37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În Moldova crește rata inflației

În Moldova crește rata inflației

04.07.2017769 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata anuală a inflației în luna mai 2017 s-a poziționat peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută.
Aceasta a înregistrat nivelul de 7.4 la sută, fiind cu 0.8 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

În luna mai 2017, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0.1 puncte procentuale sub nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 4.8 la sută.

Evoluția inflației în luna mai 2017 este în concordanță cu ultima prognoză a BNM. Astfel, inflația de la începutul anului s-a accelerat din cauza șocurilor pe termen scurt acompaniată de majorarea venitului disponibil al gospodăriilor casnice. Cererea agregată este moderată și nu va crea presiuni inflaționiste suplimentare.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldove a adoptat prin vot unanim următoarea hotărîre: Se diminuează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1.0 puncte procentuale, de la 9.0 pînă la 8.0 la sută anual.

Decizia respectivă urmărește crearea condițiilor monetare reale capabile să readucă inflația în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută pe termen mediu, precum și să stimuleze cererea agregată.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...