37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În anul 2012, creditele au fost mai ieftine ca niciodată

În anul 2012, creditele au fost mai ieftine ca niciodată

22.01.2013702 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În anul 2012, creditele au fost mai ieftine ca niciodată

În anul 2012, rata medie a dobânzii pentru creditele noi acordate a înregistrat un minim istoric. Mai semnificativ s-a redus rata de dobândă pentru creditele acordate în lei. Totodată, a crescut uşor şi rata medie a dobânzii pentru depozitele atrase, comunică UNIMEDIA.

Astfel, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, anul trecut, rata medie a dobânzii pentru creditele contractate în monedă naţională a constituit 13,34%, iar pentru cele contractate în valută străină - 8,28%.

În cazul depozitelor, se remarcă o creştere uşoară a ratei de dobândă.Pentru depozitele în lei, dobânda medie anuală a constituit 7,59%, iar pentru depozitele în valută - 4,3%.

Astfel, marja bancară (diferenţa dintre rata dobânzii la credite şi cea la depozite) s-a redus. Aceasta denotă că băncile sunt mai relaxate şi renunţă la veniturile enorme din diferenţa de dobânzi, pe care le acumulau în scop prudenţial în anii anteriori.

În pofida ieftinirii creditelor şi majorării „preţului” plătit de bănci pentru depozite, volumul de credite acordate şi volumul depozitelor atrase nu a crescut semnificativ. Potrivit BNM, acest fenomen a fost determinat de temperarea activităţii economice - efect al crizei datoriilor suverane din zona euro.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...