Mai puține constrângeri și riscuri pentru activitatea de întreprinzător în Republica Moldova! Autorităţile vor să anuleze sancţiunile penale pentru infracţiunile cu caracter economic.
Chestiunile ce vizează modificarea unui şir de prevederi ale Codului penal, care stipulează sancţionarea penală pentru infracţiunile cu caracter economic, au fost dezbătute în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului economic pe lîngă prim-ministru, comunică NOI.md.
După cum a informat Serviciul de presă al prim-ministrului, reprezentanții mediului de afaceri au menționat că la momentul actual sancțiunile penale pentru infracțiunile cu caracter economic se referă la un spectru prea larg de încălcări. În opinia mediului de afaceri, încălcările din domeniul economic nu ar trebui să aibă consecințe penale. Businessmanii au subliniat că activitatea de antreprenoriat nu este o crimă, iar devierile de la reguli în acest domeniu nu trebuie să cadă sub incidenţa Codului penal.
Reprezentanţii mediului de afaceri au indicat lista excesiv de mare a încălcărilor calificate drept infracţiuni cu caracter economic, precum şi sancţiunile incomparabile cu prejudiciul cauzat.
„Legislaţia permite suspendarea activității de antreprenoriat, omul de afaceri poate fi arestat şi tras la răspundere penală. Aceasta creează în acelaşi timp şi riscuri de presiune din partea organelor de ordine", au menţionat reprezentanţii asociaţiilor de business.
Prezent la eveniment, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat că Ministerul deja lucrează la un proiect de modificări ale legislației din domeniu. Obiectivul principal al amendamentelor este de a crea condiții pentru un climat de afaceri favorabil în țară, reducînd riscurile de a avea afaceri în Moldova și excluzînd posibilitățile de presiune asupra întreprinderilor prin intermediul mecanismelor de urmărire penală.
El a îndemnat părţile interesate să prezinte propuneri în această problemă. Proiectul modificărilor va fi făcut public și propus mediului de afaceri pentru dezbateri.