37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moratoriul asupra controlului de stat, prelungit pentru încă trei luni

Moratoriul asupra controlului de stat, prelungit pentru încă trei luni

30.06.2016875 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, prelungirea moratoriului instituit asupra controlului de stat cu încă trei luni, începând cu 1 iulie 2016. Măsura vine să asigure condiţii favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi previne abuzurile sau verificările neîntemeiate în ceea ce-i privește pe antreprenori.

Premierul a precizat, totodată, că există o evoluție bună a soluțiilor propuse pentru a însănătoși modul de funcționare al relației stat-mediu de afaceri: „A avea un mediu de afaceri atractiv nu este doar un angajament pe care l-am luat în fața partenerilor noștri, inclusiv prin Foaia de parcurs, dar este, în primul rând, un pariu cu noi înșine. De aici pornesc toate posibilităţile de dezvoltare a Republicii Moldova. Având un mediu de afaceri favorabil, vom putea atrage investiţii, achita salarii, acumula impozite în bugetul de stat şi achita îndemnizaţiile sociale", a mai spus Premierul Pavel Filip.

Referindu-se la importanţa deciziei luate, Prim-ministrul a evidenţiat că moratoriul instituit la începutul anului 2016 n-a prejudiciat sistemul economic al ţării, ci dimpotrivă, a facilitat desfăşurarea activităţii de întreprinzător pe teritoriul Republicii Moldova. În acelaşi timp, prelungirea moratoriului vine să susţină reforma sistemului controalelor de stat şi va permite oamenilor de afaceri să activeze fără presiuni, până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative promovate de Guvern. „Această nu înseamnă o relaxare totală a mediului de afaceri, avem ca obiectiv crearea unui sistem previzibil şi transparent de efectuare a controalelor de stat. După ce vom definitiva mecanismul de efectuare a controalelor, vom verifica activitatea mediului de afaceri şi pe perioada moratoriului, având la bază reguli transparente şi previzibile", a conchis Premierul.

Pe perioada moratoriului, controalele pot fi efectuate doar dacă intervin situaţii de pericol asupra vieţii, sănătăţii, ordinii publice, securităţii economice sau asupra mediului.

Reamintim că, la începutul mandatului său în funcţia de şef al Executivului, Pavel Filip a solicitat introducerea unui moratoriu la controalele efectuate de organele de stat din subordinea Guvernului.

Pe lângă aceasta, Cabinetul de miniştri a elaborat şi aprobat mai multe modificări la legislaţie, în scopul asigurării transparenţei şi eficientizării controlului de stat, inclusiv prin reducerea numărului instituţiilor abilitate cu funcţii de control, a actelor permisive şi diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...