37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Noi plătitori de contribuții în BASS şi FAOAM

Noi plătitori de contribuții în BASS şi FAOAM

13.02.2018975 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Nu doar notarii publici, executorii judecătorești, mediatorii și avocații vor achita primele de asigurare medicală, după cum prevedea legislația în vigoare, dar și experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, administratorii autorizați, interpreții și traducătorii, care deja vor avea și ei statut de asigurat.

În Monitorul Oficial de vineri, 9 februarie 2018, a fost publicată legea ce prevede ajustarea cadrului legislativ în vigoare și uniformizarea sistemului de protecție socială și de asigurare medicală pentru reprezentanții tuturor profesiilor conexe justiției.

Legea Nr.316 din 22 decembrie 2017 vine cu modificări asupra mai multor acte normative - Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Modificările prevăd expres că reprezentanții profesiilor conexe justiției, precum experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții și traducătorii, dar și administratorii autorizați, vor deveni plătitori de prime de asigurare obligatorie de asistență medicală şi plătitori de contribuții în BASS.

Astfel, cei enumerați sunt obligaţi, conform legislației, să se înregistreze ca plătitor de prime AOAM la agenția teritorială a CNAM în termen de o lună de la data eliberării deciziei de înregistrare a atestatului de mediator, a licenței de notar, de avocat, de executor judecătoresc sau de expert judiciar care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, a autorizației pentru activitatea de interpret, traducător sau administrator autorizat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...