37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În premieră, un Catalog naţional de preţuri la medicamente! Agenţia Medicamentului: Dacă preţul în vamă va depăşi preţul din catalog, nu se va oferi autorizaţie de import

În premieră, un Catalog naţional de preţuri la medicamente! Agenţia Medicamentului: Dacă preţul în vamă va depăşi preţul din catalog, nu se va oferi autorizaţie de import

12.11.20101.318 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În premieră, un Catalog naţional de preţuri la medicamente! Agenţia Medicamentului: Dacă preţul în vamă va depăşi preţul din catalog, nu se va oferi autorizaţie de import

 

O dată ce va fi realizat Catalogul naţional de preţuri la medicamente, Agenţia Medicamentului va elibera autorizaţii de import doar pentru produsele înregistrate în Catalog şi doar dacă preţul acestora în vamă nu depăşeşte preţul înscris în Catalog. Acest anunţ a fost făcut de către noul preşedinte al Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, astăzi, 12 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ulterior, importatorii vor aplica un adaos comercial de până la 15% la preţul de achiziţie, iar farmaciile - un adaos de până la 25%.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Medicamentului, acest Catalog naţional de preţuri va fi integral realizat până la sfârşitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. Până la finalizarea întocmirii Catalogului, Agenţia Medicamentului va monitoriza importurile de produse farmaceutice, luând ca bază de comparaţie preţurile medii de pe piaţa din care s-a făcut achiziţia.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul de avizare şi înregistrare a preţurilor la medicamente din cadrul Ministerul Sănătăţii, în anul curent a avut loc o micşorare cu 5% a preţurilor la medicamente produse în statele CSI şi Europa; la circa 8% din medicamente preţurile au rămas neschimbate, în timp ce la unele medicamente importate în special din Bulgaria, Vietnam şi India, preţurile au crescut în medie cu 10%.

În ultimele patru luni ale anului, potrivit sursei citate, s-au înregistrat diminuări de preţ cuprinse între 0,2% şi 27% pentru 2799 denumiri de medicamente, ceea ce reprezintă 42% din Nomenclatorul de stat al Medicamentelor.

Amintim că ieri, 11 noiembrie 2010, în cadrul şedinţei Executivului, la iniţiativa premierului Vlad Filat, a fost numit un nou director al Agenţiei Medicamentului. Astfel, din funcţie a fost destituit Nicolae Onilov şi a fost numită Maria Cojocaru-Toma. "Dincolo de constatări, trebuie să facem modificări şi la nivel de administraţie", a declarat prim-ministrul nemulţumit de activitatea de până acum a Agenţiei Medicamentului.

 

Comentarii

  1. kriss spune:

    catalogul! vrem sa vedem cu toate preturile dar nu informatii am vrut sa vedem daca nu neo amajit azi cu pretul la un medicament!!!!!!!!!!!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...