
În Moldova se va scumpi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă
Acestea sunt prevederile modificărilor la hotărârea Comisiei Naționale a Pieței Financiare privind primele de asigurare pentru răspunderea civilă auto obligatorie, publicate vineri în Monitorul oficial.
Potrivit documentului, CNPF a majorat ponderea sarcinii în prima de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă de la 0,5% la 1%. În plus, a fost majorat neesenţial Cuantumul primei de asigurare de bază pentru asigurarea obligatore de răspundere auto internă (RCA) a crescut de la 760 la 766 de lei (+ 0,8%), iar mărimea primei de bază privind asigurarea de răspundere obligatorie auto ( „Carte verde") pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus și Rusia) - de la 260 la 261 de euro pe an (+ 0,4%) și Zona 3 (toate țările sistemului internațional „Carte verde") - de la 580 la 586 de euro pe an (+ 1%) .
Dimensiunea primei de bază pentru Zona 1 (Ucraina și Belarus) nu va fi schimbată (38 euro pe an). CNPF nu a anunţat până în prezent motivul acestor modificări. Amintim că, ultima majorare a polițelor de asigurare obligatorie a răspunderii civile auto interne și externe, a avut loc pe 1 octombrie 2017. Atunci, prima de asigurare de bază pentru asigurarea internă de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a crescut de la 735 la 760 lei pe an (+3,4%). Prima de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie externă a răspunderii civile auto (Carte verde) a crescut de asemenea: pentru Zona 1 (Ucraina și Belarus) - de la 35 la 38 de euro pe an (+8,5%), pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus și Rusia) - de la 215 la 260 euro pe an (+20,9%), pentru Zona 3 (toate țările din sistemul Carte verde) - de la 563 la 580 euro pe an (+3%).
De menţionat că, asigurarea de răspundere civilă auto este una din principalele tipuri de asigurări din Moldova. Potrivit CNPF, în 9 luni 2017 circa 47,9 la sută din primele companiilor de asigurări au fost accumulate din RCA (cu o cotă de 25,5 la sută) şi 234 mil lei - asigurarea Cartea Verde (22%). În acelaşi timp, asigurărilor auto le-au revenit circa 34,1 la sută din prejudicii.
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei
