37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Noua lege va proteja mediul de afaceri față de verificări neîntemeiate şi amenzi

Noua lege va proteja mediul de afaceri față de verificări neîntemeiate şi amenzi

08.12.2011967 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Noua lege va proteja mediul de afaceri față de verificări neîntemeiate şi amenzi

 

Guvernul Moldovei a aprobat un proiect de lege inovator privind controlul de stat asupra activităţii de afaceri, care prevede reducerea numărului de organe de control la jumătate – de la 62 pînă la 30.

Totodată, documentul are drept scop eliminarea intervenţiei ilegale şi nejustificate a statului în activitatea de afaceri prin reducerea semnificativă a controlului asupra agenţilor economici şi crearea unui sistem unificat de evidenţă a controalelor. Potrivit viceprim-ministrului, ministrului Economiei al R. Moldova, Valeriu Lazăr, lista organelor abilitate cu dreptul de a iniţia controlul şi de acorda mandate de control, a inclus doar 30 de instituţii în loc de 62. Totodată, cele mai importante dintre acestea rămîn: Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal, Serviciul Control Financiar şi Revizie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Banca Naţională, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi alte structuri.

Valeriu Lazăr a explicat că, în acest caz, conform proiectului de lege, procedura de control va fi strict reglementată şi va deveni previzibilă şi transparentă la maxim, cu excepţia cazurilor de abuz din partea controlorilor.

Legea obligă organele de control să publice trimestrial orarul verificărilor planificate, precum şi să avertizeze în prealabil întreprinderile care urmează a fi verificate cu 5 zile înainte. Şeful Ministerului Economiei a subliniat, de asemenea, importanţa introducerii prin legea respectivă a Registrului de control în fiecare instituţie de supraveghere. În acest document, controlorii vor fi obligaţi să indice clar cînd şi pe cine au verificat şi ce a fost depistat în urma acestor controale.

După adoptarea acestei legi de către Parlament, toate datele privind cauzele inspecţiilor, mersul verificărilor şi rezultatele acestora se vor conţine într-un registru special. Monitorizarea activităţii instituţiilor de control va fi efectuată de către Cancelaria de Stat. Pentru aceasta, în structura organului respectiv va fi creată o secţie specială la care, de asemenea, se vor putea adresa antreprenori în cazul apariţiei unor plîngeri cu privire la validitatea verificărilor şi rezultatele acestora.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    E foarte placut de auzit,ca numarul organelor de control va scadea de la 62 la 30.Dar,mi se pare,numarul organel de control va scadea,dar va creste numarul controlorilor(unde ceva- se micsoreaza,in alta parte- se adauga!!!)-asa se procedeaza demult in tara noastra…La drept vorbind,nu astept nimic bun de la noutatea aceasta…Kear si sectia speciala,nou creata(despre ce am mentionat mai sus,kind eai dintro parte si pui in cealalalta!!!)nu va rezolva nimic… Pina kind controlorii nu vor vedea in antreprenori-OAMENI,da nu INFRACTORI,nu se va schimba nimic in Statul nostru!!! Trebue,in primul rind de schimbat atirnarea controlorilor fata de antreprenori… Da.se intimpla.ca ne gresim in lucru… Dar,la urma urmei-Cine NU LUCREAZA, acela nici nu se greseste!!! Insa,controlorii,din pacate, deodata,din fiecare greseala,fac o crima….Dee Domnul si sper,ca,in realitate asa sa nu fie!!! Si,CANTITATEA sa corespunda CALITATII !!!

  2. Adrian spune:

    Intradevar o sa treaca inca mult timp pina ce controlorii o sa-si schimbe atitudinea fata de antreprenori.

  3. Alexandru spune:

    Deacord cu Victoria 100 %

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...