37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În premieră, activitatea zilierilor ar putea fi reglementată prin lege

În premieră, activitatea zilierilor ar putea fi reglementată prin lege

23.11.2017986 views Parlamentul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost aprobat, de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, în prima lectură.

Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.

Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Proiectul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...