37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Noua Ordine Mondială: De ce întreaga economie e pe cale să se schimbe?

Noua Ordine Mondială: De ce întreaga economie e pe cale să se schimbe?

11.07.20111.164 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Noua Ordine Mondială: De ce întreaga economie e pe cale să se schimbe?

 

Raportul Societe Generale, denumit „Noua ordine mondiala. Atunci când cererea depăşeşte oferta”, demonstrează cum la sfârşitul anilor 70, lumea industrializată căuta o piaţă de munca ieftina, pe care a găsit-o în Asia. Acum însă, boom-ul asiatic are efecte la nivel mondial, într-un mod care ridica mari semne de întrebare în privinţa resurselor, scrie Business Insider.

Conform studiului, populaţia globală a crescut cu 2,5 miliarde între anii 1980 - 2010. Iar două treimi dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani (populaţia majoritară la nivel global) provin din Asia, excluzând Japonia, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă pe piaţa forţei de muncă şi a cererii.

Pana în 2030 se preconizează o scădere cu aproximativ 5% a forţei de muncă industrializate, ceea ce va conduce la o scădere a productivităţii.

Deşi cererea în domeniul industrial este tot mai mare, oferta se află sub aşteptări. „Din acest motiv, schimbarea dintre cicluri va fi lungă şi haotică”, se mai arată in raportul Societe Generale.

Care sunt semnele care prevestesc sfârşitul unui ciclu economic

În 1980, forţa de muncă la nivel mondial era de două miliarde de oameni. Astăzi, peste patru miliarde de oameni, majoritatea fiind din Asia activează pe piaţa muncii.

În urmă cu 31 de ani, resursele naturale erau din belşug. În 2011, resursele naturale sunt limitate.

În anii 80, preţurile produselor de bază erau foarte mici. Azi, preţurile acestora sunt în continuă creştere. Totodată, apetitul pentru investiţii era destul de ridicat, iar pieţele stabile. Astăzi, interesul pentru investiţii şi riscuri este unul scăzut, procesul inflaţionist în creştere, iar pieţele destul de volatile.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, intervenţia guvernelor în economie era limitată. În secolul XXI, statul intervine din ce în ce mai des în economie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...