37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În mai, ratele de dobândă la creditele noi acordate sunt în creştere

În mai, ratele de dobândă la creditele noi acordate sunt în creştere

27.06.2011845 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În mai, ratele de dobândă la creditele noi acordate sunt în creştere

 

În luna mai 2011, au fost contractate credite noi în lei moldoveneşti în valoare de circa 1,22 miliarde lei sau mai puţin cu aproximativ 5% faţă de valoarea celor atrase în luna aprilie. Creditele noi în valută străină contractate în luna mai au constituit echivalentul a circa 1 miliard de lei, mai mult cu circa 5% faţă de aprilie curent. Vezi în ce condiţii de rată de dobândă au avut loc aceste evoluţii.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută străină a constituit 8,96%, minimul istoric al acestei rate (8,67%) fiind atins în luna aprilie. Rata de dobândă la creditele noi acordate în MDL a fost în luna mai 14,59%, minimul istoric fiind înregistrat în februarie curent (14,53%).

Anterior, guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, declarase că volumul creditelor noi acordate depinde de nivelul de lichidităţi în sistem şi de volumul de depozite noi atrase. Astfel, datele BNM arată că volumul depozitelor noi atrase în mai a fost de circa 38,9 miliarde lei, mai mult cu circa 2,5% faţă de aprilie.

Amintim că, potrivit situaţiei din 31 mai 2011, ponderea creditelor nefavorabile în total credite pe sistemul bancar al RM a constituit 10,19%, cu 7,15 p.p. mai redusă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Guvernatorul BNM apreciase stabilizarea nivelului portofoliului de credite neperformante drept cea mai importantă realizare pe sistem din anul 2010.

Comentarii