37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Noutăți propuse la Codul civil: Reorganizarea şi lichidarea persoanei juridice

Noutăți propuse la Codul civil: Reorganizarea şi lichidarea persoanei juridice

07.07.20171.789 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Companiile străine vor putea deschide în Republica Moldova sucursale, nu doar companii fiice cum este în prezent. Prevederea este stipulată în proiectul de modificare și completare a Codului civil.

Proiectul inversează termenii "sucursală" şi "filială". Astfel, sucursala va fi subdiviziunea persoanei juridice, dar care nu are personalitate juridică distinctă. Filiala, însă, va fi o persoană juridică controlată de o altă persoană juridică.

Autorii proiectului de lege au decis, de asemenea, că, conceptul de "reprezentanță" este inutil, întrucât noua reglementare șterge vechea distincție dintre "filială" și "reprezentanță". Va rămâne în competența persoanei juridice să decidă volumul de activități care vor fi desfășurate de sucursala sa.

Totodată, se introduc prevederi privind sucursala persoanei juridice străine în Republica Moldova. Potrivit art. 103, înainte ca o persoană juridică constituită într-un alt stat (persoana juridică străină) să desfăşoare din nume propriu activitate în Republica Moldova printr-o sucursală, ea trebuie să înregistreze sucursala în registrul de stat al persoanelor juridice al Republicii Moldova, dacă legea nu prevede un alt registru de publicitate al Republicii Moldova.

Autorii susțin că schimbarea propusă va facilita desfăşurarea afacerilor în Moldova de către companiile străine, acordându-le mai multă flexibilitate în alegerea formei de organizare. Acestea vor putea opta pentru crearea unei societăţi fiică, opţiunea existentă și în prezent sau deschiderea unei sucursalefără personalitate juridică, opțiune care acum nu există.

În nota informativă a proiectului se precizează că se va propune stabilirea unui termen de 5 ani de ajustare a statutelor persoanelor juridice şi denumirilor filialelor la noua terminologie, inclusiv ajustarea să se facă treptat, pe măsură ce persoanele juridice adoptă noi statute sau operează alte modificări. Totodată, se va prevedea că, deşi statutele nu s-au modificat, iar denumirea "filialelor" nu s-a schimbat în "sucursale", regimul nou se va aplica cu efect imediat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...