37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În anul 2017, economia Moldovei va demonstra o creştere de cel puţin 4,5%

În anul 2017, economia Moldovei va demonstra o creştere de cel puţin 4,5%

20.07.2017528 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În anul 2017, economia Moldovei va demonstra o creştere de cel puţin 4,5%.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat pentru reporterul agenţiei INFOTAG că această convingere vine din evoluţia dezvoltării economiei în prima jumătate a anului curent, când în majoritatea sectoarelor se atestă o dinamică pozitivă de creştere.

„Prognozele timide ale ministerului pentru creşterea PIB în anul 2017 până la nivelul de 4-4,5%, făcute de specialişti la sfârşitul anului 2016 şi începutul anului curent, au fost conformate de câteva structuri financiare internaţionale care anticipează dezvoltarea economiei mondiale în general".

Potrivit lui, convingerea că prognoza dezvoltării economice se va adeveri este susţinută de creşterea economică în primul semestru al anului curent de 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, precum şi de majorarea esenţială a volumului importurilor, care au crescut cu 16%.

Reprezentantul ministerului a menţionat şi creşterea înregistrată în perioada ianuarie-iunie în industrie şi în agricultură, ai cărei indici cresc, de obicei, în al doilea semestru în legătură cu prelucrarea industrială a producţiei agricole din recolta nouă.

„De aceea avem motive să presupunem că această dinamică se va intensifica şi mai mult în a doua jumătate a anului, acest lucru fiind tradiţional pentru economia moldovenească, în special pentru agricultură, cu condiţia că situaţia meteorologică va fi favorabilă pentru agricultori", a remarcat reprezentantul ministerului.

El a atras atenţia la faptul că pentru prima dată în istoria Moldovei, fermierii vor primi pentru anul curent 900 mil. lei sub formă de subvenţii, prin care statul îi susţine pe cei care muncesc în acest domeniu important al economiei Moldovei.

FMI a prognozat iniţial o creştere a PIB al Moldovei pentru anul 2017 de 3%, apoi a îmbunătăţit prognoza până la 4,5%. Banca Mondială şi-a ajustat prognoza de la 2,8% la 4%, iar BERD - de la 2,5% la 3%.

În primul trimestru, PIB-ul Moldovei a însumat 29,67 mil. lei ($1,562 mlrd.) în prețuri curente de piață, în creștere, în termeni reali, cu 3,1% față de perioada similară a anului 2016. Pe seria ajustată sezonier, PIB s-a majorat cu 2,8%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...