actele necesare?

 67. Iana spune:

  Poate fi considerată – că soţia se aflată la întreţinerea soţului asigurat, daca pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate a activat 2 luni, dupa care s-a eliberat de la serviciu, si are un stagiu de cotizare mai mic de 3 ani, pentru a primi indemnizaţie de maternitate? Totodată, nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art.4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale .

 68. Iulia spune:

  Spuneti-mi va rog frumos,activez in gimnaziu iar in luna aprilie trebuie sa ies in concediu de maternitate,cind si cum pot beneficia de concediu anual de odihna?

  1. Super contabil spune:

   Puteti pina la concediu, puteti dupa concediu, el nu se pierde.

 69. olesea f spune:

  salut ajutati-ma cu un raspuns copilul are 2ani jumate este neasigurat si este nascut in alta tara am putea benefecia de indemnizatia unica ce se dea la nastere

  1. Super contabil spune:

   Indemnizatia unica , acei peste 3000 lei se ofera linga perioada nastere, adica undeva 3 luni de la nastere pu depunere documentelor. Acum deja este tirziu, dar sunati la CNAS, sa va informati mai concret.

 70. Cristina spune:

  Buna Ziua.Puteti sa-mi spuneti daca Eu si Sotu nu lucram oficial poate Bunica sau Bunelu sa iasa in concediu de maternitate in locu meu ei lucreaza oficial de multi ani pot ca unu din ei sa primeasca banii pentru concediu de maternitate.Si daca este asa lege de ce acte este nevoie stiu ca cindva demult era asa lege.

  1. Super contabil spune:

   Da se poate. Consultati legea asigurarilor, si Cnas va informati.

 71. Cristina spune:

  Spuneti-mi va rog frumos,activez Directie de Invatamint iar in luna aprilie trebuie sa ies in concediu de maternitate,cind si cum pot beneficia de concediu anual de odihna?

  1. Super contabil spune:

   Toata informatia o btineti la cadre.

 72. micu alexandra spune:

  Bună ziua! Sunt în ccc și pe 18.05.2016 copilul meu împlinește 2 ani. Eu am găsit alt job, deci nu mă mai întorc la vechiul loc de muncă. Voi începe de mâine. Ce anume trebuie să fac? Mă refer la documente demisie…multumesc

  1. Super contabil spune:

   Angajativa aici prin cumul pina 0.75 unitate, o sa pierdeti indemnizatia. Toata informatia obtineti la cadre.

 73. iana spune:

  Poate fi considerat – că soţia se afla la întreţinerea soţului asigurat, daca pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate a activat 2 luni, dupa care s-a eliberat de la serviciu, si are un stagiu de cotizare mai mic de 3 ani, pentru a primi indemnizaţie de maternitate? Totodată, nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art.4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale .

 74. Iaroslav spune:

  Buna ziua ,vreau sa va intreb .Sotia a fost angajata acum un an in urma oficial .. dar cind ramas insarcinata deja nu mai activa .. deci noi avem dreptul la concediu de maternitate pentru ea ? eu am incercat sa fac concediu pe mine dar neavind 9 luni de staiu nu am putut sa-l eau dar ea oare va putea ?

  1. Super contabil spune:

   Da, pe ea.

 75. Valeria spune:

  De ce CNAS-ul raspunde altfel la ultima intrebare?
  ” În cazul în care tatăl sau bunelul, bunica, altă rudă îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului cu program de muncă deplin sau program de muncă redus, pierde dreptul la plata indemnizaţiei stabilite.
  De asemenea, mama nu are dreptul la indemnizaţie în cazul cînd şi-a reluat munca cu program de muncă deplin.
  Indemnizaţia nu se suspendă doar în cazul cînd mama lucrează cu program de muncă redus sau prestează munca la domiciliu. Însă, mama este obligată să înştiinţeze Casa teritorială de asigurări sociale, prezentînd extrasul din ordinul cu privire la reluarea muncii cu program de muncă redus.”
  Totusi care este varianta corecta? daca tata e in concediu de ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, are sau nu dreptul sa lucreze cu program redus?

 76. Inna spune:

  Buna ziua, cunosc ca cele 126 de zile se achita conform ultimelor 12 luni lucrate, mentionez ca in primele 6 luni dintre aceste 12 am fost aproape lunar cu copilul pe foaie de boala, sunt militar si respectiv la noi pentru perioada in care neam aflat pe foaie de boala cu copilul am primit banii separat de salariu, ca ex. din salariul de 4500, pe card de la institutia unde activez am primit 3000 lei iar peste 2 zile am primit banii pentru zilele de foaie de boala (10 zile aproximativ 1500 lei) de la Ministerul Finantelor, asa ni sa explicat din sectia finante ca banii pentru perioada aflata in concediu de boala cu copilul vin separat de salariu. Acuma am iesit in decret cu al 2 lea copil, intrebarea mea este: CUM SE VA CALCULA PLATA PENTRU ACESTE 4 LUNI SI UN PIC??? SE VOR LUA IN CALCUL SI BANII CARE II PRIMEAM SEPARAT PENTRU FOAIA DE BOALA SAU NU???pentru ca la serviciu ni sa explicat ca nu deoarece se ia in calcul doar salaraiul primit prin card de la institutia unde activez (adica doar 3000 nu 4500), E CORECT?? ms anticipat si scuze de roman

  1. Valeria spune:

   E corect.

 77. maiosea spune:

  Buna ziua
  Eu sunt in concediu de ingrijirea copilului pina la 3 ani .si activez la 0.5 daca ma eliberez si ma angajez in alta parte eu pot pastra indemnizatia?
  Ce se intimpla daca eu nu spun ca mam transferat de la un lucru la altulpe un salariu intreg. ce fac eu in asa caz si ce face statul cu mine?

  1. Valeria spune:

   Daca va angajati cu program intreg, va trebui sa restituiti indemnizatia.

  2. maiosea spune:

   daca tot pe 0.5 dar in alta companie ce este in cajul asta

 78. Ungureanu Lilia spune:

  Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti daca ies in concediu de maternitate in data de 28 aprilie 2016 venitul caror luni intra in calculul indemnizatiei de maternitate si celei pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani (Aprilie 2015 – Martie 2016 sau Martie 2015 – Aprilie 2016) Va multumesc anticipat.

 79. Ungureanu Lilia spune:

  Buna ziua, Va rog mult sa mi spuneti daca ies in concediu de maternitate in data de 28 aprilie 2016 veniturile caror luni vor intra in calculul indemnizatie de maternitate si a celei pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani: Aprilie 2015-Martie 2016 sau Mai 2015 – Aprilie 2016 (in conditia ca luna aprilie este o luna lucrata incomplet). Va multumesc anticipat

  1. Valeria spune:

   Aprilie 2015- Martie 2016

 80. Maria S spune:

  Buna ziua, va rog asa o intrebare. Pot sa primesc indemnizatia pentru nastere de la sot asigurat, daca eu sint in concediu de maternitate prelungit din cont propriu cu primul copil (de la 3 la 6 ani) si nu am avut nici un venit acest an , la moment sint insarcinata cu al doilea copil , insa sint angajata oficial ,dar nu am avut nici un venit aceste 12 luni de la depunerea cererii din cont propriu. Merci astept raspuns, va rog!

 81. Irina spune:

  Buna ziua,spuneti-mi va rog,sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani,inainte de aceasta am avut loc de munca de baza si prin cumul,in timpul aflarii in concediul de ingrijire a copilului m-am concediat de la locul de munca prin cumul.Influenteaza oare aceasta la achitarea indemnizatiei lunare?

  1. Valeria spune:

   Nu, nu influenteaza

 82. Valeria spune:

  Rog foarte mult autorul acestui articol ( Liuba Mursa, manager serviciul personal) sa raspunda la intrebarea pusa de mine anterior.
  Recitez:
  De ce CNAS-ul raspunde altfel la ultima intrebare? ” În cazul în care tatăl sau bunelul, bunica, altă rudă îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului cu program de muncă deplin sau program de muncă redus, pierde dreptul la plata indemnizaţiei stabilite. De asemenea, mama nu are dreptul la indemnizaţie în cazul cînd şi-a reluat munca cu program de muncă deplin. Indemnizaţia nu se suspendă doar în cazul cînd mama lucrează cu program de muncă redus sau prestează munca la domiciliu. Însă, mama este obligată să înştiinţeze Casa teritorială de asigurări sociale, prezentînd extrasul din ordinul cu privire la reluarea muncii cu program de muncă redus.” Totusi care este varianta corecta? daca tata e in concediu de ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, are sau nu dreptul sa lucreze cu program redus?

 83. Marin spune:

  BUna ziua, spuneti-mi va rog care este suma maxima ce o poate primi un angajat in rep. Moldova pentru concediul pre si post natal (126 zile calendaristice) ce se acorda la 30 saptamani de sarcina.

 84. Stella spune:

  Buna ziua, ambii soti suntem persoane asigurate, salariul sotului este mai mare de aceea vrem sa perfectam actele pentru beneficierea indemnizatiei lunare in baza salariului sotului, pentru asta el va trebui sa plece in concediu de maternitate, ulterior cu realuarea serviciului in regim partial, in acelasi timp poate pleca si sotia in concediu de maternitate fara a beneficia de indemnizatia lunara? Totodata cele 4 salarii care se acorda in concediu de maternitate cui ii vor fi platite, doar mamei sau este posibilitatea de a alege?

 85. Diana spune:

  Buna ziua, spuneti-mi va rog, daca la moment ma aflu in concediu de maternitate cu primul copil si acum sunt insarcinata cu al 2-lea, la fel mi se platesc acste 126 zile de concediu, si cind am iesit in concediu cu primul copil s-a calculat indemnizatia pentru 6 luni de munca, acum se calculeaza pentru 12, la noi cum v-a fi? ramiine asa sau se v-a calcula cu 12 luni de munca?! Ms mult!

 86. Eugeniu spune:

  Buna ziua sotia mea este insarcinata din 9 luni de sarcina a lucrat numai o luna, eu lucrez oficial spuneti mi va rog eu pot primi indemnizatii pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani. E stiu ca sa primesti indemnizatii lunare sotia trebuie sa fie la intretinerea sotului ultimele 9 luni de zile.Ea a fost rugata sa elibereze locul de munca cind au aflat ca e insarcinata.Spunetimi va rog cum se fac calculele.Peste 2 luni trebuie sa inasca eu nu stiu cum sa fac.Multumesc frumos

 87. Cristina spune:

  In cit timp dupa depunerea actelor pentru concediu de maternitate la casa teritoriala de asigurari sociale voi putea primi banii?

 88. svetlana spune:

  buna ziua.spunetimi va rog daca am mai putin de 12 luni lucrate inainte de concediu de maternitate de ce alocatii si pe ce durata pot sa dispun daca salariu a fost de 2500 lei?mersi

 89. olesea31 spune:

  buna ziua cum credeti imi pit primi banii pe nasterea copilului adica doar cei 3000 si ceva de lei daca nu am fost in tara pina acum si copilul are 2 ani jumate nu a fost asigurat si nu as vrea ajutorul care se da in fiecare luna ci doar cei de la nastere

 90. maia spune:

  Sunt angajata pe perioada determinată de timp in legătură cu concediul de maternitate a precedei persoane, eu o sa pot beneficia de concediu de maternitate ?

 91. maia spune:

  Buna ziua! Sunt angajata pe perioada determinata de timp, voi beneficia de concediu de maternitate timp de 3 ani ca orice persoana angajata?

 92. adriana spune:

  Buna, imi puteti spune, daca persoana beneficiaza de concediu de maternitate, in caz de decesul copilului.

  1. Elena spune:

   Da, Beneficiaza conform prevederilor hotaririi Guvernului nr.108 pct 42.

 93. Maria S spune:

  Buna ziua, pot sa iau concediul unic de maternitate pe numele sotului? In cazull cind am prelungit la serviciu concediul de ingrijire a primului copil de la 3-6 ani. Sint insarcinata cu al doilea copil si nu am avut venit acesti ani , polita de asigurare mi-a fost suspendata in aceasta perioada de ingrijire a primului copil(3-6) ani. Va rog sa raspudeti va scriu de mai multe ori, va rog merci mult. Daca ma eliberez de la serviciu acum in luna a 6-a si prezint ca nu am avut venit anul 2016, poate primi sotul indemnizatia?

 94. Alexandru Noroaca spune:

  Buna ziua o intrebare daca eu sunt angajat din Luna octombrie anul 2015 o sa pot primi indemnizatia pentru concediu de maternitate cind Sotia nu lucreaza?

  1. Elena spune:

   In caz ca aveti unstajiu de cotizare de 3 ani.

 95. Valentina spune:

  salut. am asa o intrebare. Am iesit in concediu de maternitate in 2014, si am scris cerere de ingrijire a copilului pe termen de 3 ani. Astazi am aflat intimplator ca sint eliberata din functie din 2014, nu stiu din ce luna.Lucram profesoara la scoala. Acum reiese ca acesti 2 ani stind acasa cu copilul nu sint adaugati in stagiul de munca. Avea dreptul directoarea sa ma elibereze? In baza la ce as fi putut fi eliberata fara sa fiu anuntata????/ Ce as putea face acum????????? multumesc mult celor care stiu raspunsul la intrebarea mea.

 96. Alex spune:

  Buna ziua. In cazul in care sotia a iesit din concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si a prelungit concediul de ingrijire a copilului pina la virsta de 6 ani, este insarcinata cu al doilea copil, cum se va calcula concediul de maternitate? Este posibil in acest caz calcularea indemnizatiei de maternitate si indemnizatiei de ingrijire a copilului in baza salariului sotului? Mutumesc anticipat!

  1. Elena spune:

   Conform legislatiei in vigoare nu,deaorece dumneavoastra figurati ca persoana angajata la locul de munca de unde ați iesit in concediul de maternitate. Și nici nu veti beneficia de indemnizatia de maternitate (126 zile)) in baza salariului pe care l-ati avut pina la primul concediu din motiv ca nu aveti venit asigurat.

 97. Alex spune:

  Buna ziua, puteti va rog sami spuneti care este data la care se considera producerea riscul asigurat in cazul condediului de maternitate si care este data producerii riscului asigurat in cazul ingrijirii copilului. (Daca este nasterea copilului sau in cazul concediului de maternitate este cu 70 de zile inainte de nastere, adica la 30 de saptamini de sarcina)

 98. Inga P spune:

  Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti daca e posibil sotul meu sa reia concediul de incrijire a copilului in continuare. Situatia este asa: acum eu sunt in concediul de ingrijire a copilului din luna septembrie 2014, dar incepind cu luna noiembrie 2015 am preluat serviciul cu 0,5 unitati pastrind astfel si indemnizatia. Sotul la moment lucreaza. Vreau sa aflu daca ar putea sotul sa preia concediul de ingrijire in continuare si eu sa ies la serviciu pe 1 unitate. Multumesc anticipat.

 99. Tatar Ludmila spune:

  Buna ziua, am asa o intrebare am avut concediu pentru ingrejirea copilului pina la 3 ani, am iesit la serviciu si lucrez deja de 1 an si jumate. Intrebare? pot sa folosesc concediul pt ingrijirea copilului pina implinirea virstei de 6 ani?Multumesc anticipat.

 100. AnaG spune:

  Buna , am asa o intrebare. Daca contractul meu este prelungit pina pe 31 august, iar eu pe 1 septembrie implinesc 30 saptamiini si trebuie sa ies in concediul de maternitate. >O sa primesc concediul(128 zile) sau nu ? Unde pot sa ma adresez pentru a verifica asa informatie

 101. Ecaterina S spune:

  Buna, am si eucareva intrebari imprivinta concediului de maternitate. Sunt in saptamina 31 nu am lucrat 7 luni dar medicul fara sa se intereseze a deschis deja concediu de maternitate pe sot, in acest certificata stipulat ca sunt la intretinerea sotului. Acum amaflat ca trebuie sa am 9 luni nelucrate. Nu vrem sa pierdem aceasta sansa salariul soului e bun si indemnizatiile vor fi bune, ce putem face in cazul dat??

  1. Elena spune:

   Ceea ce mai puteti face acum este ca sotuluil sa i se acorde un concediu partial platit pina la 3 ani, in acest caz ar trebui sa aiba un program de munca de 7 ore, iar indemnizatia lunara va constitui 30 % din salariul sotului.
   Referitor la intrebarea adresata nu puteti beneficia de indemnizatia de maternitate, adica sa fiți la intreținerea sotului deoarece ati lucrat in ultimul an inainte de concediul medical ( de maternitate).

 102. Stan Cristina spune:

  Salut,vreau sa va adresez si eu o intrebare referitor la concediu de maternitate,vreau sa stiu daca sotul meu poate sa imi primeasca decretul el are doi ani lucrati la o fabrica,iar eu mam concediat in urma cu aproximativ 9 luni,in decret ies pe data de 08.09.2016(30 de saptamini) persoana de la raion a spus ca nu mi se ajunge jumatate de luna .Va rog mult sa ma ajutati!

  1. Elena spune:

   În caz ca sotul are un stajiu de cotizare(salariu cu impozite achitate la stat) de 3 ani si sotia timp de 1 an nu a lucrat, atunci va puteți folosi de prevederile Legale unde sotul va primi indemnizatia de maternitate ( sotia la intretinerea sotului).

 103. Negru Rodica spune:

  buna ziua am si eu o intrebare.am lucrat 7 luni si 2 saptamini cu salariu oficial de 1900 lei ce indemnizatie o saprimesc?

  1. Elena spune:

   Indemnizatia pe care o ofera statul.

 104. veronica spune:

  Buna ziua,ajutati/ma si pe mine sa ma clarific in situatia mea.Sunt in concediu de crestere a copilului pina pe 08 august pe 09 trebuie sa es la lucru.Sunt insarcinata cu al doilea copil si pe 09 septembrie mi se implines 30 de saptamiini si trebuie sa es in concediu de maternitate.Cum mi se va calcula intemnizatiile pentru al doilea copil?multumesc

  1. Elena spune:

   E importan sa iesiti la serviciu sa lucrati o luna( 8 august – 09 septembrie), dar e important sa aveti un stajiu de cotizare de 3 ani. In nici un caz sa nu va luati concediu neplatit pina la 6 ani cu primul copil.

 105. Surujiu Olga spune:

  Spuneti-mi va rog, daca mi se termina concediul de maternitate si automat de la serviciu mi se acorda concediu anual, pot beneficia si de indemnizatia pentru copil in perioada cit sunt in concediu, sau voi primi indemnizatia deja dupa finisarea concediului anual?

 106. noroaca Alexandru spune:

  spunete-mi va rog, daca sunt angajat de 8 luni shi 16 zile pot primi indenizatia pentru copil????

 107. Corina spune:

  Buna ziua. Asa o situatie: Sunt in concediu de ingrijire a copilului pina in luna octombrie si acum am hotarit sa incep lucru pe 0,5 salariu la un alt serviciu (cumul extern), nu la cel de baza de unde am iesit in concediu- acolo voi reveni in septembrie sau chiar in octombrie. Intrebarea mea este> Ce documente trebuie sa prezint la Casa Nationala, daca trebuie in general si ceea ce tine de indemnizatie ce trebuie sa fac ca sa nu o pierd pina in luna octombrie??? Multumesc. Astept raspuns.

 108. Alina spune:

  Buna ziua.Spuneți-mi vă rog dacă nu am lucrat ( sunt studentă),poate soțul să primească concediale de maternitate în baza salariului său,iar apoi el să activeze pe deplin la locul de muncă.Dar eu apoi pot să primesc indemnizația lunară deja pe mine .

 109. Alina spune:

  Dacă soțul lucrează la 2 servicii ,și indemnizația lunară o scrim pe soț,atunci el trebuie sa nu lucreze deplin ( să nu aiba un salariu de bază) la ambele locuri de muncă?

 110. Oxana spune:

  Buna, ajutati-ma va rov cu un raspuns. Am hotarit sa nasc peste hotare, voi putea sa beneficiez de indemnizatia lunara pentru ingrijirea copilului daca ma adresez mai tirziu la Cnas?

 111. Novicov Svetlana spune:

  Buna ziua! Sunt in concediu de ingrijirea a copilului pina la 3 ani(coplilul are 2 ani). Mi-am gasit lucru prin cumul shi as dori sa shtiu pe ce salariu pot fi angajata, 0.5 sau 0.75?Trebuie sa prezint ceva la locul de munca de baza?Se va pastra indemnizatia lunara?
  p.s. Multumesc anticipat!

  1. Petru spune:

   Puteti sa va angajati si pe 0.5 si pe 0.75 prezentati aceleasi documente ca la o angajarea normala. Doar ca o sa pierdeti dreptul la indemnizatia lunara

  2. Corina spune:

   Buna ziua. Eu aceeasi situatie, am avut sa ma confrunt cu multe probleme caci lumea la noi e necompetenta si unul spune intr-un fel, altul altfel…, dar concret uitati-va ce trebuie sa faceti: De la locul unde va angajati ca cumul extern ( la cel de baza o sa iesiti cind doriti) de la cadre trebuie sa va faca 3 ordine-1- Ordin de angajare in serviciu, 2 -Ordin de acordare a concediului de ingrijire pina la 3 ani, 3- ordin de revenire cu regim partial art.97 CM RM. Chiar daca de la locul de baza aveti toate acestea, dar trebuie si de la acest serviciu care sunteti cumul extern angajata. Toate aceste 3 ordine le prezentati la Casa Nationala cit mai repede posibil ca sa nu va pierdeti indemnizatia lunara si oricum citeva zile din indemnizatie nu se va plati caci aceste ordine se fac in zile diferite, asa explica ei…cei destepti conform legii. Nr de contact la Casa Nationala de pe Bd. Gr. Vieru -022 224445 sau 022 224382 si la Inspectoratul Muncii 022 498683-pentru mai multe informatii detaliate. Eu cu ei deja am avut treaba…Of!!! si iarasi Of!!!

   1. natalia spune:

    Bună ziua. Mă numesc Natalia. Mă confrunt cu aceeași problema și vreau să Vă întreb în ce bază v-au deschis concediu pentru îngrijirea copilului, cadrele de la organizația unde sunteți angajată prin cumul? Organizatia unde vreau sa ma angajez nu s-a mai confruntat cu așa ceva și nu știm cum am face acest lucru.

    Multumesc.

 112. ana,, spune:

  buna sunt insarcinata in 30 saptamini nu mai lukrez oficial de pe 4 ianuarie spuneti va rog sotul poate beneficia de concediu de maternitate?

 113. Tatiana spune:

  Buna ziua! Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani, copilul are 1 an si 8 luni, vreau sa ma concediez de la locul de munca, dar nu vreau sa pierd indemnizatia,sotul meu poate acum sa ia concediu de ingrijire a copilului si astfel indemnizatia sa treaca la el ca eu sa ma pot concedia?

 114. Iuliana spune:

  Buna ziua, concediul de ingrijire a copilului de 3 ani intra in stagiul de munca, adica se i-a in calcul pentru vechime in munca?

 115. Adrian spune:

  Buna Ziua. Am asa o intrebare.
  Daca Sotia nu este angajata in cimpul muncii iar sotul este angajat la Stat de 7 ani. Sotul poate beneficia de cncediul de intretinearea copilului?

 116. Mihaela Gritco spune:

  Buna am o intreabare sunt insarcinata in 13 septamini si sunt pe foae de boala mie o sa mi se achite daca eu mam angajat pe 18 iunie dar din luna ianuare nu am lucrat nicaeri pina la angajare.

 117. serghei serghei spune:

  Buna ziua am auzi ca la nasterea copilului pot sami iau concediu de la serviciu achitat pentru a avea grija de familie este posibil sau nu varog un raspuns

 118. Rodica D spune:

  Buna ziua,
  Eu sunt in concediu de maternitate de 2 ani, intre timp de un an de zile firma cu capital strain (in care activam)se afla in curs de lichidare. Trebuie sa mi se ofere ceva recompensa sau sa mi se achite concediul nefolosit?
  Va multumesc anticipat!

 119. olesea spune:

  Buna ziua,as putea afla raspuns la intrebare?Am fost in concediu de maternitate cu al doilea copilpina la 3 ani,am iesit la serviciu si am lucrat 3 luni,apoi mi-am prelungit concediul pina la 6 ani,intre timp am aflat ca sunt insarcinata cu al 3 copil,cum mi se fa plati concediul si daca se va plati?

 120. Inga spune:

  Buna ziua, din mart 2016 ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani (sunt pers. asigurata), in aceasi luna am primit un premiu (premiul l-am primit pentru periaoada feb 2015 – feb 2016, deoarece in institutiile de invatamint se achita astfel premiile personalului auxiliar), sigur ca in 4 BASS si REV 5 s-a concretizat aceasta suma si categoriei persoanei care a primit-o, acum sunt insarcinata cu al doilea copil, intrebarea suna astfel: cum mi se v-a plati concediul de maternitate si indemnizatia lunara, (in aceasta perioada n-am activat nicaeri). Va multumesc de raspuns.

 121. Ionita Natalia spune:

  Buna ziua. In prezent sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si acum am hotarit sa incep lucru pe 0,5 salariu la un alt serviciu (cumul extern), nu la cel de baza de unde am iesit in concediu- Cu ce documente trebuie sa ma prezint la Casa Nationala??? Multumesc.

 122. elena spune:

  daca bunica pensionara activeaza in baza de contract pe termen pina la 31 decembrie 2016 , poate sa beneficieze de concediu pentru ingrijirea nepotului pina la virsta de 3 ani,si pina cind poate sa primeasca indemnizatia pentru ingrijirea nepotului

 123. mariana spune:

  buna ziua! spuneti va rog daca plec in concediu pentru îngrijirea copilului pînă la 6 ani ( copilul are 4 ani) ulterior aș putea sa ma angajez ca funcționar public prin cumul fară a pierde locul de muncă de baza( director de grădinită, funcție obținută prin concurs, cu CIM pe 5 ani?)

 124. titomir elena spune:

  Buna ziua.ma intereseaza care este lista de acte pentru primirea indemnizatiei lunare pe copil pina la 3 ani si de unde trebuie sa luam extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;nu imi este clar.multumesc.

  1. Anonim spune:

   Buna ziua unde ma pot adresa sunt insarcinata si am lucrat numai trei luni peurma am scris din cont propriu cocediu eu pot primi cocediu de maternitate si ce acte imi trebui .Multumesc mult

 125. portaresco marina spune:

  buna ziua, de pe 1 decembrie 2016 mi sa inteput concediul de maternitate de la serviciu nu vreau sa imi plateasca zic ca a esit o noua lege in care se spune ca nu intreprinderea la care ai lucrat iti pleteste concediile de maternitate ci statul. Ajutatimi daca exista asa lege ce trebiue sa fac iar daca nu ce pot sa intreprind unde tebiue sa apelez

  1. !!! spune:

   Va adresati la CNAS

 126. Constantin spune:

  Buna seara , dupa ce perioada este posibila reincadrarea in munca cu program redus de munca (maxim 7 ore dupa cite am citit in lege) , citeva zile in urma am depus documentele pentru stabilirea indemnizzatiei (care dureaza 30 zile calendaristice) . . . multumesc anticipat

 127. blanari lidia spune:

  In ordin pentru concediu de ingrijirea copilului ce data de indicat? Data nasterii copilului si pina la 3 ani, sau data urmatoar?ei zile cind se termina foaia de boala?

  1. Constantin spune:

   de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 3 ani.
   „HOTĂRÎRE Nr. 1020
   din 22.12.2014
   cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor
   ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului”

 128. Adelina spune:

  Daca sint neangajata, cei 3 ani pentru cresterea copilului se considera ca staj (spre exemplu la calcularea pensiei, sint luati in considerare?)?

 129. Veronica spune:

  Buna Ziua! daca sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani, dar am esit la serviciu pe 0.5, cum se calculeaza concediul de maternitate pentru al doilea copil. Multumesc !

 130. Vita ion spune:

  Buna ziua daca nu am 12 luni de munca la actualul loc de munca pot face cumva sa cumpar cele doua luni care imi lipsesc daca da cum le pot cumpara unde trebuie sa ma duc! Astept raspuns! Va multumesc

 131. Cristina Balan spune:

  Buna ziua.Activez ca asistenta medicala din 2010, Din 2013 pina in 07.10.2016 am fost in concediu de ingrijire a copilului,respectiv am iesit la serviciu dar fiind insarcinata cu al doilea copil. Pe 02.01.2017 am iesit in concediu de mateluniate. M-am adresat la CNAS: Si mi s-a dat asa informatie ca pe parcursul a 12 luni am lucrate doar 3 luni x 3000 lei, iar restul lunilor se vor substitui la 1000 lei-adica 9 luni x 1000 lei. Total va fi 18000/12 luni =1500 lei media lunara. E corect asa sa se socoata cite 1000 lei pe lunile celelalte….alta metoda legala nu este? Fiindca se primeste foarte putin si cel mai interesant de unde s-a ajuns la decizia de a fi 1000 lei.? E corect asa?

 132. palanciuc liliana spune:

  buna ziua spunetami va rog noi dorim sa luam concediul de maternitate pe sot dar el are 6 luni de cind lucreaza putem depune actele sau nu e de ajuns 6 luni?

 133. mihaela spune:

  buna,sunt in cocediu de ingrijire o copilului pina la trei ani,pe 9 februarie a inpinit 2 anisor….sunt insarcinata si am 6 luni cind voi naste primul copil va avea 2 ani si 3 luni….as vrea sa aflu daca o sa primesc concediul si la al doilea copil…. ?

 134. Alisa spune:

  Buna ziua.La moment actives la o întreprindere SRL din Bălți.Angajarea este oficială cu contractde munca.Din păcate concedii profesionale nu mi s-a acordat din 2014 numai pe cont propriu.Acum sînt în așteptarea la al-3-lea copil.După spusele lor nici concedii de maternitate nu achit.Spuneți vă rog cum să procedez și ce să fac?

  1. Adrian spune:

   Concediu de maternitate se achita la Casa Nationala de Asigurari Sociale. Angajatorul trebuie doar sa completeze cetificatul de concediu medical pe partea verso, si cu el va duceti la casa teritoriala

 135. Natalia spune:

  Buna ziua spuneti-mi va rog,ma aflu in concediul de ingrijire a primului copil , sunt insarcinata cu al doilea copil,fiind angajata a unei institutii de stat,pot trece din concediu de ingrijire in concediu iar de maternitate? ce documente trebuie prezentate la institutia in care activez? si cum ramin cu cei 3 ani de ingrijire a primului copil,se anuleaza?

 136. victoria,victor spune:

  buna poate sami spuna cineva cum se calculeaza indemnizaia lunara de ingrijire a copilului pana la virsta de 3 ani ,sunt persoana angajata ,30% din salariul de pe ultima luna pana a iesi in concediul de maternitate sau din salariul de baza ce mia fost calculat indemnizatia de maternitate ,explicatimi va rog cine poate sau daca puteti scritimi formula calularii ,va multumesc

 137. Andrei Matraguna spune:

  Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului pina la impinirea varstei de 3 ani își reia activitatea si pe perioada muncii nu isi indeplineste corespunzator obligatiile de munca, ea poate fi concediata, caci art. 86 alin. 2 CM nu permite concediare in perioada aflarii in concediu de matarnitate ?

 138. natalia g spune:

  buna ziua .eu si sotul meu suntem ambii angajati se poate ca sotul meu sa primeasca concediul prenatal(indemnizatia inainte de nastere) pentru ca salariul lui este mai mare decit al meu?

  1. Cristina Balan spune:

   Buna!Spuneti-mi va rog cit timp trebuie sa fie sotia la intretinerea sotului ca sa poata beneficia de concediul de maternitate?Si spuneti-mi va rog in cazul cind si sotia si sotul lucreaza se poate de beneficiat concediul de maternitste pe baza sotului?

  2. RODICA spune:

   In cazul in cazul in care sotia este angajata in cimpul muncii sotul nu poate beneficia de indemnizatie la nasterea copilului(sotia fiind angajata nu se afla la intretinerea sotului)

 139. Cristina Balan spune:

  Spuneti-mi va rog cit trebuie sa fie la intretinerea sotului sotia ca sa poata beneficia de concediu de maternitate, si in cazul cind si sotia lucreaza se poate sa iei pe baza sotului concediul?

  1. DAFT spune:

   nu cred ca poate fi vorba aici depsre durata aflarii la intretinerea sotului, important numai ca sotul sa fie persoana asigrata.
   Daca ambii lucreaza, atunci maternitate se calcul pe nume sotie, iar ingrijire copil se permite la alegere, insa cu reducerea timpului de lucru evident.

 140. catea spune:

  salut.ma aflu in conced de maternitate dar de la 1 05 2016 am iesit laserviciu cu regim partial de lucru acum trebiue sa es in concediu de maternitate iarasi. cum mi se va calcula din periada care am activat acum sau pe baza celuilalt concediu

 141. Oxana spune:

  Salut, am o întrebare referitor la calculul concediului de maternitate, am iesit în concediu la sfîrșitul anului 2015, CNAS mia achitat 7300 lei ( salariul lunar fiind de 1700 lei). Este corecctă suma? Sau care e formula de calcul?

 142. eugenia spune:

  am salariu 800 lei si lucrez pe jumate de salariu si es in concediu de maternitate cum o sa -mi calculeze concediu si ce suma trebuie sa eu

 143. Elena B spune:

  Buna ziua.Luminatima va rog si pe mine, sunt la intretinerea sotului.Va putea sotul sa primeasca indemnizatia pentru copil in cazul in care eu am lucrat oficial 22 zile dupa care mam eliberat, dupa care am aflat ca sunt insarcinata, plus la asta nu eram inscrisi, neam inscris mai tirziu?

 144. Beregoi Maria spune:

  Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

  1. Irina spune:

   La cererea pentru obținerea indemnizației de maternitate se anexează următoarele acte, original și copie:
   Certificat privind concediul medical, care este prezentat angajatorului. Acest certificat îl puteți obține de la medicul de familie.
   Buletinul de identitate a femeii asigurate.
   Buletinul de identitate a soției și a soțului, certificatul de căsătoriei, carnetul de muncă a soției sau declarația acesteia, prezentată sub propria răspundere, care să ateste faptul că aceasta nu este persoană asigurată și nu dispune de venit asigurat — în cazul soțiilor care se află la întreținerea soților asigurați.
   Declarația privind stabilirea indemnizațiilor de asigurare socială a persoanei asigurate de tip Rev-5, emisă femeii asigurate de angajatorul de la locul de muncă de bază și prin cumul. În cazul soțiilor care se afla la întreținerea soților asigurați — declarația Rev-5, emisă de angajatorul de la locul de muncă de bază și prin cumul a soțului, pentru un trimestru.
   Copiile documentelor anexate la cerere de obținere a indemnizației de maternitate sunt acceptate de organele teritoriale de asigurări sociale.

 145. Cristina spune:

  Buna ziua.
  Am si eu o intrebare,va rog sa ma ajutati.
  Copil nascut pe 14.06.2014,cererea de concediu de ingrijire a copilului am scris pe 08.09.2014,deoarece am avut concediul de maternitate prelunjit cu 14 zile si inca concediul anul de 35 de zile.
  Intrebare a edte cind mi sw finiaeaza concediul de ingrijire a copilului:cind el implineste 3 ani sau din momentul scrierii cererii.
  Multumesc mult

  1. Nicu Cristina spune:

   Cînd împlineşte vîrsta de 3 ani.

 146. Irina spune:

  Buna ziua. Sunt in concediu de maternitate. Vreau sa stiu daca pot beneficia de concediu ordinar de odihna (sunt profesoara) dupa care sa scriu cerere pentru concediul de ingrijire a copilului? Cum se va calcula indemnizatia in acest caz?

 147. Valeria spune:

  Buna ziua!Am si eu o intrebare legata de concediu de maternitate,cine poate beneficia de concediu de maternitate?

  Si eu si sotu lucram oficial,dupa nastere am dori ambii sa beneficiem de la serviciu de concediu de ingrijire a copilului,asta e posibil(desigur intelegem ca de indemnizatie poate beneficia doar unul din noi)?

  1. Irina spune:

   Bună ziua! De concediul integral de îngrijire a copilului poate beneficia doar unul din părinți, fie mama sau tatăl. În mod normal de acesta beneficiază mama, însă și tăticii au dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Mai multe citiți aici: http://www.contabilsef.md/newsview.php?l=ro&idc=512&id=14223&t=/Noutati/Noutati-Contabilef/Nou-Tatii-copiilor-nou-nascuti-pot-beneficia-de-un-concediu-paternal-de-14-zile-calendaristice

 148. Sirbu Natalia spune:

  spuneti va rog, daca eu si sotul lucram in aceiasi companie si eu sunt angajata pe un contract de munca determinat din Decembrie 2016 pt 6 luni, in luna Mai 2017 se termina contractul de munca. Eu am prins sarcina deja dupa ce am fost angajata in cimpul muncii in Ianuarie 2017 si voi avea la sfirsitul lunii Iulie 2017 30 saptamini de sarcina, adica deja conform contractului eu nu voi mai activa in cimpul muncii din luna Mai 2017… spuneti va rog in cazul acesta sotului i se va acorda/achita concediul de maternitate/indemnizatia etc…? Sotul activeaza de mai mult timp in compania data, cel putin de un an…

  multumesc mult pt timpul acordat

 149. Veronica Gorbuleac spune:

  buna ziua, pe 14 iulie implinec 30 saptamini de sarcina si o sa es in concediu pe buletin, dar pe 10 iulie se incepe concediul anual de la serviciu. Cume mai bine sami iau concediul mai inainte de concediul anual sau dupa?

 150. Elena spune:

  buna ziua am si eu o intrebare am un baetel de doi ani si vrau sal dau la cresa dar sa nu es la lucru o sa mi se plateasca mai departe intemnizatia de crestere a copilului pina la 3 ani

  1. Irina spune:

   Desigur că indemnizația Dvs. se păstrează până la 3 ani dacă nu începeți să lucrați.

 151. Luca Svetlana spune:

  Buna ziua..spuneti-mi va rog incazul in care ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si iata ca la jumatate de iunie ii va implini si trebuie sa es la serviciu,dar sunt insarcinata si la 30 iulie trebuie sa es in concediu de maternitate cu cel deal 2-lea copil.Ar fi mai bine daca mias prelungi concediu pina la 6 ?daca nu dece?

 152. Dimitriu Elena spune:

  Buna ziua,poate cineva sa ma ajute cum sa procedez in cazul cind sotia a activat in baza de patenta si concediul de maternitate a fost primit de la sot,asta a fost cu 1.5 ani in urma acum sotul solicita concediul ramas pentru ingrijirea copilului pina la 3ani ,este nevoiede cerut vreun certificat precum ca sotia lucreaza sau e suficient cererea scrisa de sot si anexat certificatul de nastere a copilului .Insa ei doresc sa plece peste hotare cu toata familia pe o luna si daca se primeste sa ramina acolo.

 153. Silvia spune:

  Buna ziua, sunt in concediu de maternitate, am lucrat intr-o companie legal si primesc indemnizatia pina la 3 ani.
  Dupa ce se implinesc acesti 3 ani, in cazul meu luna septembrie curent, daca nu ma intorc la postul de munca(deoarece ne-am mutat peste hotare)
  este nevoie sa ma prezint la postul de munca pentru careva formalitati?
  Multumesc!

 154. bou maria spune:

  buna ziua sint insarcinata cu gemeni imi puteti spune va rog cum se acorda concediu de maternitate in cazul asta. Ambii suntem angajati desi de dorit ca concediu sa il primim de la sot ca salariu e mai mare.Multumesc

 155. Fulga spune:

  Buna ziua spunetimi va rog eu mama angajat la lucru am lucrat doar doua luni,si sunt insarcinata ,n-o sa am concediu de maternitate,da?Cit timp trebuie sa ai lucrat ca sa ai concediu de maternitate ,raspundeti-mi va rog mult

  1. Olga DP spune:

   nuu, trebuie sa aveti 9 luni din 12

 156. mariana ursu spune:

  buna seara,raspundeti-mi va rog si mie,nu demult m-am eliberat de la serviciu fiind insarcinata in luna a2-a, sotul este angajat.Intrebarea este daca putem beneficia de indemnizatia din partea sotului sau indemnizatia ca fiind somer deja?

 157. VL spune:

  Salutare,
  cine stie daca persoana primeste indemnizatii pentru ingrijirea copilului de la locul de baza si se angajeaza prin cumul cu 0.5, va pierde sa nu indemnizatia?

  1. Vik leo spune:

   Nu pierde indemniyatia

 158. Anna spune:

  Salut. Spuneti-mi va rog si mie, daca la moment fiind in concediu de maternitate sint insarcinata cu urmatorul cum va fi calculata indemnizatia pentru urmatorul copil si pentru cit timp va fi stabilita?

  1. ion aga spune:

   Buna ziua,spuneti-mi va rog , bunica pooate sasi ea concediu pentru ingrijirea nepoatei si cum se calculeaza marimea indemnizatiei ce va primio avind salariu de 3100lei, multumesc

 159. Raisa spune:

  Cum procedez in cazul in care vreau sa-mi pastrez indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani daca fiind in concediu de maternitate am revenit la lucru pe program partial si am lucrat timp de 1 an intr-o institutie de invatamint iar acum m-am transferat in alta institutie de invatamint.

 160. Cristina spune:

  Buna, spuneti-mi va rog am dreptul sa lucrez pina la 34 saptamini de sarcina, apoi sa iau concediul de maternitate, si va afecta la plata concediului salariul primit in aceste 4 saptamini?

 161. Cristina spune:

  Salut! As dori sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari:
  1. Daca demisionez de la locul de baza, in perioada de intretinere a copilului pina la 3 ani, si ma angajez in alta parte pe timp de munca partial, voi pierde indemnizatia?
  2. Cite ore lucratoare pot fi permise in cazul lucrului prin cumul?

 162. Alina Birsan spune:

  Buna ziua!Ajutati-ma va rog cu un raspuns,am fost angajata pe perioada determinata si acum in august contractul de munca a expirat si am primit scrisoare oficiala ca nu mai activez in domeniu,ma aflu in concediu de maternitate de un an….in asa situatie pot fi concediata si nu mai primesc indemnizatia?

  1. Nicu Cristina spune:

   Alina Bîrsan, potrivit legislației, angajatorul nu are dreptul să vă concedieze pe perioada în care dvs sunteți în concediu. Este o încălcare gravă. Din momentul ieşirii dvs in concediu,
   contractul se suspendă. Aşa că stați liniştită. În cazul în care există ordinul de concediere, atacați-l în cadul instituţiei unde activați pentru a-l anula. Iar dacă nu vi se satisface cerinţa, vă adresați în instanţa de judecată din raza teritorială a locului de muncă (sector). Aceasta este o procedură care trebuie respectată pe paşi. O zi bună!!!

 163. Daniela P spune:

  Buna ziua! Asi dori sa aflu daca pot lua concediu neplati pentru ingrijirea copilului pina la 4 ani. La moment copilul are 2.5 ani, iar eu activez ,fara a primi indemnizatia pentru copil din motiv ca am schimbat locul de munca. La moment doresc sa iau concediu fara plata pentru ingrijirea copilului pina la implinirea a 4 ani. Este posibil sau nu?

 164. Dragan Snejana spune:

  buna ziua! Asa o intrebare…ma aflu in concediul pentru ingrijirea copilului de 1an 10 luni si sunt insarcinata cu al doilea copil,in cazul meu eu am dreptul la un alt concediu de maternitate platit si la indemnizatia lunara pentru al doilea copil? ca indemnizatia unica la nastere e clar ca primesc.Mentionez ca pina a iesi in concediul pentru ingrijirea copilului am lucrat.

 165. vreau sa fiu tatic spune:

  Buna ziua. Avem asa situatie: mamica poate lua concediu pentru ingrijirea copilului un singur an (din anumite motive). Dupa trecerea unui an, pot eu (tata) sa iau concediu pentru ingrijirea copilului pentru urmatorii 2 ani? Multumesc Anticipat

 166. Natalia spune:

  Buna ziua .Eu sunt insarcinata si nu lucrez vreu sa eu concediu de maternitate pe sot , da pot lua tot in acel moment si concediu de stat ca fiind mama nelucratoare?

 167. Munteanu Artur spune:

  Buna ziua eu (sotul) activez official in cimpul de munca dar sotia nu activeaza, eu(sotul) pot lua concediu de maternitate daca CIND SOTIA VA AVEA 30 SAPTAMINI EU ABEA VOI AVEA 3LUNI SI JUMATE DE CIND ACTIVEZ OFICIAL. salariu meu este de 5000lei cit eu voi primi si daca voi primi concediu de maternitate.

 168. Taya spune:

  Bună ziua.Am și eu asa o intrebare: La calcularea concediului de maternitate se ia in calcul și concediul de odihnă, si premiile acordate sau doar salariile care au fost in ultemele 12 luni. Mulțumesc .

 169. Vozan Patricia spune:

  Am si eu o intrebare…Poate bunica sa isi ia concediu de maternitate pentru a avea grija de nepot dupa ce acesta implineste 1 an?

 170. natalia spune:

  buna ziua ! ajtati-ma va rog am nascut in luna martie 2014 , am revenit l lucru si am lucrat pina in noiembrie 2017 acum am luat concediu suplimentar neplatit pina la virsta am dreptul pina la 4 ani sau pina la 6 aani . va multumesc

 171. CRISTINA spune:

  AJUTATIMA VA ROG, EU ACTIVEZ PE PERIOADA DETERMINATA IN LOCUL PERSOANEI CE SE AFLA IN CONCEDIU DE MATERNITATE, SUNT INSARCINATA SI VREAU SAMI IAU CONCEDIU DE MATERNITATE, IAR INAINTE VREAU SA IAU CONCEDIU ANUAL. CIND EU VOI IESI IN CONCEDIU ANUAL , PERSOANA PE CARE EU O INLOCUIESC V-A IESI LA SERVICIU.. EU VOI PRIMI TOATE INDEMNIZATIILE, INCLUSIV 3 ANI? SAU ESTE O ALTA PROCEDURA?

 172. Nicolai Susu spune:

  Buna ziua spunetimi va rog cine achita concediul de maternitate angajatorul sau statul, de exemplu eu am deschisa o intreprindere si am o angajata insarcinata si asi vrea foarte mult sa ma ajutati daca puteti sami raspundeti cine va trebui sa achite concediul de maternitate eu sau se va achita din bugetul statului si cum se calculeaza concediul de maternitate?
  Va multumesc anticipat.

  1. Adrian spune:

   Concediu de maternitate se achita de Casa Nationala de Asigurari Sociale Teritoriala. Depuneti acolo toate documentele si ei fac calcul. Pe scurt fara a intra in multe detalii cum calculeaza concediul – se detremina salariu mediu a ultimelor 12 luni (adunati toate salariile si impartiti la 12), apoi se afla media pe o zi calendaristica si se inmulteste la nr de zile din buletin.

 173. Mariana C spune:

  Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca sotul o sa ia concediul de ingrijire a copilului, el poate sa lucreze in aceasta perioada cu program partial de munca si sa i se pastreze si indemnizatia? Si a doua intrebare, este obligatoriu ca pe parcursul la acesti 3 ani el sa fie angajat la serviciul dat ca sa primeasca si indemnizatia, sau daca se concediaza in aceasta perioada pierde si indemnizatia ? Si a treia intrebare, daca eu (mama) ma concediez cu o luna inainte de 30 saptamini de sarcina, poate beneficia tatal de concediu de ingrijire a copilului (el este angajat) ? Va multumesc

 174. Sava Natalia spune:

  Buna am si eu o întrebare ce docometi trebui de dus la cnas petru concediu de maternitate va rog cine stie sa ma ajute?

 175. Sava Natalia spune:

  Buna reara Am o rugăminte la dumneavoastră cine știe ce acte trebuie depuse pentru certificat de concediu???

 176. Tatiana spune:

  Daca eu lucrez si am un salariu mic dar sotul are salariu mai mare iesind in concediu de maternitate pot lua indemnizatia sotului? ?raspundetimi va rog mult

 177. catan v spune:

  trebuie sa ies in concediu de maternitate la jumatate lui februarie pot sami iau concediu inainte de asta si care sunt conditiile luind in consideratie ca lucrez la gimnaziu invatatoare.

 178. tatiana spune:

  buna ziua .spunetimi va rog la a 2 nastere cit se primeste alocatia si indemnizatia pe luna

 179. Ana spune:

  Buna ziua. sunt insarcinata dar nu am fost angajata in cimpul muncii vreau sa iau concediu de la sot. va zic din timp ca e angajat MAI ca la ei e putin alta procedura.El inca nu a folosit concediu de odinha care constituie 40 de zile. Daca il ea acuma pina la nastere nu se incadreaza pentru a lua jumate din acele 126 de zile .le va putea lua dupa nastere? Alta intrebare dupa nastere sotul poate lua 14 zile de concediu cum se numara ele se adauga la acelea 126 sau se sau care e procedura.( sunt platite aceste 14 zile sau nu?)Si pentru concediu de intretinere a copilului sotul poate lua concediu sau regim de lucru cu ore sacazute daca eu nu sunt angajata. Mersi de raspuns sper sa intelegeti intrebariele mele.

 180. Crasnii Natalia spune:

  Spunetimi va rog eu nu vreau sa es in concediu pot sa activez mai departe la serviciu sau concediu este obligatoriu sal ei

 181. A G spune:

  Bună seara. Eu, mama, ma aflu în concediu de îngrijire a copil pin la 3ani.concediul expira la sfârșit lunii aprilie 2018.as vrea sa reîncep activitatea de profesoara, acum în ianuarie, salariul e deplin de 18 ore. Spuneti_mi, va rog, pot sa primesc și indemnizația lunara pu lunile ramase? Ce nr de ore trebuie sa fie lucrate? Ms.

 182. Tatiana chiriac spune:

  Bună ziua spuneți-mi cum sa procedez în cazul meu eu îs însărcinată în săptămâna 33 și nu-s inscrisa un sotul.dar am dreptul sa pun concediul de maternitate în a 8 luna dacă ma înscriu după el sau e târziu cum sa fac sa nu pierd concediul

 183. A C spune:

  Buna ziua. Intrebarea mea e urmatoarea: pot sa particip in calitate de co-fondator a firme pe care dorim să o deschidem in cazul in care ma aflu in concediu de maternitate și dacă am dreptul sa activez in firma data fără a pierde indemnizația. Va multumesc anticipat.

 184. liliana l. spune:

  pe 15 martie voi avea 30 saptamini de sarcina…la cite zile am dreptul de concediu anual…pe 2018 daca am iesit din concediu pe 12 septembrie 2017

 185. Liudmila spune:

  Buna spuneti va rog directoare gradinitei nu vrea sami primeasca copilul la gradinita,spune ca odata ce am luat concediu de ingrijire a copilului pina la 4 ani nu am dreptul sal duc la gradinita e corect oare.

 186. Ecaterina spune:

  Buna ziya spunetimi va rog care este modalitatea de concediului de maternitate dupa expirarea a trei ani este o lege noua stam pina la patru ani sau sase cine poate sami ofere un raspuns

 187. valentina spune:

  ajutati-ma va rog frumos.ma aflu in concediu de ingrijire a copilului insa am ramas insarcinata cu urmatorul.compania la care lucrasem a fost desfiintata.ulterior am fost concediata si mia fost trimis prin posta cartela muncii.vreau sa stiu daca mai pot prumi concediu de maternitate sau care e procedura.ce sa fac

  1. Vasile spune:

   HOTĂRÎRE Nr. 1478
   din 15.11.2002
   cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii

   III. CONDIȚIILE DE STABILIRE A INDEMNIZAȚIILOR
   ADRESATE FAMILIILOR CU COPII
   7. Indemnizaţiile adresate familiilor cu copii se stabilesc, la cererea persoanei asigurate/neasigurate, cu respectarea următoarelor condiţii:

   [Pct.7 subpct.2), lit.f) introdusă prin HG1020 din 22.12.14, MO400-403/31.12.14 art.1111]
   g) în cazul persoanelor asigurate, angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, care încetează pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 3 ani, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte începînd de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 3 ani. În cazul acordării concediului pentru îngrijirea copilului pe o perioadă mai mică decît durata contractului pe perioadă determinată, indemnizaţia pentru creşterea copilului se stabileşte pe durata aflării asiguratului în concediu pentru îngrijirea copilului.
   În cazul încetării contractului individual de muncă pe durată determinată în perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, indemnizaţia pentru creşterea copilului nu se suspendă, cu condiţia că persoana asigurată nu se angajează la o altă unitate.

 188. Maria spune:

  Buna ziua am zi eu o intrebare eu la momentul dat ma aflu in concediu de maternitate dar am lucrat si prin comul < si as vrea sa ma intorc la lucrul acela care prin cumul ei au dreptul sa imi refuze ? merci

 189. Aurelia spune:

  Spuneti-mi va rog, cum se calculeaza mai exact (matematic vorbind) indemnizatia lunara de ingrijire a copilului? Din salariul tarifar sau sau cel transferat pe card?

  1. Adrian spune:

   din salariu calculat, pe card primiti salariu net.

 190. gritenco eugeniu spune:

  sotiea nu lucreaza iar eu lucrez oficial pot primi indemnizatiea de maternitate si cum se calculeaza si cine o achita.

  1. Adrian spune:

   O poate primi sotia in baza salariului dvs. In certificatul medical de maternitate trebuie sa fie indicat ca sotia se afla la intretinerea sotului si intreprinderea la care lucreaza. Apoi acest certificat duceti in contabilitatea dvs. ei completeaza, apoi acest certificat il duceti la casa nationala asigurari sociale teritoriala. Cititi mai atent textul materialului acolo o sa gasiti raspunsuri

 191. Galbur Stefan spune:

  Buna ziua, intrebarea mea este urmatoare:
  Sotia a lucrat la o institutie de stat, la moment contractul ei de munca este suspendat, acum lucreaza pt o intitutie de stat in Romania pentru o perioada de 6 luni, dupa care va veni inapoi la serviciu in R.Moldova. In cazul in care iese in concediul de maternitate si ulterior in concediul de ingrijire a copilului, se va lua in considerare salariile cu care a fost remunerata in Romania la calculul indemnizatiei? Sau doar se va lua in considerare doar salariile pe care le-a primit in ultimele 12 luni in R.Moldova?

 192. lefantut spune:

  Buna ziua, as dori sa aflu…angajata serviciului MAI care deja se afla in concediu de maternitate din contu propriu…..poate sa-si ia concediu de maternitate penru al doilea copil de si copilul nu e nascut pe teritoriul RM si e de alta nationalitate?

 193. Josan Ion spune:

  buna ziua pe data de 8 apriie 2018 copilul implineste 3 ani cum ma intorc eu la serviciu, angajatorul imi va trimite chemare la serviciu?
  eu sint obligat sa merg din 9 aprilie la serviciu
  pot sa merg acuma in concediu

 194. IIiiiii spune:

  Buna ziua… am iesit in concediu de maternitate, peste o luna a venit inspectia muncii in control, au dreptul sa ma cheme la serviciu sa-mi dea intrebari pe perioada de lucru care am lucrat? sau deja ramine cu raspunsuri persoana care a ramas in locul meu?

 195. valentina spune:

  ajutatima va rog frumos.fiind in concediu de ingrijire cu al doilea copil am fost concediata in urma lichidarii firmei.la moment sunt insarcinata cu al 3 lea copil.as vrea sa stiu daca pot beneficia de aceeasi indemnizatie de maternitate si cu al treilea sau nu fiind somera oficial 

 196. Ionela spune:

  Salut, stie cineva cum se va calcula indemnizatia pt intretinerea copilului in cazul Parcului IT? 

 197. Lidia spune:

  Buna, am asa o intrebare, sunt insarcinata in luna a 5 a si din motiv ca am formata o alergie, motiv care ma determina sa scriu cerere de eliberare, sotul poate benificia de indemnizatie  pentru ingrijirea copilului?

 198. Cristi spune:

  Buna!! Am fost angajata la o firma care deja nu mai exista. Dupa ce am fost cu totii concediatia am aflat ca sunt insarcinata. Acum e posibil sa iau concediu  pe sot sau nu?

 199. Iulia spune:

  Buna ziua! Ma intereseaza daca m-am eliberat de la lucru in luna a 6-a de sarcina, eu pot primi indemnizatie, concediu prenatal si postnatal (acele 4 luni) pe baza salariului sotului asigurat? Mersi! 

 200. Alina spune:

  Buna ziua! La moment sunt in concediul de ingrijire a 1 copil care mi s-a oferit pe termen de 3 ani dar sunt insarcinata cu al doilea copil si as vrea sa stiu de ce fel de indemnizatii pot avea parte, de ex cum ramine cu indemnizatia pentru concediul de maternitate daca la moment eu nu activez si sunt in concediul de ingrijire a copilului? 

 201. R>G spune:

  cit nu trebuie sa lucreze sotia ca sa ia solut concediu de materninate pe dinsul

   

 202. Anonim spune:

  Primind deja indemnizația ,și după o lună încă salariul pe toate 8 ore lucrate ce trebuie să fac ca sa nu mai se întrerupă indemnizația? Mulțumesc de raspuns

  1. Lilia spune:

   Trebuie să munciți cu timp parțial de muncă, adică 35 ore pe săptămână (7 ore pe zi). art. 97 Codul muncii al RM.

 203. Carolina spune:

  Buna ziua, daca am fost angajata in locul unei persoane care a iesit in concediu de maternitate, dupa ce aceasta va iesi din concediu voi fi nevoita sa plec de la locul de munca ? 

 204. Anonim spune:

  Buna ziua, intrebarea mea: Sotia este studenta, iar eu activez in calitate de profesor de gimnaziu, eu pot sami iau concediu de ingrijire a copilului, si toate indemnizatiile cuvenite? 

 205. Gaspar spune:

  Buna ziua,

  Se poate ca tatal sa ia indemnizare pe primul an si mama pe al doilea? 

  Mama poate sa opteze de la locul de munca sa intre in concediu fara plata?

   

 206. Doina spune:

  Buna ziua la moment sunt in concediu de decret cele 126 zile. Apoi trecut da scriem cererea Petru îngrijire copilul petperio 3-6 ani pina a scris cerere am auzit că cei o cerere ca sa stai încă 2 săptămâni cu copilu ele sunt platite?

 207. Eduard spune:

  După cit timp pot să-mi reiau activitatea ieșind in concediu de paternitatea?

 208. Stela spune:

  Ajutatima va rog cu un model de tip Word a extrasului privind ordinul concediului de ingrijire a copilului

 209. Mariana spune:

  Buna ziua, cind imi primesc banii pentru concediu de maternitate, pina la nasterea copilului sau dupa ce se naşte.

 210. Ina spune:

  Buna am așa o intrebare fiind ininîconcediu de maternitate  si m-am intors la serviciu am lucrat 5 luni si acolo uni lucram mia pus în carnetul de muncă că sunt concediata ..Si vrau sa stiu asaarămîne ca primesc indemnizația pinapla 3 ani ori nu? Cine imi poate spune

 211. Ina spune:

  Ca sunt concediată de finitiv apui ce nu mai pot primi indemnizația pinapvirsta de 3 ani

 212. daniela spune:

  buna,daca ma eliberez din functie din propria dorinta ,atunci cind ma aflu in condediul de maternitate,mi se pastreaza indemnizatia pentru copil timp de 3 ani?dar atunci cind ma reangajez in alta parte?

 213. Marina spune:

  Buna ziua. Copilul meu astazi implineste virsta de 3 ani. Spuneti-mi va rog indemnizatia pentru ingrijirea copilului se inchide automat sau e nevoie de prezentat ceva acte la CTAS. Multumesc anticipat.

 214. Lilia spune:

  Bună ziua. Un răspuns, Vă rog, la întrebarea mea: salariatul angajat în funcție de șef secție revine din concediu pentru îngrijirea copilului. Intre timp, secția unde a deținut acestă funcție a fost comasată cu altă subdiviziune din instituție. Care sunt acțiunile angajatorului și drepturile? Mersi anticipat.

 215. Evelina spune:

  Buna,as dori sa stiu cind se ofera concediul de maternitate daca cererea este scrisa deja la Caaa Teritoriala.la cit timp putem primi?

 216. olga spune:

  Buna ziua, ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani.Intrebarea e : daca ma reintorc la munca atunci indemnizatia lunara nu o voi mai primi?

 217. Elena spune:

  buna ziua, am si eu o intrebare: fiind in concediu de ingrijire a copilului pe 3 ani si daca imi reiau activitatea de munca dupa un an primesc mai departe indemnizatia pentru ingrijirea copilului?

  Sau pot sa scriu pe sot sau bunica sa primeasca ei in locul meu,, sau cum ar fi procedura? Va rog mult spunetimi. Multumesc anticipat.

  1. Rabovila Irina spune:

   Dvs puteți reveni la muncă, dar nu cu program deplin (de exemplu lucrați 7 ore în loc de 8 ore) și păstrați și indemnizația de îngriire. Nu necesită s-o transferați pe altă persoană.

 218. Alisa spune:

  Buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia prenatala in cazul in care voi iesi in concediu de maternitate dupa 2 saptamani de concediu neplatit?

 219. Mihaela spune:

  Buna ziua,

  Sunt in ccc iar in aprilie face copilul 2 ani iar eu ar trebui sa ma intorc in martie la servici dar intre timp am ramas insarcinata cu bebe 2 si voi naste la sfarsitul lui iulie.Doctorul meu a spus ca imi va da concediu cu risc deoarece risc sa pierd sarcina daca depun efort.Intrebarea mea este: trebuie sa fac cererea de intoarcere la servici iar dupa ce va fi aprobata anunt ca sunt insarcinata?iar in ziua in care ar trebui sa ma prezint la servici sa duc concediul de risc?sau cum ar trebui sa fac?

  Iar indemnizatia pt bebe 2 cum va fi calculata?

  Va multumesc.

 220. Andreea spune:

  Buna ziua ! am asa o intrebare .. am iesit la lucru aflindu-ma in concediul de maternitate dupa 1 an cu un salariul de 75% ca sa nu pierd indemnizatia de maternitate … pot sa lucrez cu un salariu de 90 % fara sa pierd indemnizatia lunara ?  si inca una )  in fiecare dimineata imi duc copilul la gradinita,,  intirzii la munca cu 10-20 min .. este vre-un regulament sau vreun articol care sa permita mamelor retinerea pe care o fac eu in fiecare dimineata … fara mari penalitati )

 221. Cristina spune:

  Buna ziua am asa o intrebare .spuneyimi va rog cum se numeste certificatul care comfirma ca am luat concediul de maternitate pe sot  mersi

 222. IRINA spune:

  Buna! La moment ma aflu in concediu pentru îngrijirea copilului pînă în luna Martie copilul împlinește 3 ani, ma aflu in alta tara intrebarile mele sunt urmatoare:

  1. Am dreptul sa imi prelungesc concediu pe un 1 an neachitat.

  2. Dacă nu pot fi prezenta in ziua care se finiseaza concediu – pot sa scriu cerere de prelungire sau sa fac o procura pe mama mea ca ea sa scrie cererea in locul meu -sau sa scriu cerere si sa o trimit la lucru prin intermediul fax sau posta?

 223. Lilia spune:

  Bună,  am o întrebare.  In 2012 am nascut o fetita cu dizabilitate (grad accetuat) ,  am stat in concediu de îngrijirea copilului 6 ani , dar mai am nevoie sa stau cu ea , pot sa mi mai prelungesc concediu de îngrijire? Multumesc .

 224. Aliona spune:

  Buna ziua! Am o intrebare. Am nascut copilul la data de 10 septembrie si am fost in concediu de maternitate pana la 19 noiembrie, apoi am preluat concediul ordinar pana la data de 19 ianuarie (60 de zile) si respectiv prima indemnizatie lunara am primit-o la data de 12 februarie pe 10 zile din luna ianuarie. E corect asa??? Oare copilul nu a avut nevoie de ingrijire si celelalte luni pana la aceasta? Unde as putea gasi raspunsul?

 225. Alina spune:

  Buna ziua.Lucrez la 2 servicii, cel de baza si prin cumul. Spuneti-mi va rog frumos, este adevarat ca la iesire in concediul de maternitate eu trebuie sa ma eliberez de la cel prin cumul ? (Sunt pe termin determinat pina la 31 mai) 

  Va multumesc anticipat.

 226. lena spune:

  buna ziua, daca mama si tata lucreaza in aceiasi companie , tatal poate sa benivicieze de concediul de maternitate

 227. Lena spune:

  Buna ziua! Sunt in concediu de ingrijire pana la 3 ani ( copilul are 1,5 ani acum) din martie 2018 am iesit la serv cu regim redus( jumatate din salariu) si din decembrie 2018 la regim partial dar mai multe ore( aproape tot salariu). Acum am aflat ca sunt insacinata. Rezpectiv o sa ies in concediu de maternitate in august ( 1 copil va avea 2 ani). Cum mi se va calcula indemnizatiile? Ca cu primul copil sau din salariul redus care primeam acum? Multumesc

 228. VIORICA spune:

  Bună ziua eu am asa întrebare sunt în concediu de maternitate cu al doilea copil are doi ani și jumătate dacă ma concediez de la locul de munca de la care am ieșit în concediu de maternitate și ma angajez la alt loc de munca (0.75) mai primesc indemnizația? 

 229. Cristina spune:

  Bună,am asa o întrebare, trebuie sa ies in concediu de maternitate exact atunci cînd toată fabrica trebuie să iasă tot în concediu de odihna atunci îmi este achitat și concediul de odihna sau nu?

 230. Renata spune:

  Buna, sunt in concediu da maternitate, copilul are 1 an si 3 luni, vreu sa ies la munca, care este procedura? Mersi mult

 231. Aliona spune:

  Buna ! M si eu o intrebare ! daca copilul are doi anisori si am iesit deja la munca cite 7 are mai am voie sa eu ceva ore suplimentar sau deja nu ??? si a iesit legea ca mama are dreptul sa lucreze si 8 ore ? știu ca era preconizat pe iunie 2019 ceva modificari va multumesc anticipat!

 232. Elena spune:

  Buna ziua, intrebarea este urmatoarea>

  Am revenit la munca din concediul de ingrijire a copilului in luna martie ,cu orar de lucru redus pastrand si indemnizatia, este posibil sa ma intorc inapoi in nconcediu de ingrijire a copilului pina a implini 3 ani.?

 233. nadejda spune:

  buna vreau sa sa intreb eu sunt insarcinata primu copil am lucrate 2 luni oficiale o sa mi se plateasca concediu de maternitare sau nu

 234. Dorina spune:

  Buna, vreau sa intreb daca est eposibil legal sa merg in concediu de maternitate mai tarziu de 30 saptamani de sarcina?

 235. Virginia spune:

  Buna  vrau un raspuns am fost asigurata am nascut pe 26 aprilie atunci demnizatia se achita din luna iunie sau care este procedura 

 236. Alexandru spune:

  Buna ziua este legal sa fiu redus din functie daca sunt in concediu paternal  din mai 2018 si activez mai departe ?Am fost sunat pe data de 23 septembrie si mi sa spus ca de pe 1 octombrie voi fi redus este corect asa?

   

 237. Marina spune:

  Bună ziua pe 30 august am eșit in concediu maternitate . spuneți vă rog cînd va apărea banii

 238. Ana spune:

  Buna am așa o întrebare 

  Am lucrat într-o instituție oficial 7 luni cu salariu de 4500 oficial apoi m-am eliberat și peste citeva luni mam angajat tot în această instituție dar deja în altă funcție și salariu de 5500 oficial am lucrat 2 luni și acum es in concediu de maternitate o sa pot primi indemnizație și dacă se ia în considerație și acele 7 luni?

 239. Anonim spune:

  Buna, la ultima intrebare s-a dat un raspuns foarte prost, fara sens, fara inteles, nu stiu in ce limba, chiar daca pare romana,,,si nici nu la tema. Intrebarea a fost ; „Daca persoana care se afla in perioada cresterii copilului, si preea postul de pina ca copilul sa implineasca 3 ani, ea pierde indemnizatia? Si cite ore trebuie sa lucreze pentru a nu pierde indemnizatia???? Raspundeti va rog la intrebare corect si clar. Multumesc

 240. Alexandra spune:

  Buna ziua . Eu sint la intretinerea sotului, el este angajat oficial.Cind tata poate sa ieie concediu de ingrijirea copilului pina la 3 ani. Dupa ce expira ceteficat pre/postnatal sau chiar dupa nasterea copilului?
  Multumesc

 241. Anonim spune:

  Buna ziua …….cita indemnizație primeste o mămică la al treilea copil?

 242. Nadejda spune:

  Buna ziua, am o intrebare, cum se calculeaza suma pentru concediu pre si post natal (126 zile)? Stiu ca este salariul mediu pentru 12 luni dar ca exemplu acesta este de 3000 de lei, acesti bani se inmultesc la 4 luni sau se calculeaza cit costa o zi lucratoare adica 3000:23 zile lucratoare=130 lei si apoi 130*126 zile =16380 lei sau 3000*4 luni=12 000 lei

 243. Anonim spune:

  Bună , aș vrea să vă întreb de către cine se achită acest concediu de maternitate de 126 de zile, de către angajator sau de către stat?

 244. Anonim spune:

  Buna. As dori răspuns la o întrebare daca mama aflîndu-se în concediul de îngrijire a copilului isi reia activitatea pe 1.5 salariu .. se mai păstrează indemnizația (copilul avînd 2 ani 10 luni).. Multumesc

 245. Anonim spune:

  Buna ziua.Daca eu pe data de 20 aprilie trebuie sa incep serviciul pt.a primi stimulentul de insertie si nu pot incepe deoarece cresele sunt inchise din cauza pandemiei de covid19 mentionez ca am copilul inscris la cresa ce pot face pt.a nu pierde acest drept?

 246. Anonim spune:

  Bună ziua sunt în concediul de maternitate cu al doilea copil și sunt în sarcină în septembrie trebuie să nască ai treilea mi se va achita concediul de maternitate.

 247. Anonim spune:

  Bună ziua indemnizația de creștete copil se acorda 1 an și 11 luni sau 2 ani?
  Menționez că tatăl nu poate primi o lună indemnizație deoarece nu este angajat iar mama nu se mai intoarce la muncă după terminarea concediului de creștere a copilului.
  Mulțumim anticipat!

 248. Anonim spune:

  Buna ziua ce acte trebue depuse pentru concediu de maternitate de 3 ani

 249. Sandu spune:

  Buna ziua ,la cit timp dupa nastere putem depune actele pentru indemnizatia lunara

 250. Anonim spune:

  cit timp trebuie sa avem lucrat pentru a se plati concediu de maternitate

 251. Anonim spune:

  buna ziua la moment ma aflu in concediu de maternitate pentru 3ani in septembrie expira concediu de maternitate dar am fost eliberata de la serviciu …eram angajata pe termen determinat e corect asa? nu am fost anuntata preventiv ca mau concediat

 252. Anonim spune:

  Buna ziua spuneti-mi va rog dupa reforma ca angajatul poate sa se lucreze integral si sa pastreze indemnezatia pentru cresterea copilului, daca angajatul poate, din diferite motive, sa se angajeze la alta institutie si sa pastreze indemnizatia.

 253. Anonim spune:

  Buna as dori ca sa aflu după cit termen poti sa schimbi locul de munca după ce primesti indemnizația

 254. Anonim spune:

  Buna ziua, daca nu doresc sa stau in concediul pre si postnatal de 126 de zile, dar o sa stau in concediu de ingrijire a copilului, calculul la acest concediu se va face din venitul lucrat in ultimile 12 luni sau e standard minim pe economie?

 255. Anonim spune:

  Buna ziua spuneți-mi vă rog voi putea în continuare să primesc indemnizația lunara pe familia soțului dacă indemnizația este făcută pe altă familie

 256. virginia_dodon@mail.ru spune:

  DACA LUCREZ IN R MOLDOVA DAR ,VREAU SA NASC PESTE HOTARE SI TOATA SARCINA VA FI MONOTORIZATA PESTE HOTARE,VOI PRIMI CONCEDIU DE MATERNITATE DIN MD?

 257. Anonim spune:

  Bună ziua dacă indemnizația lunară este pe tată , mama poarte sa se angajeze ? Indemnizația va fi neatinsă?

 258. Anonim spune:

  Buna ziua daca copilul are 3 ani 2 luni nu sunt eliberata de la serviciu sunt din cont propriu dar sunt insarcinata pot primii concediu de maternitate tot acelasi sau mai mic.

 259. Anonim spune:

  Buna ziua am fost angajată in septembrie 2020 acum sunt însărcinată si in concediu de maternitate trebuie sa ies la mijlocul lunii iulie.cum e posibil sa îmi iau concediul anual și sa nu influențeze la concediu prenatal.

 260. Anonim spune:

  Buna ziua ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani.pina la . 12.03.2021.Cind copilul a implinit 5 luni ,mi-am reluat activitatea de munca de baza si prin cumul.La moment am aflat ca sunt insarcinata cu al doilea copil si il voi naste inainte de a se finisa peimul concediul de ingrijire a copilului.Spu e-ti va rog voi primi voncediu de maternitate?Si cum se va calcula?
  Se va calcula dupa salariul care activez acuma ? VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 261. dianarusu96@mail.ru spune:

  Buna ziua ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani ,pina la 12.03.2021.Mentionez ca cind copilul a implinit 5 luni am reluat activitate de baza si cea prin cumul la care am activat in ambele actibitati si pina a iesit in concediu de ingrijire.Acuma sunt insarcinata cu al doilea copil,si se peimeste ca se va naste pina a se finisa primul concediu de ingrijire a copilului.Spuneti va rog voi avea posibilitate sa primesc concediul de maternitate pentru al 2 copil? Si cum se va calcula? Se va lua in calcul salariu care activez la moment ?

 262. Anonim spune:

  Bună seara! Activez in domeniul educației și am fost angajată în locul unei doamne care a ieșit în concediu de maternitate, după 3 ani aceasta trebuia să revină la serviciu dar a rămas din nou însărcinată. Respectiv a revenit după 5 ani și a cerut să i se de-a 18 ore. Vreau să-mi spuneți va rog daca după 5 ani ea are dreptul de a avea 18 ore și eu rămânind cu doar 6 ore. Menționez că ambele suntem angajate pe perioadă determinată. Mulțumesc anticipat.

 263. Anonim spune:

  buna ziua.Daca angajata este in concediu de maternitate dar are de primit salarii din urma …..scutirea se ia in calcul ?

 264. Anonim spune:

  Buna ziua
  Daca am născut în martie și am primit numai primul ajutor pentru copil dar restu care vine in fiecare luna nu am primit niciodată unde mă pot adresa

 265. Anonim spune:

  Buna ziua.Fiind in concediu de maternitate cu primul copil dupa 1 an si 4 luni ramin insarcinata cu al doilea copil,primul conediu angajatorul il semneaza insa la al doilea refuza ,nu m-am adresat decit la casa teritoriala unde am putut sa primesc indemnizatie ca neasigurat,acum copilul cel mic are 2 ani si 2 luni si vreau sa ma angajez la alt serviciu,e necesar ca mai intii sa ma eliberez de la primul lucru ? Daca refuza sami dea si pachetul de acte o sa pot activa in alta inatitutie?

 266. Anonim spune:

  Buna ziua….eu acuma îs însărcinată am 5 luni și lucrez oficial dar nu mai pot lucra m-a simt rău și vreau sa stau acasă, soțul o sa poată sa ea indemnizația in locul meu??? Ce ar trebui eu sa fac ca sa procedez corect???este nevoie sa depun vreo cerere???

 267. cristinocika@mail.ru spune:

  Bună ziua, sint I concediu de maternitate de 1 an și 2 luni și în acest timp am rămas însărcinată cu al 2 copil. Fiind asigurata, care este procedura? Se achita decretul și indemnizatia exact asa ca la 1 copil sau sint schimbări?

 268. Anonim spune:

  Concediul de maternitate a fost facut pe sot, eu pot primi indemnizatia unica de la nastere, si ce trebuie sa fac?

 269. Mariana Silivestru spune:

  Buna ziua, ajutatima va rog, in caz in care angajatul dupa concediu de maternitate solicita concediu ordinar nefolosit, dupa expirare doreste sa plece in concediu de ingrijire a copilului de 3 ani, este posibil asa ceva si in baza carui document?

 270. Anonim spune:

  Buna ziua! Sunt însărcinată și am doua locuri de munca, unul de baza și unul prin cumul, ma interesează dacă la indemnizația de maternitate se va lua in considerație ambele salarii pentru ca activez la ambele unități mai mult de un an. Mulțumesc

 271. Anonim spune:

  / Sînt în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de trei ani. Sînt în aşteptarea celui de-al doilea copil. În prezent primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului calculată în baza veniturilor pe care le-am obţinut în timpul activităţii la întreprinderea unde sînt angajată. Întrebarea mea este ……voi putea ieși în concediu de maternitate la 30de săptămâni?

 272. Anonim spune:

  Dacă mă aflu în concediul cu cel de-al doilea copil si sunt însărcinată iar, voi putea beneficia de concediul de maternitate si cu a treia sarcină?

 273. Anonim spune:

  Buna,daca copilul este nawcut in octombrie dar cererea pentru indemnizatie lunara e scrisa in decembrie,indemnizatia pe luna octombrie si noiembrie se plateste sau nu

 274. Anonim spune:

  Bună seara aș dori să întreb cum sa procedez în caz că nu mai doresc sa mă întorc la muncă după concediu de maternitate de trei ani.

 275. Anonim spune:

  Bună ziua! Am ieșit în concediul pentru îngrijirea copilului din 28 februarie și tot atunci am depus cerere pentru acordarea concediului ordinar anual restant. Pot beneficia de ele concomitent? Se achită ambele indemnizații? Mulțumesc!

 276. Merci spune:

  Buna seara daca sunt suspendată temporar de la serviciu și Intr dintr-un decret in altul e posibil?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...