37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În septembrie, în Moldova a fost înregistrată o inflaţie de 0,6%

În septembrie, în Moldova a fost înregistrată o inflaţie de 0,6%

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În septembrie, preţurile în Moldova s-au majorat în medie cu 0,6% faţă de deflaţia din august de 0,4%. De la începutul anului deflaţia a înregistrat 0,7%. Inflaţia anuală, din septembrie 2015 până în septembrie 2016, a constituit 3%, depăşind chiar şi cele mai îndrăzneţe aşteptări ale Băncii Naţionale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică, inflaţia din septembrie este determinată de creşterea preţurilor la produsele petroliere - cu 1,1% şi la produsele alimentare - cu 0,6%. În acelaşi timp, preţurile la mărfurile nealimentare şi la servicii au rămas neschimbate.

Dintre produsele alimentare cel mai mult s-a scumpit usturoiul - cu 9,5%, sfecla - cu 8,2%, ouăle - cu 4,7%. În acelaşi timp, varza s-a ieftinit cu 18,9%, strugurii - cu 10%, merele - cu 8,7%, ardeii graşi - cu 5,9%.

Dintre mărfurile nealimentare s-au majorat preţurile la gazul lichefiat - cu 8,2%, încălţăminte pentru femei - 4,2%, carburanţi - cu 4,1%, lemne - cu 3%. Totodată, videomagnetofoanele s-au ieftinit cu 4%, sandalele - cu 1,4%%, aparatele de aer condiţionat - cu 1,3%.

La capitolul servicii a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la plata pentru studii medii şi medii speciale - cu 3,7%, curăţarea covoarelor - cu 2,2%, chiria în cămine studenţeşti - cu 1%.

Totodată, specialiştii au constatat că plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe a scăzut cu 5,6%, iar serviciile transportului aerian de pasageri s-au ieftinit cu 1,2%.

INFOTAG precizează: În 2015, indicele anual al inflaţiei a însumat 13,6%, fiind cel mai înalt din ultimii 10 ani. Pentru anul 2016 Banca Naţională a prognozat o rată a inflaţiei la nivelul de 10,1%, însă ulterior a modificat de câteva ori prognoza spre diminuare - până la 6,7%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...