37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   MTID va continua măsurile de combatere a transportului internațional ilicit de pasageri și colete

MTID va continua măsurile de combatere a transportului internațional ilicit de pasageri și colete

26.10.2016839 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) va continua măsurile de combatere a transportului internațional ilicit de pasageri și colete. Despre aceasta a anunțat astăzi viceministrul MTID, Serghei Bucătaru, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

„Transportatorii de pasageri şi colete, care nu vor respecta cadrul legal, vor fi în continuare sancționați. Acțiunile de control din ultima perioadă au drept scop combaterea acestor servicii ilegale atît de pe teritoriul R. Moldova, cît și peste hotare, ridicarea nivelului de siguranță rutieră, suprimarea gărilor neautorizate, diminuarea numărului de accidente rutiere, precum și eliminarea concurenței neloiale față de transportatorii licențiați. Unitățile de transport, care sînt utilizate de acești mici transportatori, nu corespund standardelor de siguranță națională și internațională, fiind practic toate reutilate, ceea ce contravine normelor legale", a spus Bucătaru.

Totodată, viceministrul a menționat că micii transportatori au dreptul să efectueze rute regulate, doar în interiorul țării pe o distanță nu mai mare de 300 km. „Dacă doresc să transporte călători și pachete peste hotare aceștia trebuie să se conformeze anumitor cerințe: să utilizeze mijloace de transport certificate de către producător, să asigure unitățile de transport de tip autobuz cu minim doi șoferi pe rută și să fie certificate competențele profesionale ale acestora, precum și să asigure medical călătorii", a mai precizat viceministrul.

În context, oficialul a recomandat micilor transportatori „să se alieze cît mai mulți pentru a activa sub formă juridică, adică să deschidă Societăți pe Acțiuni sau Societăți cu Răspunderi Limitate. În aceste condiții, aceștia vor activa legal, vor crea locuri de muncă, vor achita impozite și vor beneficia de condiții egale de activitate cu alte categorii de agenți economici".

Transportatorii licențiați, prezenți la eveniment, au menționat că micii transportatori sînt cei care le frînează activitatea, prin faptul că „stabilesc tarife de călătorie mai mici, nu achită impozite la stat, nu îndeplinesc cerințele Codului transportatorului auto, punînd în pericol viața călătorilor și promovează transportul ilicit".

Micii transportatorii au protestat de nenumărate ori împotriva controalelor și sancțiunilor din partea Agenției Naționale a Transportului Auto, care are împuternicirea de a preveni și combate traficul ilicit de pasageri și colete, prin scoaterea plăcuțelor de înmatriculare și sechestrarea certificatelor de înregistrare a autovehiculelor, precum și amendarea șoferilor cu 3000 de lei. De la începutul anului curent au fost ridicate 276 de plăcuțe de înmatriculare de la unitățile de transport și amendați peste o mie de șoferi.

În R. Moldova sînt peste două mii de transportatori ilegali și 300 licențiați.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...