37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   New York Times: Lumea este controlată de 9 bancheri de pe Wall Street

New York Times: Lumea este controlată de 9 bancheri de pe Wall Street

20.12.20101.002 views UNIMEDIA.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

New York Times: Lumea este controlată de 9 bancheri de pe Wall Street

 

Piaţa instrumentelor financiare derivate, considerată cauză majoră a crizei financiare din septembrie 2008, este controlată de nouă bankeri, care provin din managementul de vârf al unor giganţi bancari, cum ar fi JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Morgan Stanley. Aceştia se întâlnesc în secret, în fiecare a treia miercuri a fiecărei luni, în Manhattan, comunică The New York Times (NYT). Bancherii au grijă să nu dispară monopolul instituţiilor pe care le reprezintă asupra pieţei instrumentelor financiare derivate. NYT a aflat de frecvenţa întâlnirilor, dar nu şi despre subiectele de discuţii.

Derivatele sunt folosite de multe companii americane, din diferite domenii. Mulţumite că îţi acoperă anumite riscuri, firmele nu cunosc însă cât de mult au de câştigat băncile de pe urma acestor tranzacţii. Doar un număr mic de mari bănci deţin controlul asupra acestei pieţe, impun tarife după buna lor voinţă şi au o politică de preţ absolut netransparentă. Instrumentele derivate "adaugă un cost suplimentar pentru toţi americanii", susţine Gary Gensler, preşedintele unei agenţii americane (CFTC) care reglementează şi supraveghează piaţa contractelor futures.

În urma reformei financiare propuse de preşedintele Barack Obama, influenţa băncilor asupra caselor de clearing ar fi trebuit să se reducă. În practică, CFTC a constatat o extindere a controlui băncilor. Nemulţumiţi de reformă, bancherii au finanţat campania electorală a Partidului Republican, iar noua majoritate din Camera Reprezentanţilor le apără interesele, sugerează NYT. Recent, o şedinţă a CFTC în care ar fi trebuit să se voteze reguli mai stricte de transparenţă în privinţa tranzacţiilor cu derivate a fost anulată.

Această situaţia este similară cu lipsa de transparenţă de la începutul anilor `90, constatată la Bursa din New York (Nasdaq). După o anchetă a Departamentului Justiţiei asupra acţionarilor Nasdaq, bursa a fost obligată să introducă panouri electonice. Aceasta a dus la diminuarea costurilor de tranzacţionare percepute de la investitori la a 20-a parte.

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    interesant, NYT a aflat asta din surse credibile, sau s-a inspirat din filmuletsul renumit. ha ha ha

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...