37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova, deschiderea unei afaceri este riscantă şi costisitoare

În Moldova, deschiderea unei afaceri este riscantă şi costisitoare

10.03.20123.386 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Moldova, deschiderea unei afaceri este riscantă şi costisitoare

 

Deschiderea unei afaceri în Moldova este riscantă şi costisitoare. Asta deoarece băncile din ţara noastră nu oferă credite preferenţiale, susţin antreprenorii. Iar banii investiţi pot fi recuperaţi, cel mai devreme, după cinci ani de la lansarea afacerii.

Pentru a deschide un restaurant, ai nevoie de cel puţin 150 mii de euro, iar investiţiile pot ajunge la 5 milioane de euro. În Moldova, principala problemă a antreprenorilor este posibilitatea redusă de a contracta credite.

"Dacă dumneavoastră aţi creat un business-plan şi aveţi nevoie de un milion de lei credit ca să deschideţi afacerea, trebuie să aveţi în proprietate, cel puţin, un imobil de un milion şi jumătate de lei. Altfel, nu veţi primi credite", a declarat Stanislav Rusu, preşedintele Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor.

Serghei Dirijovschi este unul dintre curajoşii care a deschis, acum opt ani, un restaurant.

"Investiţiile au fost de un milion de dolari. Noi am recuperat acest milion timp de 5 ani. Am luat credit de la bancă şi în acest timp, am rambursat şi creditul şi procentele", a precizat bărbatul.

Abia după opt ani afacerea a devenit profitabilă. "Cei care cred că dacă deschizi un restaurant poţi avea profit de 50%, greşesc. Dacă venitul restaurantului este de un milion de lei, atunci aproximativ 700-800 de mii de lei se cheltuie pe întreţinere, apă, salariu, energia electrică, impozite", a explicat Serghei Dirijovschi.

În Moldova sunt aproximativ 200 de restaurante. Contribuţia acestora la formarea Produsului Intern Brut al Moldovei nu ajunge nici la un procent, în timp ce, în Uniunea Europeană, acest indicator ajunge la 15 la sută.

Comentarii

  1. V.I spune:

    Da,desigur,a deschide un restauran-e o afacere foarte riscanta..Si,nu numai,ca e greu de obtinut credite sub asa business…Concurenta e faorte mare in asa domeniu…Da,si, oameni bogati,care sar folosi de servicii restaurantelo,in Moldova,cu regret,is cam putini.Si,deaceia,nu putem compara cu Uniunea Europeana…Dar,mear fi foarte interesant sa aflu, ce afacere se poate de deschis in Moldova cu risc minim???!!! Ceva de produs-trebue investitii enorme,dar, in schim,sa-r dezvolta economia tarii!!! Nu putem sa mergem inainte,numai bazindu-ne pe restaurante,hoteluri,baruri si cazinouri!!! Reese,ca ajutind acest domeniu,oamenii,mai mult se distreaza,dekit lucreaza!!! Mai mult ar trebui de atras atentia la intreprinderile de producere,de ajutat financiar acest business….Dar,la noi,din pacate,cine are mai multa avere(ca so puna in gaj!!!),acela si primeste credite,ca sa poata adauga inca la bogatia sa ceva (indiferent in kiti ani o face-8 sau 10!!!) Nui asa???!!!…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...