37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova vor fi oferite facilități investitorilor din sectorul IT, pentru ca aceștia să poată activa în țară fără a fi nevoie să obțină viză de ședere

În Moldova vor fi oferite facilități investitorilor din sectorul IT, pentru ca aceștia să poată activa în țară fără a fi nevoie să obțină viză de ședere

27.02.2017402 views InfoMarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege aprobat de parlament în prima lectură. Documentul prevede o serie de completări la legea privind regimul străinilor în Moldova și legea privind migrația de muncă, pentru a preciza condițiile de ședere pe teritoriul țării a persoanelor care dețin funcții de conducere, investitorilor și specialiștilor de calificare înaltă din domeniul tehnologiilor informaționale și prevede că ei vor putea activa pe teritoriul țării, fără să le fie oferită viză provizorie de reședință.

Potrivit amendamentelor, persoanele cu funcții de răspundere vor putea activa în baza pașaportului național, cazierului juridic din țara de origine și a documentelor care confirmă atribuțiile (contract, ordin) pe un termen de 6 luni în decursul a oricărei perioade de 12 luni, pentru investitori - în baza copiei pașaportului național și a documentelor care confirmă efectuarea investițiilor - pe un termen de până la 3 luni, în decursul unui an, iar pentru specialiști de înaltă calificare - în baza copiei pașaportului, cazierului judiciar, acordului de prestări servicii, documentelor de studii - pe un termen de până la 6 luni, în decursul unui an. Față de membrii familiilor acestora vor fi aplicate aceleași reguli privind dreptul de ședere în țara noastră. La expirarea acestor perioade și în cazul în care este nevoie aflarea persoanelor vizate de acest document pe un termen mai mare, acestea pot depune cerere la comisia de evaluare a dreptului de ședere, care va lua decizia privind acordarea sau respingerea dreptului de ședere pe un termen mai lung - până la 3 ani.

Autorul proiectului, președintele parlamentului, Andrian Candu, a spus că simplificarea bazei legislative pentru șederea în țară a acestei categorii de străini în Moldova va permite companiilor transnaționale, inclusiv start-upurilor, să folosească și să dezvolte resursele umane. Potrivit lui, drept exemplu pot servi Irlanda și Lituania, țări care pentru susținerea industriei IT, inclusiv a start-upurilor, au creat o bază legislativă rapidă și eficientă care permite acordarea vizelor investitorilor din IT, specialiștilor de înaltă calificare și membrilor familiilor acestora, atât din UE, cât și din afara uniunii.

Proiectul a fost elaborat în contextul aprobării legii privind parcurilor informațional-tehnologice. Potrivit datelor Camerei înregistrării de stat, numărul companiilor IT din Moldova cu capital integral sau parțial străin este de aproximativ 1% din numărul total al companiilor cu capital moldovenesc (indicele mediu din țările dezvoltate este 45%).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...