37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova va fi înăsprită pedeapsa pentru evaziunea fiscală

În Moldova va fi înăsprită pedeapsa pentru evaziunea fiscală

09.06.20111.604 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Moldova va fi înăsprită pedeapsa pentru evaziunea fiscală

În Republica Moldova va fi înăsprită pedeapsa pentru evaziunea fiscală. Guvernul Moldovei a aprobat amendamentele respective la Codul Penal. Potrivit directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru, aceste amendamente, în primul rînd, sînt îndreptate spre îmbunătăţirea mecanismelor de combatere a încălcărilor fiscale de către aşa numitele firme-fantomă, din cauza activităţii fictive ale cărora şi încălcarea legislaţiei bugetul ţării suportă piederi de miliarde de lei. Viorel Chetraru a menţionat că dacă în prezent includerea în documentele de contabilitate, fiscale şi financiare a unor date vădit false prvind veniturile sau cheltuielile ori tăinuirea altor elemente impozabile prevede o amendă de la 1000 pînă la 2000 de unităţi convenţionale sau privaţiune de libertate pe un termen de pînă la 2 ani, atunci în cazul în care Parlamentul va adopta amendamentele propuse de Guvern mărimea amenzii va constitui de la 2000 pînă la 3000 de unităţi convenţionale, iar termenul de condamnare la închisoare se va mări pînă la 3 ani.

De asemenea, în Codul Penal va fi inclus un subpunct nou, care prevede că includerea în documentele de contabilitate, fiscale şi financiare a unor date vădit false prvind veniturile sau cheltuielile ori tăinuirea altor elemente impozabile, comisă de o grupare criminală organizată sau o organizaţie criminală, se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 3000-5000 de unităţi convenţionale sau cu privaţiune de pe un termen de pînă la 6 ani. În cazul persoanelor juridice amenzile vor varia de la 3000 pînă la 6000 de unităţi convenţionale, cu privarea dreptului de a practica anumite activităţi sau lichidarea persoanei juridice. În ambele cazuri persoanele care vor încălca legislaţia vor fi private de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a practica anumite activităţi pe o perioadă de la 2 pînă la 5 ani. Totodată, dacă anterior pedeapsa pentru includerea unor date vădit false privind veniturile sau cheltuielile ori tăinuirea altor elemente impozabile era aplicată în cazul în care suma impozitului depăşea 2,5 mii de unităţi convenţionale, în noua redacţie a documentului această sumă este micşorată pînă la 1,5 mii de unităţi convenţionale. Premierul Vladimir Filat a salutat aceste modificări şi a solicitat ca legea să prevadă clar cazurile în care vor fi aplicate amenzi şi cazurile care vor prevedea privaţiune de libertate, pentru ca hoţii să stea în închisoare şi să nu scape doar cu amenzi.

Comentarii

  1. Contabil spune:

    Acum inspectorii fiscali orice date gresite intimplator o sa le interpreteze ca „vadit false”…….

  2. Artur spune:

    Si pe cel ce a inclus date false neintentionat, sau sub presiune il vor inchide, iar cel ce va intentionat va falsifica datele pentru a profita de aceasta va scapa cu amenda pentru ca va avea surse pentru a „motiva” judecatorul. A prevedea cazurile pentru care se aplica amenda si cazurile pentru care se „inchide” se numeste reforma justitiei, care este necesar de implementat cit mai devreme pentru a stirpi coruptia in justitie.

  3. Victoria spune:

    Evident,apare si intrebarea,ridicata mai sus:cine va aprecia continutul notiunii „date vadit false”??? Sarmanii contabili…. Earasi se cauta bani pentru a completa bugetul tarii din contul amenzilor!!! Dar,de ce nu a cauta surse in impozite,stabilite corect,ca sa nu inaduse complect intreprinderile micului biznes??? Kite milioane de lei au fost furate din bujetul tarii de intreprinderi mari,kite „date vadit false” au fost prezentate de dinsele,dar,inca nici un proces judecataroresc pe seama lor,nu a fost dus pina la privatiune de libertate si likidarea intreprinderii!!! Inseamna,ca asa soarta o sa fie numai pentru intreprinderile mici???!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...