37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În 2013, accizele la băuturile alcoolice vor aduce statului profit mai mare

În 2013, accizele la băuturile alcoolice vor aduce statului profit mai mare

20.06.20121.425 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În 2013, accizele la băuturile alcoolice vor aduce statului profit mai mare

Din 2013, indiferent de cât va fi costul de producere al băuturilor alcoolice , accizul va fi calculată reieşind doar din conţinutul de alcool pe care îl conţine produsul. Ministerul Finanţelor intenţionează să modifice din nou formula de accizare a băuturilor alcoolice, în urma discrepanţelor la încasări,în special,în cazul producătorilor de băuturi alcoolice scumpe.

 Încasările la Bugetul de Stat s-au micşorat în urma modificării din 2012 a formulei de calcul a accizelor la băuturile tari. Anul trecut, accizul pentru o sticlă de divin era de 75 la sută din valoarea băuturii. Dacă din preţul unei sticle de jumătate de litru, la Bugetul de Stat ajungeau 22,5 de lei, atunci după aplicarea noii metode de accizare, această sumă s-a micşorat până la 15 lei. Astfel, sunt avantajate companiile care comercializează băuturi alcoolice tari scumpe.

În acest context,Viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a declarat că,în 2013, „ pentru băuturile alcoolice şi alcooli, accizul se va calcula doar în baza cotei fixe, care va fi majorată de la 30 lei/15 lei la 70 de lei pentru un litru alcool absolut. ”. Barbăneagră a mai precizat că pentru vermuturi, vinuri din struguri proaspeţi şi alte băuturi fermentate, pentru anul viitor, accizul va fi de 10 lei pentru un litru, indiferent de concentraţia de alcool.

În primele cinci luni ale acestui an, încasările din accize la băuturile spirtoase au fost cu 25,8 mil. lei mai mici, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă pentru 2013 Ministerul Finanţelor preconizează să acumuleze la buget prin accizul la băuturile alcoolice 232 mil.lei, cu 32 mil. lei mai mult faţă de prognoza pentru anul trecut.

Modificările care au fost deja operate în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor au drept scop alinierea legislaţiei fiscale naţionale la cea europeană, precum şi eliminarea schemelor de evaziune fiscală.

Comentarii

  1. anonim spune:

    Ca de obicei,mintea moldovanului din urmă – mai întîi facem,pe urmă o să ne gîndim!!!Da de-acu vrem să întrăm cu trei picioare în Europa!!Aşa şi nu ne-am învăţat a calcula şi analiza lucrurile.Mai bine e să facem politică,să luăm credite cu duiumul,de numărat se vor învăţa nepoţii şi srănepoţii noştri!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...