37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova, patenta de întreprinzător va fi anulată, pe când în Letonia este încurajată

În Moldova, patenta de întreprinzător va fi anulată, pe când în Letonia este încurajată

17.06.20161.112 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 6 luni vor fi anulate toate patentele de întreprinzător, potrivit legii nr. 121 din 29 mai 2008, care completează legea nr. 93 din 15 iulie 1998. Începând cu data de 1 ianuarie 2017, pe teritoriul Republicii Moldova nu se vor mai elibera patente de întreprinzător și nu vor mai fi valabile cele existente.

Eugen Roșcovan, președintele Asociației Micului Business (AMB), amintește că încă din 2008 s-a dus o luptă grea pentru păstrarea patentei, au fost organizate proteste și marșuri la care au participat cei care activează în baza patentei.

Președintele AMB a declarat, în exclusivitate pentru Agora, că Asociația Micului Business a avut recent o întrevedere la Riga, cu reprezentanți ai Ministerului Economiei din Letonia. „Letonia este membru UE din 2004, din 2007 a intrat în spațiul Schengen și acolo se implementează patenta de întreprinzător, de mai mulți ani. S-a decis printr-o hotărâre specială ca patenta să se ieftinească și să se lărgească spectrul de activități care pot fi desfășurate în baza acesteia".

Totodată, revenind la situația din Republica Moldova, Roșcovan a precizat că deja se fac acțiuni de protest. Recent în Ștefan Vodă și în Căușeni, forum la care au participat și parlamentari, s-a pledat pentru abrogarea acestui punct din lege. Acțiunile vor continua și în alte raioane, iar ulterior se va organiza și în Chișinău un protest cu cererea de a abroga legea care interzice micul comerț de la 1 ianuarie 2017.

Astfel, Asociația Micului Business cere moratoriu pe 10 ani pentru anularea sau interzicerea patentei de întreprinzător, perioadă care ar coincide cu procesul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „După ce vom îndeplini toate cerințele UE, am putea reveni și la problema patentei", a declarat Eugen Roșcovan.

De asemenea, președintele AMB a ținut să precizeze că patenta „simplifică relația dintre omul de afaceri și Autoritatea Publică Locală (APL)" și aduce bani în avans în bugetul acesteia cu zero cheltuieli din partea APL. Excluderea patentei ar lăsa multe femei fără venit, potrivit lui Roșcovan, întrucât „peste 80% din cei care dețin patentă sunt femei".

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...