37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Nicio bancă nu are 100% capital moldovenesc. Cine sunt cei ce investesc în sectorul bancar dintre Prut și Nistru

Nicio bancă nu are 100% capital moldovenesc. Cine sunt cei ce investesc în sectorul bancar dintre Prut și Nistru

04.10.2016808 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 23% din investițiile străine directe cu capital social sunt direcționate către activitățile financiare, arată datele BNM. Printre principalii investitori străini în sectorul bancar din Republica Moldova se numără Italia, cu peste 60 mln de dolari, România, cu circa 50 mln de dolari, Franța și Germania cu câte aproximativ 20 mln de dolari, dar și țări precum Rusia, Cipru, Marea Britanie, Austria, SUA și Grecia, care aduc investiții de până la 10 mln de dolari.

Analizând componența acționariatului băncilor comerciale, observăm că toate au capital majoritar ce provine din afara țării și niciuna dintre băncile comerciale nu are capital sută la sută autohton. Doar patru din cele 11 bănci licențiate din țara noastră au pachete de acțiuni deținute în proporție de peste 50% de persoane cu reședința în Republica Moldova și anume Moldova Agroindbank (97,98%), FinComBank (86,97%), EnergBank (69,5%) și Moldindconbank (61,29%).

Structura capitalului social în funcție de țara de origine a investitorilor, o puteți vedea în continuare:

Unica bancă în care străinii au cote de acțiuni mai mari decât persoanele fizice și juridice din țara noastră este VictoriaBank. În restul, de exemplu,  moldovenii nu au nici 1% din acțiuni.

Acționarii celorlalte bănci comerciale au viza de reședință în afara țării noastre.

Banca Comercială Română Chișinău și EXIMBANK au un singur acționar, care își are viza de reședință în România și, respectiv, Italia.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...