37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Împrumutul fără dobândă, acordat fondatorului întreprinderii, se impozitează? Ce spune legea

Împrumutul fără dobândă, acordat fondatorului întreprinderii, se impozitează? Ce spune legea

20.05.20172.353 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Conform prevederilor art. 19 lit. d) din Codul fiscal al Republcii Moldova, facilitățile impozabile acordate de patron includ suma dobânzii, determinată ca rezultat al diferenţei pozitive dintre rata de bază (rotunjită până la următorul procent întreg), stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune (rata dobânzii aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt - pentru împrumuturile acordate pe un termen de pînă la 5 ani; rata dobânzii la creditele pe termen lung - pentru împrumuturile acordate pe un termen mai mare de 5 ani) şi rata dobânzii calculată pentru împrumuturile acordate de către angajator salariatului, în funcţie de termenul lor de acordare.

Statistica ratelor de bază pe anii respectivi este stabilită de Banca Naţională şi poate fi vizualizată pe pagina oficială www.bnm.md.

Potrivit Servicilui Fiscal de Stat, la acordarea împrumutului fără dobândă fondatorului întreprinderii, care este și angajatul acesteia, suma dobânzii determinată conform prevederilor art. 19 lit. d) din Codul fiscal, se consideră facilitate impozabilă acordată de patron, calculând impozitul pe venit reținut la sursa de plată, cu aplicarea cotelor stabilite la art. 15 lit. a) din Codul fiscal. Mai exact:

  • 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 31.140 lei;
  • 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 31.140 lei.

Respectiv, suma facilității impozabile calculate urmează a fi inclusă în Fișa personală de evidenţă a veniturilor sub formă de salariu şi a altor plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului, precum şi a impozitului pe venit reţinut din aceste plăţi cu reflectarea acesteia în Darea de seamă privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit reţinut din acesta (forma IRV 14) la codul 11 - codul sursei de venit SAL. Prevederea se conține în anexa nr.8 la Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate şi/sau efectuarea de lucrări aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697 din 22.08.2014.

În cazul, în care împrumutul fără dobândă a fost acordat fondatorului - persoană terță, care nu este angajat al întreprinderii, prevederile art. 19 lit. d) din Codul fiscal nu se vor aplica.

Comentarii

  1. Lidia spune:

    Si daca imprumutul este pe citeva luni si se restituie??? cum se indica??? si in plus este un imprumut care se restituie cum se poate de calculat impozitul pe VENIT??? de are Venitul cu imprumutul???

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...