37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova garanţiile la depozite vor fi majorate pînă la 20 mii lei

În Moldova garanţiile la depozite vor fi majorate pînă la 20 mii lei

25.05.2016832 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Moldova plafonul garantării depozitelor bancare ale cetăţenilor se preconizează să fie majorate mai mult de trei ori - de la 6 mii pînă la 20 mii lei, comunică NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de amendamentele la Legea privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, pe care le propun deputaţii în Parlament Iurie Leancă, Eugen Carpov şi Ştefan Creangă.

Ei au elaborat modificările respective la legislaţia în vigoare în scopul protecţiei depunătorilor băncilor din Moldova.

Parlamentarii au propus, ca în caz de revocare de către Banca Naţională a licenţei băncii comerciale şi iniţierea procesului de lichidare forţată în legătură cu insolvabilitatea, statul ar garanta plata din Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar fiecărui deponent, indiferent de mărimea, proporţiile sau valuta depozitelor, conform limitei garantării în valoare de 20 mii lei moldoveneşti.

Deputaţii au amintit că actuala sumă de garantare a depunerii a fost stabilită la nivelul de 6 mii lei, pornind de la cuantumul salariului mediu lunar în economie şi raportul dintre valuta naţională şi cele convertibile.

Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar din momentul constituirii Fondului nominalizat de garantare s-au majorat de 9 ori - de la 4 mld. lei în anul 2004 pînă la 35 mld. lei în 2015, ceea ce demonstrează încrederea populaţiei faţă de sistemul bancar. La rîndul lor, depozitele garantate s-au majorat mai mult de 3 ori - de la 741 mil. lei pînă la 2,5 mld. lei. Mijloacele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar la finele anului 2015 au constituit 262 mil. lei sau 10,6% din volumul total al depozitelor garantate, înregistrate în sistemul bancar.

Ţinîndu-se cont că salariul mediu pe economie în anul 2015 a depăşit de 4 ori indicii anului 2003, iar valuta naţională s-a depreciat considerabil în această perioadă, precum şi de inflaţia în perioada anilor 2003-2015, deputaţii au propus să se majoreze suma depozitelor bancare garantate ale persoanelor fizice de la 6 mii pînă la 20 mii lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...